Nezaobilazan dio prosinca svakako je i uživanje u božićnim animiranim filmovima, i to ne samo kod djece. Često i mi odrasli volimo uživati u klasičnim crtićima koji nas podsjećaju na naše djetinjstvo i neke manje stresne dane.

I baš zato u nastavku donosimo neke od najboljih animiranih božićnih filmova svih vremena koji vrve božićnom čarolijom, ali ujedno preispituju pravu vrijednost Božića, poučavaju o važnosti prijateljstva, humanosti, obitelji i vjeri u čaroliju. U njima će uživati i veliki mali.

1. Božić Charlieja Browna
Božić Charlieja Browna“ animirani je film temeljen na stripu Peanuts Charlesa M.Schulza. Nastao je davne 1965. godine, no savršeno opisuje današnju komercijalizaciju Božića.

Iako je prosinac već u punom jeku, a Božić sve glasnije kuca na vrata, glavni lik Charlie Brown ne osjeća uzbuđenje.

Ne može shvatiti što ljudi oko njega vide u ukrašavanju, natjecanjima za najbolje dekoriranu kuću, poklanjanju materijalnih stvari kojima je rijetko kada tko zadovoljan i slično. Iako je tek osnovnoškolac, shvaća da je komercijalizacija Božića uzela maha pa kreće u traženje pravog smisla Božića. Prijateljica Lucy predlaže mu sudjelovanje u božićnoj predstavi, no ni to mu ne donosi zadovoljstvo. Kada već pomišlja da je sve uzaludno, Linus mu otkriva pravo značenje Božića.

Sve do današnjih dana dio je božićne tradicije mnogih obitelji, a o njegovoj kvaliteti svjedoči i osvojena nagrada Emmy za najbolji kratkometražni animirani film, kao i redovito uvrštavanje u popise najboljih animiranih filmova svih vremena.

2. Kako je Grinch ukrao Božić
Kada su božićni filmovi u pitanju, nemoguće je ne dotkanuti se Grincha. Lik nastao iz pera Dr. Seusa postao je sinonim za one koji preziru Božić.

Tijekom prošlog i ovog stoljeća nastalo je nekoliko animiranih i igranih verzija ovog filma, no još se uvijek najboljom smatra ona iz 1966. godine redatelja Chucka Jonesa. Štoviše, 2002. godine ta je verzija uvrštena na popis pedeset najboljih animiranih filmova svih vremena.

Prerušen u Djeda Božićnjaka, mrzovoljni Grinch spušta se u Tkograd podno planine na kojoj živi s namjerom da mještanima ukrade sve božićne ukrase. Ogorčen je na njih jer su ga još davnih dana protjerali na planinu, no još je više ogorčen na Božić.

Ne može podnijeti okićene ulice, materijalizam i lažni sentimentalizam koji se tada, prema njegovom mišljenju, ušulja u Tkograđane.

U njemu se ipak javlja sjenka nade u ljude kada ga djevojčica Cindy Lou pozove na lokalnu božićnu svečanost, no svi Tkograđani počinju ga javno ismijavati, što je Grinchu kap koja je prelila čašu. Zato kuje plan kojim će im uzeti ono što najviše vole – Božić...

3. Polarni Express
Animirani film „Polarni Express“ nastao prema knjizi Chrisa Van Alisburga u svega nekoliko godina postao je klasik koji filmski kritičari ne prestaju hvaliti, a koji je idealan za cijelu obitelj. Nominiran je za tri nagrade Oscar, Zlatni globus i druge, a osvojio je Grammy za najbolju glazbu i brojne vokalne interpretacije glumaca.

Ovi crtići vrve božićnom čarolijom, ali ujedno preispituju pravu vrijednost Božića, poučavaju o važnosti prijateljstva, humanosti, obitelji i vjeri u čaroliju.

Priča oživljena računalnom animacijom prati trinaestogodišnjeg dječaka po kojeg na sam Badnjak, tik prije nego što zaspi, dolazi magični vlak naziva Polarni Express pun djece u pidžamama koja putuju prema domu Djeda Božićnjaka.

Putovanje je puno prizora izvanredne animacije, a kako se vlak približava domu Djeda Božićnjaka, uzbuđenje među djecom sve je veće.

Kadar iz crtića \"Kralj lavova\" Sedam klasičnih crtića koji će djeci pružiti gušt i lijepe životne lekcije

Djedica glavnog junaka izabire kao onog koji će primiti prvi poklon, a iako može izabrati bilo što na svijetu, on odabire zvono koje je nosio Djedičin sob. Dobiva željeni poklon i stavlja ga u džep, no na povratku kući izgubio je zvono. Ipak, na božićno jutro pronašao ga je ispod drvca. Njegov su zvuk mogli čuti samo on i njegova sestra, dok su odrasli mislili da je zvono pokvareno...

4. Predbožićna noćna mora
Ni genijalni Tim Burton nije odlio stvaranju božićnih animiranih filmova pa nam je na sebi svojstven način donio naslov koji jednako dobro funkcionira i za Noć vještica i za Božić. Dakako, riječ je o Predbožićnoj noćnoj mori iz 1993. koja i danas jednako oduševljava, a usto je i prvi animirani film ikad napravljen tzv.stop animacijom.

Do ideje za film Burton je došao dok je gledao zaposlenike u jednoj trgovini kako zamjenjuju proizvode za Noć vještica s onima za Božić. Iz toga su nastali crteži i pjesma a potom i ovaj antologijski blagdanski film.

Inače mračan burtonovski stil ogrnut je u božićno ruho koje prati Jacka Skellingtona, omiljenog u gradu Noć vještica, u potrazi za nečime što će mu dati novu motivaciju za život.

Razočaran monotonijom Noći vještica, sasvim slučajno saznaje da postoji nešto što se zove Božić te čini sve kako bi svojim sugrađanima predstavio svoju novu ideju. Međutim, oni nisu baš oduševljeni. Što će Jack učiniti kako bi im pokazao čaroliju Božića?

5. Božić dolazi jednom godišnje
U prosincu davne 1936. svjetlo dana ugledao je kratkometražni animirani film Božić dolazi jednom godišnje.
Radnja prati siročad koja se bude na božićno jutro, uzbuđena i sretna, no veselje se naglo prekida kada shvate da oni nisu, poput ostale djece, dobili nove igračke.

Njihove su stare, oronule, već viđene i s pokojim rasklimanim dijelovima. Uto cestom prolazi profesor Grampy koji začuje dječji plač iz sirotišta. Duboko potresen, na sebe stavlja svoju tzv. misleću kapu da bi se dosjetio kako da djeci uljepša Božić.

Uskoro mu na pamet padne ideja – od predmeta iz kućanstva napravit će nove igračke, od starih kišobrana božićno drvce, a sebe odjenuti u odijelo Djeda Božićnjaka.

6. Božićna priča
Nastala prema djelu Charlesa Dickensa, koji ju je pisao prema narudžbi, Božićna priča postala je nezaobilazan dio mnogih filmskih večeri.

Dickens ju je napisao u prosincu 1843. kako bi otplatio dugove, no nije ni mogao zamisliti da će upravo njegovo djelo postati jedan od najboljih božićnih klasika svih vremena te inspiracija za brojne igrane i animirane filmove, od kojih je posljednja nastala 2009.
Radnja prati starog, bogatog i pohlepnog Scroogea koji živi jedino za zgrtanje još većeg bogatstva.

Kada ga nećak koji radi za njega upita može li dobiti slobodan dan na Božić, Scrooge mu ispunjava želju uz uvjet da mu to bude neplaćeno. Međutim, na Badnju večer Scrooga posjećuju duhovi prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Potresen slikom svog sprovoda kojem se svi vesele, Scrooge se počinje mijenjati te Božić proslavi sa svojim najmilijima.

7. Ljepotica i zvijer: Začarani Božić
Mnogi Disneyevi popularni dugometražni animirani filmovi dobili su svoje božićne, kraće segmente, a jedan od njih prati i Bellu i Zvijer, junake klasika Ljepotica i zvijer, koji se temelji na istoimenoj francuskoj priči iz 1756.

Sve one koji vole čaroliju začaranog dvorca, oživljenih kućnih predmeta poput čajnika, šalice i sviječnjaka, na koje je bačena kletva kao i na muškog protagonista, oduševit će ovo božićno ruho.
Radnja se događa godinu dana nakon što je sa dvorca skinuta kletva. Dok se pripremaju za veliku božićnu zabavu na koju je pozvano čitavo okolno selo, stanovnici dvorca prisjećaju se kako je to izgledalo samo godinu dana ranije, nedugo nakon što je Bella stigla u dvorac.

Zvijer se tada, dakako, bunila proslavi Božića, no Bella ga je odlučila proslaviti bez obzira na to. Je li Zvijer promijenila svoje mišljenje, kakve veze sa svime ima jedna poklonjena knjiga i kako je završio Božić u dvorcu, provjerite u ovom animiranom filmu kojem bismo se mogli vraćati svakog prosinca.


 
Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju