Volite li više mačke ili pse? Odgovor na ovo pitanje može otkriti puno toga o vašoj osobnosti i karakteru. Zabavite se i u nastavku provjerite ima li istine u mišljenju stručnjaka o razlikama između ljubitelja pasa i mačaka

Imate li kod kuće lojalnog psa koji se ne odvaja od vas ili macu individualku koja se s vama mazi samo onda kada njoj to odgovara? O karakteru pasa i mačaka već se mnogo toga zna, ali i odabir između psa i mačke može puno toga otkriti o vašem karakteru.

Ljubitelji pasa uglavnom društveniji od ljubitelja mačaka.

1. Ljubitelji pasa su ekstroverti, a ljubitelji mačaka introverti

Istraživanje psihologa Samuela D. Goslinga i njegova tima potvrdilo je mišljenje kako su ljubitelji pasa uglavnom društveniji od ljubitelja mačaka. Potonji se često vole osamiti i cijene vrijeme provedeno unutar svoja četiri zida bez prisustva drugih ljudi, dok su vlasnici pasa ekstroverti koji obožavaju boravak u društvu.

Izvođenje psa u šetnju samo je po sebi aktivnost koja u većini slučajeva zahtijeva gotovo svakodnevnu komunikaciju s nepoznatim ljudima, pa su vlasnici pasa pravi majstori u uspostavljanju kontakata s potpunim strancima. S druge strane, osobe koje vole mačke često su introverti i izbjegavaju "bespotrebnu" komunikaciju s nepoznatim ljudima.

2. "Mačkoljupci" su individualci, a osobe koje vole pse igraju prema pravilima

Nekoliko istraživanja pokazalo je da vlasnici mačaka nisu konformisti. Odlikuje ih individualizam. Prema mišljenju stručnjaka, ova karakteristika zapravo je preslika osobnosti mačaka koje su poznate po tome da se ne vole prilagođavati vlasnicima, nego se naposljetku mi prilagođavamo njima.

Vlasnici mačaka pokazali su se kao emocionalno stabilne osobe.

Prema uvriježenoj predrasudi, osobe koje vole mačke smatraju se neurotičnima, ali većina istraživanja to nije potvrdila. Upravo suprotno, vlasnici mačaka pokazali su se kao emocionalno stabilne osobe. Ljubitelji pasa također mogu biti individualci s izraženim nekonformističkim stavovima, ali za razliku od osoba koje vole mačke, bez problema igraju prema pravilima društva.

3. Različiti motivi za odabir kućnog ljubimca

Prema podacima iz istraživanja koje je provela profesorica psihologije Denise Guastello sa svojim timom, 38 posto vlasnika pasa odabralo je tu životinju za kućnog ljubimca jer su željeli društvo i motiv za izlazak iz kuće, a 45 posto vlasnika mačaka u svom ljubimcu traži ljubav i privrženost. Iako se naposljetku sve svodi na potrebu za društvom, i ovdje je očita razlika između ekstrovertirane i introvertirane osobnosti ljubitelja pasa i mačaka.

Saznajte sve o 10 najljepših pasmina pasa na svijetu, a zatim pročitajte više o čudnim ponašanjima mačaka koja su napokon objašnjena.
Mačka i pas Ljubitelji mačaka su introverti, a ljubitelji pasa ekstroverti Foto: Guliver/Thinkstock
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju