Mekane poput najnježnijeg pamuka, profinjene, a istodobno jednostavne i lako dostupne – sve su to grane vrbe ive, u narodu poznatije kao cicamace.

Galerija Cicamace Cicamace Cicamace - +7 Vijenac na vratima

Upravo je ožujak mjesec u kojem ova posebna vrba, inače autohtona u našim krajevima, odijeva svoje najljepše ruho. Raste kao grm ili manje drvo u nizinskim šumama, na relativno vlažnim staništima u blizini rijeka i jezera.

Cvjetovi ove vrbe vrlo su sitni i sakupljeni u cvatove, tj. mace, što je ujedno i dio koji nas najviše oduševljava kod ove biljke. Na nju se lako može naići tijekom šetnje, mnogi je imaju u svojim vrtovima, a buket cicamaca može se naći i na tržnicama već za desetak kuna.

Zbog svoje jednostavnosti i mogućnosti prilagodbe različitim interijerima, kao i zbog svoje izdržljivosti, cicamace su idealan dašak prirode u svakom domu.

Evo nekoliko savjeta uz pomoć kojih ih možete prilagoditi sebi i svojem stilu uređenja.

1. Raskoš u prozirnoj vazi

Najjednostavniji način na koji možete smjestiti cicamace je njihovo postavljanje u prozirnu staklenu vazu, bilo da je riječ o klasičnom okruglom ili valjkastom obliku ili pak četvrtastoj inačici vaze. To se posebno uklapa u minimalističke i pomalo skandinavske unutarnje prostore, no dat će dašak modernosti i jednostavnosti i u svim ostalim prostorima. Kako usredotočenost neće biti na samoj vazi, do izražaja će doći sva ljepota nježnih cvatova.

Cicamace Vaza sa cicamacama (Foto: Living4media)

2. Shabby chic uz metalni lončić

Sviđa li vam se više nešto romantičniji, pomalo shabby chic stil, smjestite svoj buket cicamaca u metalne vaze ili lončiće. Njima su nekada naše bake zalijevale cvijeće, a trenutačno ih ima u gotovo svakoj trgovini s potrepštinama za dom na našim prostorima. Ovisno o boji svojeg prostora odaberite i boju vaze.

Cicamace Cicamace (Foto: Living4media)

3. Bogate kombinacije s drugim proljetnicama

Cicamace sjajno izgledaju zasebno, no jednako se tako mogu uklopiti u bilo koji buket drugih proljetnica, primjerice s tulipanima ili narcisama. Kada izrađujete takav buket proljetnog cvijeća, pripazite na to da cicamace ostanu nešto više od ostatka biljaka. Tako dobivate potrebnu dimenziju visine i prirodniji izgled čitavog buketa.

Cicamace Cicamace (Foto: Living4media)

4. Vijenac za vrata ili stol

Zahvaljujući svojoj izdržljivosti i mogućnosti dugog bivanja bez vode, grane cicamaca mogu poslužiti kao odlična podloga za vijenac, bilo za vrata ili stol. Naprosto oblikujte kružni vijenac uz pomoć vrtlarske žice, a kao pomoć vam može poslužiti i metalni vijenac koji se može naći u svakoj trgovini s vrtlarskim potrepštinama. Na sam vijenac možete dodati ukrase poput satenskih ili jutenih mašna, ovisno o tome kakvom stilu naginjete, ali i druge izdržljive biljke, poput bršljana.

Cicamace Vijenac na vratima (Foto: Living4media)

5. Romantika za proljetne večeri uz žaruljice

Već spomenute čvrste grane cicamaca omogućuju i da od njih kreiramo romantičnu rasvjetu za prve tople proljetne večeri koje možemo provoditi na balkonu umotani u dekice. Žaruljice koje su vam ostale od božićnih blagdana naprosto omotajte oko grana i priključite na izvor električne energije. Kako bi se žica što manje vidjela tijekom dana odnosno kada svjetlo nije upaljeno, preporučujemo da je birate u tamnijim bojama, što više nalik boji grana.

Cicamace Cicamace i lampice (Foto: Living4media)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju