Žene su se tijekom povijesti izborile za mnoga svoja prava, ali daleko od toga da se može reći da su ravnopravne s muškarcima. Kako mladi ljudi diljem svijeta doživljavaju ravnopravnost spolova prikazano je u ilustracijama nagrađenima od strane organizacije UN Women

Studenti likovne umjetnosti iz raznih dijelova svijeta, pod okriljem organizacija UN Women i Europske komisije, sudjelovali su u natjecanju s jednostavnim zadatkom: prikazati što ravnopravnost spolova znači za njih.

Čak i iz najšaljivijih crteža vidljiva je jasna i snažna poruka o potrebi da žene imaju ista prava kao muškarci jer je u 21. stoljeću krajnje vrijeme za to

Još je dalek put do postizanja ravnopravnosti kada je riječ o aspektima svakodnevnog života - obrazovanje, plaća i nasilje samo su neki od njih - a ove ilustracije, neke ozbiljne, a neke humorne, tu borbu prikazuju savršeno.

'Ravnopravnost spolova je nepobitno pravo. Spolna neravnopravnost je stoga stvarnost kojoj odmah mora doći kraj', kazao je student Emilio Morales Ruiz iz Španjolske čiji je crtež odnio pobjedu. Nacrtao je djevojčicu koja napuhuje balon koji predstavlja ženski rod kako bi bio iste veličine kao balon koji predstavlja muški rod. Šaljivom ilustracijom želio je prikazati da i najmanji koraci vode k promjeni.

Emilijev i crteže ostalih studenata pogledajte niže u tekstu. Čak i iz onih najšaljivijih vidljiva je jasna i snažna poruka o potrebi da žene imaju ista prava kao muškarci jer je u 21. stoljeću krajnje vrijeme za to.

 

Neki studenti prikazali su i problem uskraćivanja nekih prava muškarcima (muškarac s djetetom u čekaonici), jedan student smatra da bi djevojčice trebale odrastati s mišlju da u životu mogu postići sve što žele, dok studentica Clara Mar Hernández López vjeruje da se ravnopravnost spolova može postići samo zajedničkim trudom obje strane, i žena i muškaraca.

 

A photo posted by UN Women (@unwomen) on

 

A photo posted by UN Women (@unwomen) on

 

A photo posted by UN Women (@unwomen) on

 

A photo posted by UN Women (@unwomen) on

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju