U afektu, u žaru svađe ponekad kažemo stvari koje ne mislimo, ali neke stvari partner vam ne bi smio reći čak ni u najvećem afektu. One nemaju veze s usijanom glavom, nego s nepoštovanjem, a poštovanje je ključno za svaki međuljudski odnos, pa tako i onaj ljubavni. Doznajte što vam to partner nikada, ali baš nikada ne bi smio reći.

1. Luda si!

Ova izjava primjer je nepoštovanja, koje stručnjaci za ljubavne veze s Instituta Gottman nazivaju jednim od četiri jahača apokalipse odnosa. Drugim riječima, ona je zajamčeni razarač odnosa. Nepoštovanje se najbolje opisuje kao riječi ili ponašanje s kojima se iskazuje omalovažavanje, izrugivanje ili ismijavanje.

Stručnjaci tvrde da je takav oblik negativne komunikacije ekstremniji od običnog kritiziranja jer podrazumijeva napadanje nečijeg karaktera - ne samo nečijeg ponašanja - i koristi se kao sredstvo zauzimanja pozicije moralne superiornosti. To je također primjer blokiranja ili odvraćanja, ključni znak gaslightinga u vezi. Ako vam se čini da ovo zvuči toksično, dobro vam se čini.

Ako vam partner kaže da ste ludi, znajte da on vjerojatno vlastite osjećaje projicira na vas jer se on sam osjeća izvan kontrole. Ako vas partner tako napadne, pokušajte reflektirati njegove osjećaje i uzvratiti mu te recite nešto u stilu: Čini se da me pokušavaš zbuniti vrijeđajući me. Osjećaš li se ti zbunjeno ili ludo?

2. Što nije u redu s tobom?

Da, i ovo spada pod nepoštovanje. To je još jedan komentar koji vrlo vjerojatno ima više veze s partnerom, a nema nikakve veze s vama.
Stoga, kada vam se netko obrati tim riječima, uzmite ogledalo i reflektirajte riječi te osobe: Sa mnom je sve u redu, ali pitam se je li s tobom sve u redu. Jesi li dobro?

Slika nije dostupna Što je gaslighting? Šest znakova uz koje ćete ga prepoznati u vezi

3. Ti nikada ne... (određeni prigovor)

Nemojte ovo odbaciti kao nešto rečeno u afektu. Čak i ako se radi o neopreznom pretjerivanju, vaš partner možda neće shvatiti štetu koju je nanio ovaj beznačajni komentar (ali vrlo je vjerojatno da je vi osjećate). ''Nikad'' je jedna od dvije riječi koje nikada ne biste smjeli izgovoriti u svađi s partnerom zato što izražava odbacivanje i nedostatak uvažavanja truda druge osobe. Da ne spominjemo, vjerojatno nije ni točno da nešto baš nikada ne radite.

4. A, da? Sjećaš li se onda kada si…?

Izvlačenje stvari iz prošlosti nikada nije konstruktivno tijekom neslaganja. Kada jedna osoba tijekom svađe iznese pogreške iz prošlosti ili ranjivosti druge osobe, to situaciju samo čini zbunjujućom i uskoro više niste sigurni oko čega uopće raspravljate. Unatoč tome, u redu je iznijeti obrasce ponašanja koji vam smetaju, ali samo kada je situacija mirna i i nijedna strana nije uzrujana ili izazvana.

5. To je najgluplja stvar koju sam ikada čuo.

Izuzetno uvredljiva i omalovažavajuća izjava koja je još jedan primjer velikog nepoštovanja.

6. To je vjerojatno razlog zbog kojeg te tvoj bivši ostavio.

Jedno od glavnih pravila zdravog partnerskog odnosa (i temeljne pristojnosti) jest ne stavljati sol na nečiju ranu. Emocionalna intimnost glavni je dio veze, pa je vrlo vjerojatno da ste se učinili ranjivima dijeleći vlastite nesigurnosti, brige ili možda čak traume iz prošlosti sa svojim partnerom. Ako vaš partner zloupotrebljava bilo koju od tih privilegiranih informacija, to je vrlo loš znak.

Nikada, nikada, ni pod kojim okolnostima nemate pravo zloupotrijebiti ono što vam je partner otkrio o sebi i time ga povrijediti, samo zato što ste vi povrijeđeni. Kada vam osoba pokaže svoje emocionalne ožiljke i vi je namjerno još više povrijedite, teško je ponovno zadobiti tu razinu povjerenja.

Par razgovara Ali, oprezno! Devet pitanja koja smijete postaviti partneru o prošlim vezama

7. Odrasti!

Ova izjava također je jedan od načina napada na karakter osobe koji se koristi za potvrđivanje moralne superiornosti. To je obrambena izjava nekoga tko nema osjećaj kontrole. Dajte osobi do znanja da imate kontrolu te joj uzvratite: Takvi komentari mi govore da se osjećaš napadnuto. Kad uspiješ jasno reći što te muči, možemo nastaviti razgovor. Vrijeđanje i prozivanje nije produktivno.

8. Želio bih da si više poput... (ime osobe)

Usporedbe uništavaju vezu. Nije važno s kime vas partner uspoređuje, problem je u tome što usporedbe netočno mjere nečiju vrijednost i insinuiraju da je jedna osoba bolje od druge osobe.

Da bi veza uistinu bila sretna, ne smijete odustati od svega do čega vam je stalo Ali nikad! 10 kompromisa koje nikad ne smijete raditi u vezi

9. Radiš problem ni iz čega.

Pa, onda jednostavno odustanimo od toga, valjda. Ne – jer vas ta osoba ograničava.

10. Nemoj biti tako osjetljiva.

Osjećajnost je pozitivna osobina, pa je pravi problem u tome što vam vaš partner poručuje da je briga za vaše osjećaje manje važna od njega. Svrstajte i ovu izjavu pod nepoštovanje.

Žena skida prsten Sedam znakova koji pokazuju da je u braku ili vezi nestalo ljubavi

11. Zašto ne pitaš (ime prijateljice) kako je izgubila kilograme nakon poroda?

Još jedna usporedba koja osobu može povrijediti, a kojoj je vjerojatno namjera da vas bocne u bolnu točku, odnosno u neku vašu nesigurnost.

12. Vidim da nisi stigla danas usisati... Večera je dobra, ali treba više soli... Kad si se posljednji put istuširala?

Jeste li čuli za omjer 5:1? On znači da na svaku negativnu interakciju tijekom svađe sretan brak ima pet (ili više) pozitivnih interakcija.
Dakle, čak i u slučaju da su gornje izjave istinite, ako u vašoj vezi ne prevladavaju poštovanje te ljubavna, duhovita ili zabavna interakcija, onda to nije veza kakva bi trebala biti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju