Poznato je da psi i mačke imaju reputaciju velikih neprijatelja. Čak su se i poznate uzrečice temeljile na njihovom zamršenom odnosu pa često možemo čuti, kad se s nekim posvađamo, da smo poput psa i mačke.

Galerija Pas i mačka Psi koji baš vole mace Psi koji baš vole mace +10 Pudlica uživa u suživotu s macama

Jeste li se ikad zapitali zašto je to tako?

Psi i mace se nalaze na istom mjestu u hranidbenom lancu. To znači da ne love jedni druge, ali se međusobno napadaju kako bi eliminirali konkurenciju i u konačnici preživjeli. Tako je barem bilo, sve dok ih nismo pripitomili, ali kod pasa su ti instinkti još uvijek ostali izraženi. U pravilu psi ne vole mace, a ne obrnuto, jer su oni snažniji i veći.

Ako imate psa, a želite u svoju obitelj primiri i jednu macu (ili obrnuto), dobro je znati da postoje pasmine koje su gotovo potpuno izgubile taj borbeni instinkt. U nastavku pročitajte koje se pasmine pasa super slažu s macama i mogu postati najbolji krzneni prijatelji.

1. Zlatni retriver

Zlatni je baš prikladan epitet za ovu srčanu pasminu. Ljubazni i suosjećajni, zlatni retriveri spremno prihvaćaju mace kao dio obitelji. Jedini je problem njihova zaigranost pa oni koji u svojoj obitelji imaju kombinaciju retrivera i mačke znaju da je pas pomalo dosadan i stalno lovi mačku. To je, ipak, samo način na koji se igra, a nikako namjera da je povrijedi. Jednom kad socijalizirate retrivera i mačku, imat ćete kombinaciju za poželjeti.

Psi koji baš vole mace Zlatni retriver i maca mogu biti najbolji prijatelji (Foto: Shutterstock)

2. Labrador retriver

Raskošni labrador retriver je više ljubavnik, a manje borac. On će rado primiti mačku u svoj dom i vrlo brzo će se s njom sprijateljiti. Na prvu velik i opasan, zapravo je nježno stvorenje koje će praviti savršeno društvo i vašoj djeci i macama. Također, labradori retriveri nisu previše ljubomorni, samo im je važno da se poštuje njihov prostor.

Psi koji baš vole mace Labrador retriver i maca će se super slagati zbog elegantne naravi (Foto: Shutterstock)

3. Bigl

Bigl je uzgajan za lov u čoporima pa stručnjaci smatraju da mu zato odgovara društvo, a zbog njihovog toplog karaktera, to društvo bez problema može biti i mačka. Njihove društvene osobine čine ih jednim od najpoželjnijih ljubimaca, a vlasnici će često reći da je s biglom lako i lijepo živjeti. Međutim, ako u grupi ima više ove pasmine, mogli bi se udružiti i krenuti u lov na mačku. Naravno, samo zbog igre.

Psi koji baš vole mace Bigl i maca su super par (Foto: Shutterstock)

4. Šetlandski ovčar

Ova pasmina je poznata po svom prijateljskom raspoloženju koje će prenijeti i na mace. Njihova blaga narav i gostoljubivost učinit će ih super parom. Šetlandski ovčari imaju tendenciju lajati kad im je dosadno pa će im mačje društvo baš dobro doći.

Psi koji baš vole mace Maca može smiriti šetlandskog ovčara (Foto: Shutterstock)

5. Pudlica

Ova elegantna, profinjena i super pametna pasmina bit će odlični sustanari mačkama. Pudle će se igrati s mačkama, ili će se praviti da ne postoje. Posvećene su obitelji i imaju zaštitnički stav koji će se prenijeti i na mace. Vole biti aktivni pa nećete imati nikakvih problema ako ga redovito vodite u šetnju kako bi potrošio višak energije.

Psi koji baš vole mace Pudlica uživa u suživotu s macama (Foto: Shutterstock)

Idealan ljubimac: Osam razloga zbog kojih je dobro imati psa Pas i mačka Zašto je dobro imati psa? - 1 Zašto je dobro imati psa? - 2 +8 Zašto je dobro imati psa? - 3

6. Maltezer

Maltezeri će sigurno biti ljubazni prema macama, posebno zato što su zaokupljeni ležanjem i ljenčarenjem pa im se neće dati miješati u mačje poslove. U ovom je odnosu maca provokatorica jer bi mogla zadirkivati maltezera i iskoristiti njegovu nježnu osobnost. Trebate biti pažljivi dok svoju macu upoznajete s maltezerom i neće biti nikakvih problema.

Psi koji baš vole mace Maltezeri i mace se super slažu (Foto: Shutterstock)

Mačka i pas Pas ili mačka? 3 istine koje odgovor na ovo pitanje otkriva o vama

7. Mops

Mops je utjelovljenje prijateljstva i još jedna pasmina koja se odlično slaže s mačkama. Mops obožava pažnju pa će uživati u suživotu sa svojim krznenim prijateljicama. Po prirodi su lijeni psi koji se obožavaju izležavati pa neće trčati za mačkom – čak ni u zaigranosti. Mops se osjeća sigurno u blizini malih životinja, a mačići su mu najdraži prijatelji.

Psi koji baš vole mace Mops također voli ljenčariti s macama (Foto: Shutterstock)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju