Svađa u romantičnom odnosu ne samo da je normalna, već je i zdrava. Još smo se kao mali šalili s poznatom uzrečicom "tko se tuče, taj se voli", koju su čak potvrdila i neka znanstvena istraživanja.

Jeste li se ikad zapitali zbog čega se parovi najčešće svađaju? Iako će mnogi misliti da su to novac i djeca, znanost je potvrdila da se stariji parovi najčešće svađaju oko – daljinskog upravljača.

Parovi svih dobnih skupina svađaju se još zbog iritantnih navika, seksa, kućanskih obveza, roditelja (a posebno svekrve), prijatelja i zajedničkih obveza te vremena koje (ne) provode zajedno. Te beznačajne svađe ne moraju utjecati na odnos, sve dok je poštovanje temeljna vrijednost u vezi ili braku.

Parovi koji se nakon svađe ponašaju kao da se ništa nije dogodilo imaju puno veći problem od parova koji se danima ne prestaju raspravljati oko iste sitnice.

Ipak, kad sebičnost prijeđe granicu i osobu povrijedimo na neki konkretniji način, više ne govorimo o svađi koja je dobra za razvitak odnosa na dubljoj razini. Takve su svađe iscrpljujuće, a ponekad mogu dovesti i do ozbiljnijih zdravstvenih problema, posebno ako se događaju sustavno.

Zato se trebamo svađati pošteno. Bračna savjetnica i trenerica Lesli M. W. Doares istaknula je najveću grešku koju radimo nakon svađe s partnerom – bez obzira na to jesmo li se posvađali zbog prljavih čarapa ili pak nekog konkretnijeg problema.

Parovi koji se nakon svađe ponašaju kao da se ništa nije dogodilo imaju puno veći problem od parova koji danima ne prestaju raspravljati oko iste sitnice, objasnila je. Dakle, ignoriranje problema najgora je stvar koju možete napraviti za svoj odnos. 

Ako se ne posvađate u trenutku kad ste ljuti – nakon nekog vremena emocije će se slegnuti. Vjerojatno ćete sutradan biti umorni nakon napornog dana na poslu, klinci će zahtijevati svoje, a vi nećete imati dovoljno energije kako biste partneru objasnili u čemu je problem.

Malene stvari koje ignorirate na kraju se manifestiraju kao veliki problemi.

 

I tako kreće taj začarani krug – sve do točke pucanja. Malene stvari koje ignorirate na kraju se manifestiraju kao veliki problemi. Partner će tada misliti da od muhe pravite slona, a vaši će osjećaji biti realni i vrlo intenzivni. I tu bi mogli nastati konkretni problemi, objasnila je stručnjakinja.

Par se raspravlja "Nemoj biti tako osjetljiva": 12 rečenica koje vam partner nikada ne bi smio reći Što bi vas moglo natjerati da prekinete zaruke? "Ne bih ga ostavila zbog bolesti, ali..." Biste li vi prekinuli zaruke u ovoj teškoj situaciji?

Stoga, svaki problem treba detektirati, istaknuti i o njemu razgovarati kako biste zajedničkim snagama pronašli rješenje i nastavili dalje graditi svoj odnos.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju