Mršavljenje je jedna od najčešćih novogodišnjih odluka koje donosimo. Iako treneri i nutricionisti dijele dobre savjete, za časopis Women's Health savjete su podijelile žene koje su ove godine napokon došle do željenog izgleda.

1. Ne podcjenjujte moć hodanja
"Čitav život sam vježbala kao luda. Iako sam bila u formi, bilo mi je jako teško svaki dan ići u teretanu i trčati na traci. Nisam uživala u tome jer sam osjećala kao da je to nešto što moram raditi. Stoga sam odlučila učiniti hodanje glavnim načinom vježbanja. Počela sam hodati svaki dan po 90 minuta. U tri godine, otkako mi je hodanje postalo vježba, izgubila sam sedam kilograma."

2. Fotografirajte svoj napredak
"Krenula sam u teretanu na nagovor sestre i najbolje prijateljice. Prvi dan sam odradila 60 minuta na eliptičnom trenažeru, te sam zatim poslala svoju fotografiju prijateljicu. Neplanski sam se počela svaki dan fotografirati. Na prvoj fotografiji se nisam prepoznala, pa sam odlučila fotografirati se svaki dan dokle god ne vidim na fotografiji osobu koju prepoznajem.

Uskoro sam počela putem fotografija pratiti gubitak težine i to se pokazalo kao odličan i motivirajući način. Tijekom proteklih 12 godina brojala sam kalorije, no to nije upalilo. Ovoga puta izgubila sam težinu tako što sam zamijenila procesiranu hranu s puno povrća, nemasnim mesom poput piletine i ribe te cjelovitim žitaricama kao što je smeđa riža. Nakon šest mjeseci, izgubila sam 35 kilograma."

Pratite svoj napredak putem fotografija

3. Fokusirajte se na snagu
"CrossFit je odličan način da brzo uđete u formu. Izgubila sam masno, a dobila mišićno tkivo te gledala kako mi ruke i trbušni mišići jačaju, dok se struk stanjuje. No, ono najvažnije je da mi se pogled na moje tijelo promijenio.

Oni koji se bave CrossFitom ne razmišljaju o svom izgledu, već se fokusiraju na ono što im tijelo može učiniti, poput što dubljeg čučnja, bržih pokreta ili dizanja sve težih utega. To je bila velika promjena za mene. Hrana je postala gorivo za moje tijelo, a ne nešto čega se treba bojati. Iako se brojka na vagi nije baš promijenila, jer i mišići imaju svoju težinu, sada stanem u odjeću dva konfekcijska broja manju." Doznajte i 10 pravila svih dijeta koje donose rezultate.

4. Razmišljajte o tome kako vam odjeća stoji
"Ne volim se vagati. Stoga se vodim prema tome koliko mi je odjeća uska. Tada napravim promjenu u prehrani i načinu vježbanja. Kada osjetim kako mi je odjeća uska, pijem vodu s limunom ujutro i tijekom dana. Ispijanjem puno vode energičnija sam i čistog uma, te sam izgubila 4 kilograma."

5. Izbacite skrivene izvore šećera
"Polako sam došla do 91 kile. Kao medicinska sestra znala sam da je to loše, ali nisam mogla shvatiti kako je došlo do toga, jer mi prehrana nije bila loša. Odlučila sam pokušati eliminirati dodatni šećer i škrob iz prehrane te sam tada shvatila da sam samu sebe sabotirala svaki dan jedući čašu jogurta za doručak.

Ta mala čaša imala je 29 grama šećera, a tijekom čitavog dana preporučena konzumacija šećera iznosi 25 grama. Dok bih završila s doručkom, već bih bila preko limita za dobro zdravlje i mogućnost gubitka kilograma. Danas sam svjesnija koliko se hrane s dodanim šećerom reklamira kao zdrava. S nezdravog jogurta za doručak prešla sam na jaja i meso, tako mi dan odmah počinje s uspjehom, a izgubila sam 24 kile."

Eliminirajte dodatne šećere i škrob iz prehrane

6. Razmišljajte o nutrijentima, a ne kalorijama
"Umjesto brojanja kalorija, razmišljam o nutrijentima koje dobivam iz hrane. Postoji mnogo vrsta hrane koje imaju nizak broj kalorija, ali visok udio šećera i aditiva. Fokusiram se na prehranu s cjelovitim namirnicama bez obzira na kalorije kako bih izbjegla procesiranu hranu. Izgubila sam 5 kilograma."

7. Svjesno jedite
"Bilo je teško prestati s dijetama. Od trinaeste godine bila sam na jo-jo dijetama, ali znala sam da ako želim ostvariti zdravi odnos s hranom da moram prestati. Kada sam otkrila intuitivno jedenje, morala sam pokušati. Naučila sam slušati svoje tijelo i fokusirati se na razlikovanje fizičke gladi od emocionalne. Prestala sam jesti u dnevnom boravku i ispred TV-a ili s mobitelom u jednoj ruci, a vilicom u drugoj, te sam počela jesti za kuhinjskim stolom, a izgubila sam 36 kilograma."

8. Iskoristite društvene mreže za bilježenje napretka
"Nebitno je radi li se o blogu ili privatnom dnevniku, posvetite vrijeme i prostor svom napretku. Kada sam željela unijeti zdravije navike u svoj život stvorila sam Tumblr profil koji je postao zajednica međusobne potpore. Fotografirajte svoj napredak i objavite ga na društvenim mrežama bez da se brinete o brojkama na vagi. Tako sam izgubila 32 kilograma."

9. Fokusirajte se na male ciljeve
"Kada sam počela vježbati shvatila sam koliko mi je tijelo slabo te sam počela raditi plank vježbe. Svaki dan godinu dana sam radila plank vježbe. Na početku sam u planku mogla izdržati samo 20 sekundi, a sada mogu ostati u planku šest minuta! Otkako sam počela vježbati izgubila sam 50 kilograma."

Malim i jednostavnim ciljevima doći ćete do velikog cilja

10. Pronađite motivirajuće društvo
"Osim odlaska u teretanu, počela sam trčati s nekoliko žena koje su se pripremale za maraton. Isprva nisam htjela, ali odlučila sam tome dati priliku. Počela sam trčati od jedne ulične svjetiljke do sljedeće, pa bih zatim hodala. To sam radila sve dok nisam mogla istrčati pet ili šest kilometara bez stajanja.

Nakon što sam izgubila 22 kilograma i nakon što je trčanje postalo lakše, počela sam razmišljati o trčanju polumaratona. Trčanje s ženama koje su imale sličan cilj kao i ja je ono zbog čega nisam odustala. Sveukupno sam izgubila 28 kilograma." Pročitajte i 9 savjeta za mršavljenje najpametnije žene na svijetu.

11. Činite lagane, trajne promjene
"Toliko sporo sam gubila na težini da nisam ni primijetila sve dok nisam uspjela ponovno obući hlače koje nisam mogla nositi dvije godine. Upravo zato mi se čini da je mršavljenje i ostajanje na toj kilaži bilo moguće.

Praveći vrlo male promjene, poput pojačavanja vježbi, većeg unosa povrća, korištenja trenetane umjesto hrane kao ventilni ispuh za stres te pripremanje jela, nikad mi se zapravo nisu ni činile kao pokušaji mršavljenja. Samo sam htjela donositi zdravije odluke. Ti izbori postali su automatski i dio mog načina života, a izgubila sam deset kilograma."

12. Jedite puno proteina
"Najveća promjena u mojoj ishrani je to da sam počela jesti puno više proteina nego prije. Počastit ću se s hamburgerom s vremena na vrijeme, ali zapravo jedem puno bjelanjaka, bijele ribe, mljevene puretine, piletine i mnogo povrća. Što se tiče ugljikohidrata, volim pojesti kruh od cjelovitog zrna, krekere bogate vlaknima ili malo tjestenine. Za užinu pojedem jabuku ili grčki jogurt s borovnicama."

Obogatite prehranu s hranom punom proteina, poput povrća, bjelanjaka i bijele ribe

13. Počnite dizati utege
"Moja najveća pogreška je bila što nisam dizala utege. Tijekom prvih šest mjeseci mog fitness putovanja izgubila sam devet kilograma tako što sam smanjila unos hrane i radila kardio vježbe, no onda sam stagnirala godinama. Koristila bih eliptični trenažer sat vremena, pet dana u tjednu, te sam počela trčati tri do pet dana u tjednu, nekad i po 13 kilometara.

Također sam krenula na jogu i vozila bicikl. No, tek kada sam počela dizati utege i kada sam se natjerala da što teže dižem, izgubila sam još sedam kilograma. Jako me iznenadila da se moje tijelo moglo još promijeniti, jer sam mislila da sam sve dotad isprobala."

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju