Tetoviranjem izražavamo vlastitu osobnost, želju za nečim drugačijim i novim, a tetovaže su oduvijek bile i simbol smjelosti i svojevrsne mističnosti. Simbol tetovaže biramo prema tome što želimo zauvijek nositi na vlastitom tijelu, to je uglavnom nešto što nas definira i s čime se možemo poistovjetiti.

Prema vlastitim preferencijama i ukusu, ali i obliku i stilu tetovaže biramo i mjesto na tijelu gdje ćemo se tetovirati, to je ono mjesto koje želimo istaknuti i obilježiti ga čitav život. Vrlo atraktivno i ženstveno mogu izgledati tetovaže na području lopatice, koje se posebno ističu ljeti, no i u hladnijim mjesecima mogu se otkriti ako nosimo majicu koja djelomično otkriva gornji dio leđa i tada izgledaju naročito senzualno. Iako se tetovaže na predjelu lopatice rade rjeđe nego, primjerice, na sredini leđa, neke žene odlučuju se upravo za tetovažu na lopatici.

Leđa su najveća površina na tijelu i ako se rade neki manji dizajni, tetovirači obično preporuče da se tetovaža pozicionira na samu sredinu leđa (ili na neku drugu poziciju gdje bolje prati samu liniju tijela) kako bi se jednog dana eventualno mogla nadograditi, i da vizualno bolje izgleda. Kada se stavi nešto baš na lopaticu, kasnije je dosta teško osmisliti dobar novi dizajn da se postojeća tetovaža uklopi jer nije centrirana, objašnjava Irena Širanović, vlasnica zagrebačkog studija za tetoviranje Octopus tattoo.

Većina ljudi provede mnogo godina u osmišljavanju prve tetovaže, ali jako malo ih ostane na toj jednoj. Najčešće se odlučuju za tetoviranje ruke ili noge, pogotovo ako se radi o manjim dizajnima. Što se tiče ženskih preferencija, u studiju Octopus Tattoo žene najčešće tetoviraju zapešća, podlaktice, rebra i listove.

Većina žena za prvih nekoliko tetovaža odabere neke manje motive, uglavnom s nekim dubljim značenjem, ali ima i onih koje se odluče za prvu tetovažu staviti nešto preko cijele nadlaktice ili bedra, samo zato što im se vizualno sviđa odabrani motiv, otkriva Irena. Odabir same pozicije tetovaže dosta ovisi i o tome koji stil tetovaže se radi.

Slika nije dostupna Tu najviše boli: Dijelovi tijela na koja će tetovažu staviti samo najhrabriji

Tetovirač kojem je uža specijalnost geometrija ili mandale sigurno će imati više upita za pozicije poput prsnog koša (između grudi), dok netko tko radi realizam baš i nema previše upita za tu poziciju jer bi većina realističnih motiva izgledala malo čudno na tom dijelu tijela, ističe Irena, u čijem studiju trenutačno rade tri tetovirača: Darko Radulović radi realizam, Stipe Štajduhar radi neotraditional, a Ivan je na početku karijere i zasad radi jednostavnije linijske motive. Koliko će tetoviranje boljeti, potpuno je individualna stvar i varira od osobe do osobe, a ovisi i o tome jeste li na tetoviranje došli odmoreni, siti, jeste li opušteni ili nervozni...

Tetovaže Ženske tetovaže: 3 stvari koje morate znati prije nego što se odlučite za tetoviranje

Bijele tetovaže popularne su, ali tattoo-majstorica upozorava na njihove nedosatke (Foto: Getty Images) Veliki su hit, ali... Pet bitnih stvari koje morate znati o bijelim tetovažama

Kod žena definitivno utječe i menstrualni ciklus, tako da po tom pitanju nema nekih stopostotnih pravila. U svakom slučaju se preživi; žene prolaze i kroz gore bolove nego što je tetoviranje (od čupanja dlaka po cijelom tijelu, menstrualnih grčeva, do poroda), kaže Irena Širanović, vlasnica studija za tetoviranje Octopus tattoo.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju