Šume su jedno od naših najvećih blaga, pluća našeg planeta i zelenilo koje liječi, smiruje i puni dobrom energijom.

Galerija Jorgovan Crvenolisna šljiva Tulipanovac +7 Jarebika

Međunarodni dan šuma obilježava se 21. ožujka svake godine još od 1971. (do 2013. nosio je naziv Dan šuma), a cilj mu je istaknuti važnost drveća, šumske vegatacije i održive brige o njima kako bi i čovjekov život bio kvalitetniji jer ti složeni ekosustavi značajno pridonose biološkoj raznolikosti i održavaju okoliš stabilnim i zdravim.

Drveće stabilizira klimu, pročišćuje zrak od prašine, raznih čestica i plinova, poboljšava kvalitetu tla i svojim prisustvom utječe i na naše zdravlje i raspoloženje.

Ako ovog proljeća želite unijeti dašak šuma, hlada i ljepote drveća i u svoj vrt, za vas smo, pomoću brošure koju je pripremila Osječanka Ines Pašić, izdvojili deset stabala čije su sadnice odličan odabir ako želite oplemeniti vrt i u njemu stvoriti pravu zelenu oazu koja će vas ispuniti mirom, srećom, ali i ponosom na svoj tako poseban i s ljubavlju održavan prirodni kutak.

Likvidambar

 Lako se uzgaja na prosječnim, srednje vlažnim, dobro dreniranim tlima i na izravnom suncu, ne tolerira sjenu, ali vrlo je prilagodljiv na razna tla. Dnevno mu je potrebno barem šest sati sunčevog svjetla.

  • cvjeta od travnja do svibnja.
  • nije otporan na izrazito niske temperature
  • traži oslobađanje dovoljno velikog dijela vrta, najbolje u seoskim sredinama.

Likvidambar Likvidambar (Foto: Living4media)

Metličasta kelreuterija

Lako se uzgaja u prosječnom, suhom do srednjem, dobro dreniranom tlu na izravnom suncu, a prilagođava se širokom rasponu tala. Tolerira sušu i veliki broj gradskih onečišćenja, a ime duguje tome što su joj cvjetovi skupljeni u metličaste cvatove.

  • ujesen listovi poprimaju zanimljivu crvenu nijansu i podsjećaju na malene lampione pa se zato naziva i "lampion drvo" 
  • naraste prosječno oko 7 metara

Metličasta kelreuterija Metličasta kelreuterija (Foto: Shutterstock)

Drijen

Najbolje se uzgaja u prosječnom, srednjem dreniranom tlu na punom suncu i djelomičnoj sjeni. Preferira vlažna, organsko bogata tla. Ne kaže se uzalud zdrav kao dren, naime, ovo je stablo izrazito otporno na bolesti i štetočine, pogotovo u klimi kontinentalnog dijela Hrvatske.

  • maksimalno će narasti do osam metara, češće do šest.
  • dobro se slaže s drugim biljkama pa ga je lako uklopiti u voćnjak ili vrt
  • odlično funkcionira uz biljke poput stabla jabuke, perunika, ljiljana, rododendrona i azaleja.

Drijen oduševljava svojim cvjetovima Drijen oduševljava svojim cvjetovima (Foto: Shutterstock)

Japanski javor

Još jedno poprilično nezahtjevno drvo je i japanski javor, vrlo draga i popularna ukrasna biljka. Naziva se još i dlanolisni ili crveni mrežasti javor, a najbolje će uspijevati na sjenovitim i polusjenovitim mjestima. Ujesen će vas počastiti predivnim bojama lišća – crvenom, žutom, ljubičastom i narančastom

  • voli područja s umjerenom klimom
  • lako ga je oblikovati, a njegovo tlo je važno malčirati najmanje jednom godišnje
  • raspon njegove visine može biti od 5 do 8 metara

Japanski javor Japanski javor (Foto: Living4media)

Tulipanovac

Najbolje raste u vlažnom, organsko bogatom, dobro dreniranom ilovastom tlu, na izravnom suncu, ali bez problema se može prilagoditi i drugim tlima jer sadnice iz uzgoja zapravo neće imati posebne zahtjeve vezane uz tlo. Tolerira polusjenu i izravno sunce jer grane mogu oslabjeti zbog nedostatka svjetlosti.

  • vrlo brzo raste pa ga treba pravovremeno orezivati
  • posebno će zasjati u većim vrtovim
  • njegovi vrlo dekorativni cvjetovi podsjećaju na tulipane, ali za njih je potrebno biti strpljiv jer se uglavnom prvi put pojave nakon šest godina.

Tulipanovac Tulipanovac (Foto: Shutterstock)

Crvenolisna šljiva

Raste u prosječnom, srednje vlažnom, dobro dreniranom ilovastom tlu na izravnom suncu i u polusjeni. Na mjestima do kojih najviše dopire sunčeva svjetlost lišće poprimi najintenzivniju ljubičastu, dok su najzeleniji na onima zaklonjenim sjenom.

  • naraste maksimalno do 8 metara pa je idealna i za manje vrtove
  • jako dobro podnosi i niske temperature, ali i gradske uvjete
  • cvjetovi se pojavljuju već u ožujku i travnju, u predivnim nijansama ružičaste boje

Crvenolisna šljiva Crvenolisna šljiva (Foto: Shutterstock)

Jarebika

Ovo lijepo manje stablo najbolje se uzgaja na vlažnim, kiselim i dobro dreniranim tlima na punom suncu, a dobro će podnositi i niske temperature. Iznimno je dekorativno i savršeno za vrtove u kojima može napraviti odličan hlad.

  • prilagodljiva je, lako se uzgaja i održava, a može živjeti i do 100 godina
  • u svibnju i lipnju razveselit će vas bijelim cvjetovima ugodna mirisa
  • nakon cvjetova pojavit će se atraktivni crveni plodovi

Jarebika Jarebika (Foto: Shutterstock)

Malolisna lipa

Ova ljepotica raste na prosječnim, srednje vlažnim i dobro dreniranim tlima, na izravnom suncu do polusjene. Preferira vlažna, bogata, dobro drenirana tla, no prilagodljiva je na većinu tala.

  • tolerantna je prema zagađenju i nepovoljnim gradskim uvjetima
  • dobro reagira na jako i često orezivanje pa se može uzgajati i kao živa ograda

Malolisna lipa Malolisna lipa (Foto: Living4media)

Vijugava vrba

Lijepo i dekorativno stablo raste na prosječnim, srednje vlažnim, dobro dreniranim tlima, na izravnom suncu i polusjeni. Prilagodljivo je brojnim tlima, ne voli jedino izrazito suha. Orezuje se po potrebi u kasnu zimu ili proljeće.

  • osjetljiva je na oštre zime.
  • pogodna je za većinu krajolika i vrlo ju je lako održavati
  • dobro tolerira orezivanja i oblikovanja pa možete prilagoditi veličinu njezine krošnje svojim željama

Vijugava vrba Vijugava vrba (Foto: Shutterstock)

Indijski jorgovan

Predivno će stablo u svom punom cvatu privlačiti poglede svih koji pogledaju u vaš vrt, a oplemenit će ga u onim trenucima u kojima drugo cvijeće već prestaje s cvatnjom pa će najraskošniji biti krajem ljeta i ujesen. Dolazi u više sorti pa se možete odlučiti za neku od patuljastijih, ali i za stablo koje će doseći i do 20 metara.

  • u srpnju, kolovozu i rujnu potrebno je ukloniti sve ocvale cvjetove
  • ne zahtijeva kompliciranu brigu
  • bitno je da se nalazi na osunčanom i poluosunčanom mjestu te da se sadi na dobro dreniranom tlu

  Indijski jorgovan Indijski jorgovan (Foto: Shutterstock)

Očarava prolaznike: Prošećite bajnim dvorištem u zagrebačkoj Dubravi Dvorište Marice Jurakić iz zagrebačke Dubrave jedno je od najljepših - 11 Dvorište Marice Jurakić iz zagrebačke Dubrave jedno je od najljepših - 15 Dvorište Marice Jurakić iz zagrebačke Dubrave jedno je od najljepših - 7 +9 Dvorište Marice Jurakić iz zagrebačke Dubrave jedno je od najljepših - 6

Prelijepo dvorište blizu Velike Gorice u kojem je drvena sjenica glavna zvijezda Prelijepo dvorište blizu Velike Gorice u kojem je drvena sjenica glavna zvijezda - 25 Prelijepo dvorište blizu Velike Gorice u kojem je drvena sjenica glavna zvijezda - 35 Prelijepo dvorište blizu Velike Gorice u kojem je drvena sjenica glavna zvijezda - 33 +13 Prelijepo dvorište blizu Velike Gorice u kojem je drvena sjenica glavna zvijezda - 32

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju