Pred nama je dodjela Oscara, najprestižnije filmske nagrade na svijetu. Pod voditeljskom palicom Jimmyja Kimmela u teatru Dolby održat će se njezino 96. izdanje, a na dodjeli će se tradicionalno okupiti brojna imena iz filmske i zabavne industrije.

Galerija Julia Roberts na dodjeli Oscara 2001. s tadašnjim dečkom Benjaminom Brattom Julia Roberts i Benjamin Bratt na zabavi magazina Vanity Fair nakon dodjele Oscara 2001. Julia Roberts u kultnoj haljini modne kuće Valentino +3 Julia Roberts na dodjeli Oscara 2001.

Kao i obično, poznate dame dat će sve od sebe da zablistaju u svojem najboljem izdanju, a na crvenom tepihu opet ćemo vidjeti čitavu plejadu fantastičnih kreacija s potpisom najboljih svjetskih dizajnera. Tko zna, možda će se i neka od ovogodišnjih haljina jednom naći na popisu najboljih oskarovskih haljina svih vremena.

A koja je haljina zaslužila baš tu titulu po mišljenju čitateljica našeg portala? Za njih je najbolja ona koju je Julia Roberts nosila 2001. godine. Izdvojili smo 20 haljina iz raznih dekada kojima se često pripisuje titula najljepših, a vi ste među ponuđenima kao najbolju izdvojili crno-bijelu kreaciju modne kuće Valentino u kojoj je Julia primila svoj zlatni kipić za ulogu u filmu "Erin Brockovich".

Julia Roberts u kultnoj haljini modne kuće Valentino Julia Roberts u kultnoj haljini modne kuće Valentino (Foto: Guliver Images)

Uoči Oscara glumica se nije previše zamarala time što će odjenuti. U intervjuu koji je svojevremeno dala Opri Winfrey priznala je kako uopće nije očekivala da će pobijediti, pa nije bila pod pritiskom zbog svoje odjevne kombinacije.

Bila sam na odmoru i vratila se vrlo opuštena, a moj tim je organizirao sve. Cijela jedna hotelska soba bila je prepuna haljina. Isprobavala sam jednu za drugom, skupljala mišljenja, slikala se u onima koje su nam bile najbolje, a dizajneri su čekali uz telefon. Svi su bili jako velikodušni, nikad u životu nisam vidjela više haljina pred sobom. I tamo je bila jedna koju je poslala moja prijateljica stilistica Debbie Mason. Odjenula sam je i bila je savršena, kazala je Julia.

Julia Roberts na dodjeli Oscara 2001. s tadašnjim dečkom Benjaminom Brattom Julia Roberts na dodjeli Oscara 2001. s tadašnjim dečkom Benjaminom Brattom (Foto: Profimedia)

To je bila haljina s potpisom Valentina iz njegove hvaljene haute couture kolekcije za jesen/zimu 1992./1993. godine. Crnu haljinu s bijelim detaljima supermodel Christy Turlington nosila je 1992. na snimanju editorijala za magazin Harper's Bazaar, koji ju je tada prozvao najglamuroznijom haljinom na svijetu.

Elegantna kreacija nakon toga je završila u arhivu talijanskog modnog majstora, sve do trenutka dok Debbie Mason nije kontaktirala njegovu asistenticu uoči Oscara i pitala imaju li nešto posebno za Juliju. I tako je haljina inspirirana glamurom zlatnog doba Hollywooda napokon našla svoj put do crvenog tepiha i oskarovske pozornice.

Grace Kelly u kultnoj haljini koja je postala simbol oskarovske elegancije Kostimografkinja Edith Head, najnagrađivanija žena u povijesti Oscara s osam osvojenih kipića Grace Kelly dolazi na 27. dodjelu Oscara u ožujku 1955. Haljina Edith Head koju je Grace Kelly nosila na filmskoj premijeri i Oscarima +3 Haljina Edith Head napravljena je od svilenog satena i ima pripadajući kaput

Julia je Opri otkrila kako uoči dodjele nije u haljini odradila probno hodanje po stepenicama, što se pokazalo kao greška jer je imala problema s uspinjanjem do pozornice: Znaš ono kada odjeneš haljinu pa probaš sjesti u njoj da vidiš hoće li se saviti na svojem najširem dijelu? To sam odradila, ali nisam provjerila stepenice. Nisam se mogla sagnuti, pa sam hodala nekako postrance.

Julia Roberts na dodjeli Oscara 2001. Julia Roberts na dodjeli Oscara 2001. (Foto: Guliver Images)

Zanimljivo je kako dotad zvijezde nisu nosile vintage haljine na dodjelu i potez Julije Roberts da umjesto kreacije iz neke nove kolekcije odabere staru imao je velik utjecaj na oskarovsku modu, ali i na način odijevanja na drugim velikim dodjelama. Odjednom su se zvijezde zainteresirale za istraživanje bogatih arhiva slavnih dizajnera.

Julia Roberts na dodjeli Oscara 2001. Julia Roberts na dodjeli Oscara 2001. (Foto: Guliver Images)

A gdje se danas nalazi ova kultna haljina? Ispod mog kreveta, u kutiji, priznala je 2017. Julija u intervjuu za magazin People i dodala da je čuva za svoju kći Hazel.

Julia Roberts i Benjamin Bratt na zabavi magazina Vanity Fair nakon dodjele Oscara 2001. Julia Roberts i Benjamin Bratt na zabavi magazina Vanity Fair nakon dodjele Oscara 2001. (Foto: Profimedia)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju