Kad se spoje talenti naših najmlađih i velika srca humanitaraca, nastaju najljepše priče. Jedna se takva nalazi se u koricama hvalevrijedne knjige, čija će prodaja obnoviti potresom razrušenu knjižnicu u Petrinji.

Galerija Mali ali veliki Mali ali veliki Mali ali veliki +1 Petrinjska knjižnica

Knjiga Mali ali veliki je sastavljena od dječjih crteža, pjesama, priča i promišljanja o talentima i kruna je dvogodišnjeg projekta čiji je cilj bio potaknuti djecu da svoje talente povežu s konkretnim djelovanjem.

Sav prihod za knjigu donira se potresom razrušenoj knjižnici u Petrinji koja će iznos upotrijebiti za obnovu dječjeg odjela. Ime Mali ali veliki djeci šalje poruku da iako su još uvijek mali, imaju moć stvarati pozitivne promjene u društvu, a njihova najveća snaga leži u razvijanju prirodnih darova koje imaju.

Talenti mališana pomoći će obnovi knjižnice u Petrinji 

Iza projekta stoji Tina Primorac, književnica, profesionalna pripovjedačica i voditeljica brenda Paresia preko kojeg stvara društveno korisne projekte za djecu i odrasle usmjerene na razvoj talenata i komunikacije.

Najveća posebnost ovog projekta je ta što su na njemu radili veliki i mali. Tako su jedni od drugih mogli puno toga naučiti.

Već dugo se bavim temom talenata i željela sam napraviti projekt koji bi klincima omogućio da vide kako su njihovi prirodni darovi uistinu alati s kojima mogu stvarati konkretne stvari i unositi pozitivne promjene u vlastitu okolinu.

Ne cijenimo uvijek svoje darove i ne mislimo da smo kao pojedinci sposobni graditi velike stvari i ovaj je projekt djeci pokazao da sve to nije istina – malim koracima i povezivanjem s drugima uistinu stvaramo prava čuda, rekla nam je Tina Primorac.

Djeca su za knjigu crtala crteže i pisala svoje vlastite pjesmice pa samim time cijela ova priča ima dodatnu veličinu.

Kutak za roditelje i objašnjenja stručnjaka 

Tina kaže da su u knjigu ukomponirali i kutak za roditelje, jer je jako važno da roditelji klince potiču na istraživanje interesa i tako im pomognu da pronađu darove koji se skrivaju u njima, a još ih nisu upoznali.

Da bismo to mogli, trebamo znati što su sve talenti i tekstovi stručnjaka upravo to objašnjavaju.

Mali ali veliki Tina Primorac (Foto: PR)

Neki talenti poput onoga za sport ili slikanje su vrlo očiti, ali pažnju treba obratiti i na druge koji postoje i vrlo su važni pa će tako neka djeca imati izrazit dar empatije, povezivanja s drugima, izuzetne komunikacijske vještine, mirnoću, a druga će htjeti sve rastaviti da vide kako stvari oko njih funkcioniraju ili će imati potrebu premještati stvari po sobi i uređivati prostor, objasnila je Tina.

Najveća posebnost ovog projekta je ta što su na njemu radili veliki i mali. Tako su jedni od drugih mogli puno toga naučiti.

Koliko su mladi talentirani, možemo vidjeti već pri prvom pogledu na korice knjige. Naslovnicu je oslikala iznimno talentirana srednjoškolka, Ana Kušić, koja pohađa treći razred Škole za primijenjene umjetnosti i dizajn.

Zajedništvo za Petrinju 

Ideja s knjigom talenata postoji već neko vrijeme, a naknadno su se povezali s gospodinom Antom Mrganom, ravnateljem petrinjske knjižnice koja je teško stradala u potresu i odlučili da će djeca svojom knjigom pomoći u obnovi jedne srušene knjižnice.

Mali ali veliki Petrinjska knjižnica (Foto: PR)

Djelatnici petrinjske knjižnice spašavali su građu i podatke o svojim korisnicima i 98 dana od razornog potresa oformili prvu hrvatsku kontejnersku knjižnicu. Napravili su sve što su mogli: igraonicu za djecu, odjele za male i velike i nastavili biti knjižnica jer grad treba knjižnicu. Čast mi je što možemo biti djelić njihove obnove, govori Tina.

Ne cijenimo uvijek svoje darove i ne mislimo da smo sposobni graditi velike stvari i ovaj je projekt djeci pokazao da je sve moguće.

Ako želite podržati rad malih i velikih koji su udružili svoje snage kako bi činili dobra djela, a usput ponešto i naučili, to možete učiniti kupnjom ove vrijedne knjige.

Svečano predstavljanje humanitarne knjige Mali ali veliki održat će se 26.1.2023. u 19 sati u prostoru knjižare Hoću knjigu Megastore, Bogovićeva 7, u Zagrebu.

Mali ali veliki Mali ali veliki (Foto: PR)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju