Od sredine proljeća do ranog ljeta vrijeme je cvatnje jednog od najomiljenijih cvjetova koji nas osvaja svojim zanosnim mirisom i jednostavnom ljepotom, jorgovana. Opjevani cvijet najčešće je ljubičaste boje (često svjetloljubičasti ili lila), ali postoje i bijeli, svijetložuti i ružičasti jorgovani, a posebno elegantno i profinjeno izgledaji jorgovani u boji tamnog burgundca.

Galerija Očaravajući jorgovani u dvorištima i vrtovima - 4 Očaravajući jorgovani u dvorištima i vrtovima - 3 Očaravajući jorgovani u dvorištima i vrtovima - 11 +7 Očaravajući jorgovani u dvorištima i vrtovima

Jorgovani su bjelogorični grmovi ili malo drveće, visoki od dva do deset metara. Imaju jednostavan oblik lista, srcolik do široko kopljast kod mnogih vrsta, dok cvjetovi rastu u velikim vratovima, i neke vrste imaju jak miris. Popularni su kao ukrasni grmovi u parkovima i vrtovima, a jednako lijepo izgledaju i u vazi u kojoj se odlično slažu s božurom, karanfilom i lizijantusom.

Jorgovani cvjetaju na starom drvetu, i daju više cvjetova ako se ne obrežu te je zabluda da bi jorgovani trebali biti pravilno obrezani. Ako je potrebno obrezivanje, trebalo bi biti izvršeno točno nakon cvjetanja, prije nego što se formiraju pupovi cvjetova za sljedeću godinu.

Jorgovani simboliziraju ljubav. U Grčkoj, Libanonu i Cipru vežu se uz Uskrs zato što cvjetaju u to vrijeme. Mnogima od nas miris jorgovana miris je djetinjstva i podsjetnik na bezbrižne dane kad smo bili djeca...

Vrtovi u kojima bi se ljubitelji tulipana osjećali kao u raju - 9 Želimo ostati tu: 15 vrtova u kojima bi se ljubitelji tulipana osjećali kao u raju

Opojni miris jorgovana vlada i vrtovima i dvorištima čije smo fotografije skupili u galeriji na početku teksta, a u kojima bi se ljubitelji ovog očaravajućeg cvijeta osjećali kao na sedmom nebu.

Očaravajući jorgovani u dvorištima i vrtovima - 7 Od sredine proljeća do ranog ljeta vrijeme je cvatnje jorgovana (Foto: Living4media)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju