Mekane poput najnježnijeg pamuka, profinjene, a istodobno jednostavne i lako dostupne – sve su to grane vrbe ive, u narodu poznatije kao cicamace.

Upravo je ožujak mjesec u kojem ova posebna vrba, inače autohtona u našim krajevima, odijeva svoje najljepše ruho. Raste kao grm ili manje drvo u nizinskim šumama, na relativno vlažnim staništima u blizini rijeka i jezera.

Cvjetovi ove vrbe vrlo su sitni i sakupljeni u cvatove, tj. mace, što je ujedno i dio koji nas najviše oduševljava kod ove biljke. Na nju se lako može naići tijekom šetnje, mnogi je imaju u svojim vrtovima, a buket cicamaca može se naći i na tržnicama već za desetak kuna.

Zbog svoje jednostavnosti i mogućnosti prilagodbe različitim interijerima, kao i zbog svoje izdržljivosti, cicamace su idealan dašak prirode u svakom domu.

Evo nekoliko savjeta uz pomoć kojih ih možete prilagoditi sebi i svojem stilu uređenja.

1. Raskoš u prozirnoj vazi

Najjednostavniji način na koji možete smjestiti cicamace je njihovo postavljanje u prozirnu staklenu vazu, bilo da je riječ o klasičnom okruglom ili valjkastom obliku ili pak četvrtastoj inačici vaze. To se posebno uklapa u minimalističke i pomalo skandinavske unutarnje prostore, no dat će dašak modernosti i jednostavnosti i u svim ostalim prostorima. Kako usredotočenost neće biti na samoj vazi, do izražaja će doći sva ljepota nježnih cvatova.

2. Shabby chic uz metalni lončić

Sviđa li vam se više nešto romantičniji, pomalo shabby chic stil, smjestite svoj buket cicamaca u metalne vaze ili lončiće. Njima su nekada naše bake zalijevale cvijeće, a trenutačno ih ima u gotovo svakoj trgovini s potrepštinama za dom na našim prostorima. Ovisno o boji svojeg prostora odaberite i boju vaze.

Uz jednostavan metalni lončić do shabby chica Uz jednostavan metalni lončić do shabby chica (Foto: Living4media)

3. Bogate kombinacije s drugim proljetnicama

Cicamace sjajno izgledaju zasebno, no jednako se tako mogu uklopiti u bilo koji buket drugih proljetnica, primjerice s tulipanima ili narcisama. Kada izrađujete takav buket proljetnog cvijeća, pripazite na to da cicamace ostanu nešto više od ostatka biljaka. Tako dobivate potrebnu dimenziju visine i prirodniji izgled čitavog buketa.

Napravite buket i s drugim proljetnicama Napravite buket i s drugim proljetnicama (Foto: Living4media)

4. Vijenac za vrata ili stol

Zahvaljujući svojoj izdržljivosti i mogućnosti dugog bivanja bez vode, grane cicamaca mogu poslužiti kao odlična podloga za vijenac, bilo za vrata ili stol. Naprosto oblikujte kružni vijenac uz pomoć vrtlarske žice, a kao pomoć vam može poslužiti i metalni vijenac koji se može naći u svakoj trgovini s vrtlarskim potrepštinama. Na sam vijenac možete dodati ukrase poput satenskih ili jutenih mašna, ovisno o tome kakvom stilu naginjete, ali i druge izdržljive biljke, poput bršljana.

Vijenac od cicamaca Vijenac od cicamaca (Foto: Living4media)

5. Romantika za proljetne večeri uz žaruljice

Već spomenute čvrste grane cicamaca omogućuju i da od njih kreiramo romantičnu rasvjetu za prve tople proljetne večeri koje možemo provoditi na balkonu umotani u dekice. Žaruljice koje su vam ostale od božićnih blagdana naprosto omotajte oko grana i priključite na izvor električne energije. Kako bi se žica što manje vidjela tijekom dana odnosno kada svjetlo nije upaljeno, preporučujemo da je birate u tamnijim bojama, što više nalik boji grana.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju