Žuljevi i topliji dani idu ruku pod ruku, a neizbježni su bilo da nosite štikle ili cipele s ravnim đonom. No znanstvenici su pronašli najbolji (i najjeftiniji) način kako spriječiti da se žulj pojavi

Žuljevima nitko od nas ne može pobjeći – ili? Naime, studija objavljena u časopisu 'Clinical Journal of Sport Medicine' piše da postoji način na koji se pojavljivanje žuljeva može uspješno spriječiti te da je najjeftiniji način sprečavanja žuljeva ujedno i najbolji - pomoću samoljepljive medicinske trake čija je cijena oko 18 kuna.

Samoljepljiva medicinska traka područje na stopalu sklono žuljevima čini klizavijim što smanjuje trenje

Znanstvenici predvođeni profesorom dr. Grantom Lipmanom s instituta Stanford Medicine proveli su istraživanje na trkačima ultramaratona koji pate od najvećih žuljeva. Tijekom ultramaratona RacingThePlanet koji se trči 250 kilometara kroz pustinju istraživači su pratili 128 trkača. Svaki trkač na jednoj nozi imao je zalijepljenu kiruršku traku dok na drugoj nozi nije bilo flastera.

Na kraju utrke ustanovilo se da je kirurška traka smanjila pojavu žuljeva za 40 posto. Žuljevi su se pojavili na samo 30 stopala sa zalijepljenom kirurškom trakom te na 81 stopalu bez trake. A i kada su se žuljevi pojavili na stopalu s trakom, pojavili su se puno kasnije tijekom utrke.

Zbog čega samoljepljiva medicinska traka tako uspješno sprječava žuljeve?

Zato što područje na stopalu sklono žuljevima čini klizavije što smanjuje trenje. Prednost samoljepljive kirurške trake je i ta što traka nije previše ljepljiva zbog čega neće otkinuti vrh žulja u slučaju da se žulj ipak pojavi. Uz to, jedna rola kirurške trake može vam trajati godinama.

Antiperspiranti također uspješno sprečavaju žuljeve, ali oni mogu iziritirati kožu. Ljepljivi jastučići i najmoderniji gelovi su pak prilično skuplja varijanta sprečavanja žuljeva. Donosimo i 5 rješenja uz koja više nikada nećete dobiti žulj.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju