Na ovome svijetu gotovo da ne postoji cvijet s toliko sorti kao ruža. One se razlikuju po boji, veličini, mirisu i namjeni, ali možemo se složiti da je svaka posebna na svoj način. Među njima postoje i vrste koje rastu s glatkom stabljikom, odnosno bez trnja. One su uglavnom penjačice, a vrtlari ih obožavaju zbog lakog održavanja, bez straha od ozljeda.

Galerija Sorta ruže 'Fantin Latour' Ruže bez trnja Ruže bez trnja +5 zephirine rose

Ruže bez trnja povezuju se s blagdanom Velike Gospe. Prema predaji, apostoli su u Marijinom grobu umjesto tijela pronašli cvijeće pa je zato jedan od Marijinih nadimaka i Ruža bez trnja, a u neki izvori spominju i nadimak Ljiljan bijeli.

U nastavku provjerite koje su to najljepše sorte ruža bez trnja.

1. Fantin-Latour

Ružičasta ljepotica jedna je od najpoznatijih primjeraka ruže bez trnja. Iako se, kao i kod ostatka ruža bez trnja, pokoji trn može pojaviti i na njezinoj stabljici, ona uglavnom dolazi potpuno glatke stabljike. Penjačica je, ima guste cvjetove s oko 200 latica i predivan je ukras svakog vrta.

2. Abrakadabra

Šarena ruža doista izgleda kao magija. Također je penjačica, odlikuje se razgranatim grmom i osebujnim prugastim laticama, a obično dolazi u žutoj, bijeloj i crvenoj boji. Izrazito je snažna i otporna na bolesti, ali ju nije tako lako nabaviti. Ako želite malo njezine estetike, vjerojatno ćete ju morati naručiti.

Ruže bez trnja Abrakadabra (Foto: Shutterstock)

3. Alberic Barbier

Ova sorta može preživjeti isključivo u toplijim krajevima. Grmolika biljka cvjeta u žućkastoj boji, a vremenom njezini cvjetovi postaju bijeli. Njezin slatki miris osvojit će vas na prvu, a baš je zato omiljen ukras u vrtu.

Ruže bez trnja Alberic Barbier (Foto: Shutterstock)

4. Maria Liesa

Duboko ružičasta sorta također nema trnje (ili posjeduje svega nekoliko slabih bodlji), a posebna je po hot pink boji te izdržljivosti. Nema miris, ali njezina ljepota je sasvim dovoljan razlog za uključiti je u vrtu dekoraciju, posebno jer ne zahtijeva gotovo nikakvu brigu.

Ruže bez trnja Maria Liesa (Foto: Shutterstock)

5. Rosalita

Ili hibridni mošus, naziv je još jedne sorte ruže koja dolazi bez trnja. Mirisna je, izrazito nježna, a posebna je po tome što također vremenom postaje bjelja. Prvotno su blijedo žute, a kasnije poprime ovu čisto bijelu boju.

Ruže bez trnja Rosalita (Foto: Shutterstock)

6. Sterling silver

Ova je ruža toliko predivna da mnogi čak propitkuju njezino stvarno postojanje. Izrazito je rijetka, nazivaju je i ružom lavande, a posebna je po nevjerojatno lijepoj boji i slatkom, citrusnom mirisu.

Ruže bez trnja Sterling silver (Foto: Shutterstock)

7. Wartburg

Još jedna ružičasta sorta koji plijeni pažnju u vrtu. Također nema trnje ( ili ga ima jako malo), a posebna je po predivnoj boji i gustim laticama koje izgledaju zaista graciozno. Najljepša je u ljeto, a kako bi krasila vaš vrt ne morate se pretjerano potruditi jer nije tako zahtjevna biljka.

Ruže bez trnja Wartburg (Foto: Shutterstock)

8. Zephirine Drouhin

Najpoznatija među ružama penjačicama, ova je ljepotica predstavnica romantičnih cvjetova. Cvate obilno u kasno proljeće, ima bajkovitu boju listova i predivan, intenzivan miris. Ako vas je osvojila ova ruža lako je možete pronaći u specijaliziranim trgovinama.

Ruže bez trnja zephirine rose (Foto: Shutterstock)

9. Madamme Alfred Carriere

Bujna penjačica također je jedna od poznatijih sorti u svijetu ruža koje nemaju trnje. Raširena je po cijelome svijetu, izrazito je izdržljiva i nije zahtjevna, a mami poglede nježnim izgledom i ugodnim mirisom.

Sorta ruže Sorta ruže (Foto: Living4media)

Kad se priroda zaigra: 15 najljepših cvjetova na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu +11 Najljepše cvijeće na svijetu

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju