Pelargonije su godinama najpopularnije cvjetnice za gredice i balkone. I to s dobrim razlogom: pelargonije dolaze u brojnim bojama i oblicima. Brzo rastu, lako se održavaju, otporne su i, ono najvažnije, cvjetaju obilno i neprekidno od proljeća do jeseni.

Galerija Pelargonije su godinama najpopularnije cvjetnice za gredice i balkone - 8 Pelargonije su godinama najpopularnije cvjetnice za gredice i balkone - 3 Pelargonije su godinama najpopularnije cvjetnice za gredice i balkone - 2 +6 Pelargonije su godinama najpopularnije cvjetnice za gredice i balkone

Ne morate biti stručnjak da bi vaše pelargonije cvjetale jer ta biljka uspijeva i početnicima u vrtlarstvu, potrebno je samo slijediti nekoliko savjeta. Stručnjaci iz inicijative Pelargonium for Europe (PfE) znaju točno što je važno kod sadnje i njege pelargonija, a u nastavku donosimo njihove savjete.

Kad je najbolje vrijeme za sadnju pelargonija?

Vjerojatno ćete poželjeti započeti sa sadnjom na balkonima i terasama s prvim proljetnim danima, no budite oprezni jer pelargonije ne podnose dobro hladnoću. Sigurno ih je saditi samo kada su noći stalno bez mraza, a dnevne temperature redovito iznad 10 °C. Ako jednostavno ne možete čekati, budite spremni zaštititi svoje pelargonije od povremene hladnoće. Na primjer, kada je vanjska temperatura niska, vašim će biljkama biti bolje na prozorskoj dasci, stalku na zidu kuće ili pod pokrovom, nego na balkonskoj ogradi na propuhu ili u posudi na hladnoj zemlji.

Noću ih možete zaštititi od mraza vrtnom vunom, folijom s mjehurićima ili običnom plahtom. Ako ponovno jako zahladi i tijekom dana, svoje biljke privremeno smjestite u zaštićeni zatvoreni prostor. Zimski vrtovi, ostave ili garaže u kojima nema bojazni od smrzavanja prikladna su skloništa za hitne slučajeve, idealno ako imaju i dovoljno prirodnog svjetla.

Pelargonije su godinama najpopularnije cvjetnice za gredice i balkone - 2 Pelargonije brzo rastu, lako se održavaju, otporne su te cvjetaju obilno i neprekidno od proljeća do jeseni (Foto: Pelargonium for Europe)

Što trebate uzeti u obzir pri sadnji pelargonija?

Bilo da su u balkonskoj gredici, lončanici, žardinijeri ili visećoj košari, pelargonije se svugdje osjećaju kao kod kuće - pod uvjetom da imaju dovoljno prostora. Razmak između biljaka treba biti najmanje 20 cm, a visina posude ne smije biti manja od 18 cm. Prilikom sadnje koristite visokokvalitetni, prethodno pognojeni kompost.

Ne zaboravite u dno posude staviti sloj drenaže kako bi višak vode mogao otjecati iz posude. Tako ćete spriječiti zadržavanje viška vode, koja može uzrokovati truljenje korijena. Potražite više informacija o pravilnoj sadnji.

Koje je idealno mjesto za pelargonije?

Pelargonije su biljke osjetljive na svjetlost – najbolje se osjećaju na mjestima s puno svjetlosti, no dobro im je i na mjestima s djelomičnom sjenom. Ukratko, što više sunčeve svjetlosti dobiju, to obilnije cvjetaju. Ako tek nabavljate sadnice pelargonija, kupite dobro razvijene biljke s puno pupova i gustim lišćem kako biste brzo uživali u puno cvijeća. Pelargonije vole vodu, ali ne i stalnu kišu, pa ih sklonite pod krov u slučaju da prognoza vremena najavljuje veće oborine. Sorte s velikim ili duplim cvjetovima posebno vole biti pod krovom tijekom kišnih dana, pa ih na vrijeme sklonite.

Pelargonije su godinama najpopularnije cvjetnice za gredice i balkone - 7 Pelargonije mogu pohraniti dosta vlage u svoje listove i stabljike, pa im nekoliko dana bez vode nije problem (Foto: Pelargonium for Europe)

Kako zalijevati pelargonije?

Pelargonije mogu pohraniti dosta vlage u svoje listove i stabljike, pa im nekoliko dana bez vode nije problem. Međutim, potrebno ih je redovito zalijevati kako bi obilno cvjetale. Za vrlo vrućih ljetnih dana dobro ih je zalijevati ujutro i navečer. Kutije za spremnike i automatski sustavi za navodnjavanje mogu znatno smanjiti potrebu za zalijevanjem.

Kod grmolikih biljaka vlaga ponekad ne dopire do tla, čak ni po kišnom vremenu. Kako biste saznali treba li vašim biljkama vode, prstom provjerite vlažnost zemlje u koju su zasađene. Ako je zemlja topla i suha, zalijte biljku odmah. S druge strane, onima koji žive u predjelima u kojima često pada kiša stručnjaci preporučuju da ne koriste stalno navodnjavanje jer pelargonije ne vole biti natopljene vodom.

Savjet plus: kišnica ili odstajala voda idealna je za zalijevanje pelargonija.

Kako pravilno gnojiti pelargonije?

Pelargonije trebaju puno hranjivih tvari. Trebali biste ih početi gnojiti otprilike četiri do šest tjedana nakon sadnje. Dotad su hranjive tvari iz zemlje često već potrošene, čak i kod prethodno pognojenog komposta. Za optimalnu prehranu jednostavno dodajte komercijalno gnojivo za cvjetnice u vodu jednom tjedno. Alternativno, možete koristiti štapiće za gnojivo. Traju otprilike dva do tri mjeseca.

Ako je pri sadnji korišteno gnojivo sa sporim otpuštanjem, možete produljiti vrijeme do prve prihrane. Koliko dugo, ovisi, između ostalog, o vrsti gnojiva te temperaturi i vlažnosti tla. Od kasnog ljeta nadalje vaše će pelargonije vjerojatno trebati dodatne hranjive tvari, čak i ako ste ih prihranjivali gnojivom sa sporim otpuštanjem. Nedostatak hranjivih tvari možete prepoznati po tome što više ne cvjetaju pravilno ili im lišće požuti, iako je sve ostalo u redu. Više informacija o gnojidbi pelargonija potražite ovdje.

Pelargonije su godinama najpopularnije cvjetnice za gredice i balkone - 3 Pelargonije trebaju puno hranjivih tvari (Foto: Pelargonium for Europe)

Uklonite ocvale cvjetove

Redovito uklanjanje osušenih cvjetova i lišća, kao i mrtvih stabljika, održava pelargonije zdravima i potiče stvaranje novih cvjetova. Postoje i sorte koje se same čiste, a uglavnom ih možete pronaći među visećim pelargonijama. One same odbacuju ocvale cvjetove i obično odmah daju nove. Međutim, osušeno lišće ipak treba ukloniti ručno.

Prezimljavanje pelargonija

Pelargonije su trajnice pa je poželjno da prije prvog noćnog mraza odrežete biljke na oko 15 cm i premjestite ih na svijetlo, hladno mjesto. Pelargonije zimi ne trebaju gnojivo niti zalijevanje. U proljeće presadite biljke u svježi kompost i stavite ih na toplije mjesto. Uz malo sreće opet će niknuti. Više savjeta za prezimljavanje potražite ovdje.

Za još informacija o uzgoju pelargonija posjetite stranicu Pelargonium of Europe.

Pelargonije su godinama najpopularnije cvjetnice za gredice i balkone - 5 Kišnica ili odstajala voda idealna je za zalijevanje pelargonija (Foto: Pelargonium for Europe)

Bujne pelargonije: Šest jednostavnih savjeta za darežljiv cvat sve do jeseni Pelargonija Pelargonija Pelargonija +4 Pelargonija

10 stabala koje možete zasaditi i tako uljepšati svoj vrt te pročistiti zrak Jorgovan Crvenolisna šljiva Tulipanovac +7 Jarebika

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju