Kratka dlaka kod pasa lakša je za održavanje jer se ne petlja, ali kad je o linjanju riječ, treba uzeti u obzir da postoje i kratkodlake pasmine čije se krzno linja. No kako im to zamjeriti kad su tako lijepe i slatke. Naročito idućih deset pasmina koje se smatraju najljepšim kratkodlakim pasminama pasa na svijetu.

Galerija Štene vajmarskog ptičara Dalmatiner Bokser +7 Cane Corso

1. Dalmatiner

Dobroćudni, odani i pametni, dalmatinski psi najpoznatiji su po svijetloj dlaci prekrivenoj tamnim točkicama, no zapravo se okote potpuno bijeli. Nakon dva tjedna počinju poprimati karakterističan točkasti izgled, po kojem se razlikuju od bilo koje druge pasmine na svijetu.

Dalmatiner Dalmatiner (Foto: Shutterstock)

2. Bokser

Ovaj prijateljski raspoloženi i veseli slatkiš slavan je po svojoj sposobnosti da može oraspoložiti svojeg vlasnika u svakoj situaciji. Učinit će to i tako da mu se "ponudi" za maženje kada osjeti da je njegov vlasnik potišten ili tužan. Bokser jednostavno obožava ljude i od prostranog mjesta za život važnije mu je da ima vlasnika koji mu zna uzvratiti ljubav, pa zbog toga može živjeti i u stanu.

Bokser Bokser (Foto: Shutterstock)

3. Cane Corso

Veličanstveni Cane Corso talijanska je pasmina mastifa, koja se u prošlosti koristila kao čuvar i lovački pas. To su veliki psi koji zadivljuju svojom ljepotom i kratkom dlakom koja je uglavnom crna ili raznih nijansi sive i smeđe boje. Imaju mišićavo tijelo i veću glavu te mogu težiti do 50 kilograma. Uz pravilan odgoj i ranu socijalizaciju, Cane Corso bit će divan kućni ljubimac, a uz to i vrhunski čuvar kuće i dvorišta.

Cane Corso Cane Corso (Foto: Shutterstock)

4. Španjolski hrt

Za razliku od afganistanskog hrta, španjolski hrt ima vrlo kratku dlaku, no jednako vitko tijelo s uskim prsima i dugim nogama te uskim repom. Hrtovi su općenito pojam za eleganciju u svijetu pasa te uvijek izazivaju divljenje. Građeni su tako da se kreću elegantno i lagano te su jedna od najbržih pasmina na svijetu. Diljem svijeta mnogo je hrtova spašeno iz nemilosrdnih utrka, a u Hrvatskoj se o njima brine udruga Honey, iz koje se spašeni hrtovi mogu i udomiti.

Španjolski hrt Španjolski hrt (Foto: Shutterstock)

5. Doberman

Kada bi se radio izbor za najelegantnijeg psa na svijetu, mnogi bi svoj glas dali gracioznom dobermanu. Mnogi se plaše njihova oštrog izgleda, ali dobermani su zapravo vrlo odani i oprezni psi koji vole osjetiti fizičku blizinu članova svoje obitelji. Krasi ih mišićavo, graciozno tijelo i sjajna kratka dlaka te su vrlo inteligentna, štovana i popularna pasmina.

Doberman Doberman (Foto: Shutterstock)

6. Mađarska vižla

Ova mađarska pasmina prepoznatljiva je po svojoj prekrasnoj, sjajnoj i prilično otmjenoj boji dlake, koja se može opisati kao boja zlatne hrđe. Vižla je izvrstan lovac, ali i obiteljski pas. Po prirodi su jako drage te se zato dobro slažu s drugim psima i mačkama, pogotovo ako su odrasle s njima. No ne preporučuje se da budu u istom domu s manjim životinjama poput zeca, ptice ili zamorca.

Mađarska vižla Mađarska vižla (Foto: Shutterstock)

7. Doga

Jedna od najvećih i najuglednijih pasmina na svijetu. Doga se smatra divovskom pasminom pasa, može narasti do 75 centimetara (kada stoji na četiri noge) i težiti oko 70 kilograma. Mnogi ljudi osjećaju strah u blizini ovih divovskih pasa, ali zapravo je riječ o pasmini vrlo umiljate i nježne naravi, pogodnoj za djecu te punoj ljubavi.

Doga Doga (Foto: Shutterstock)

8. Vajmarski ptičar

Veličanstvenog izgleda i kraljevskog držanja, vajmarski ptičar poznat je još iz doba kraljevskog dvora u Njemačkoj. Pripadnike te pasmine krase mišićavo tijelo i glava koju drže visoko uspravno, baš kao da žele izgledati što elegantnije i profinjenije. U svijetu pasa ističu se i po sjajnoj dlaci prelijepe sivoplave boje.

Vajmarski ptičar Vajmarski ptičar (Foto: Shutterstock)

9. Rodezijski gonič lavova

Greben na leđima karakterističan je dodatak jedinstvenoj ljepoti ove pasmine. Originalno uzgojen kao neustrašivi lovac na lavove, rodezijski gonič lavova vrlo je inteligentan i nježan div kada je sa svojom obitelji, a postaje odani zaštitnik ako njegovim ljudima prijeti opasnost. U Africi je ova pasmina uzgajana i kako bi čuvala i štitila djecu dok nema roditelja.

Rodezijski gonič lavova Rodezijski gonič lavova (Foto: Shutterstock)

10. Bigl

Osim što je iznimno pametan, bigl je i nevjerojatno tvrdoglav pas. Simpatično je neovisan i pronaći će zabavu bilo gdje ako ga ostavite samog. Važno je samo da mu date dovoljno pažnje kako bi njegov pravi karakter došao do izražaja. Imaju urođene socijalne kvalitete, zbog kojih se odlično slažu s drugim psima, a često ih možemo vidjeti i u igri s mačkama.

Bigl Bigl (Foto: Shutterstock)

Pogled koji obara s nogu: 10 pasmina pasa s najljepšim plavim očima Sibirski haski Sibirski haski Vajmarski ptičar +7 Dalmatiner

Deset pasmina koje i kada odrastu, izgledaju poput pahuljastih loptica Maltezeri su živahni i puni energije, a jednako se dobro slažu s ljudima i drugim psima Maltezer Pomeranac ili pomeranski špic +5 Havanezer ili havanski bišon

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju