Od sredine proljeća do ranog ljeta vrijeme je cvatnje jednog od omiljenih cvjetova koji nas osvaja svojim zanosnim mirisom i jednostavnom ljepotom, jorgovana. Opjevani cvijet najčešće je ljubičaste boje (često svjetloljubičasti ili lila), ali postoje i bijeli, svijetložuti i ružičasti jorgovani, a posebno elegantno i profinjeno izgledaju jorgovani u boji tamnog burgundca.

Galerija Jorgovani Jorgovani Jorgovani +11 Jorgovani

Jorgovani su bjelogorični grmovi ili malo drveće, visoki od dva do deset metara. Imaju jednostavan oblik lista, srcolik do široko kopljast kod mnogih vrsta, dok cvjetovi rastu u velikim vratovima, i neke vrste imaju jak miris.

Jorgovani Jorgovani (Foto: Living4media)

Popularni su kao ukrasni grmovi u parkovima i vrtovima, a jednako lijepo izgledaju i u vazi, u kojoj se odlično slažu s božurom, karanfilom i lizijantusom.

Jorgovani Jorgovani (Foto: Living4media)

Jorgovani cvjetaju na starom drvetu i daju više cvjetova ako se ne obrežu te je zabluda da bi jorgovani trebali biti pravilno obrezani. Ako je potrebno obrezivanje, trebalo bi biti izvršeno točno nakon cvjetanja, prije nego što se formiraju pupovi cvjetova za sljedeću godinu.

Jorgovani simboliziraju ljubav. U Grčkoj, Libanonu i Cipru vežu se uz Uskrs zato što cvjetaju u to vrijeme. Mnogima od nas miris jorgovana miris je djetinjstva i podsjetnik na bezbrižne dane kad smo bili djeca...

10 dokaza da jorgovan izgleda posebno čak i u najskromnijoj vazi Jorgovani Jorgovani - 2 Jorgovani - 3 +7 Jorgovani - 4

Opojni miris jorgovana vlada i vrtovima i dvorištima čije smo fotografije skupili u galeriji na početku teksta, a u kojima bi se ljubitelji tog očaravajućeg cvijeta osjećali kao u sedmom nebu.

Jorgovani Jorgovani (Foto: Living4media)

Jorgovani Jorgovani (Foto: Living4media)

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju