Sjećate se koje su parfeme naše mame, tete, bake koristile, a mi se u njih kao djevojčice zaljubile 80-ih, kada ih se uglavnom kupovalo u "Duty free shopovima"? Povedeni simpatičnom nostalgijom prema osamdesetima, pronašli smo 10 najpopularnijih parfema iz toga razdoblja. Pođite s nama u šetnju mirisnom stazom sjećanja

1. "Opium" Yves Saint Laurent
Četvrti najpopularniji parfem svih vremena.Orijentalnu začinsku harmoniju ovog provokativnog i opojnog mirisa čine mandarina, jasmin, karanfil i vanilija. Parfem je izazivao kontroverze zbog svog imena koje je razljutilo Kineze koji žive u SAD-u.

Tražili su da im se Laurent, koji je ime smislio sam, ispriča zbog nepoštivanja kineske povijesti i problema između Kine i SAD-a i da pronađe drugo ime. Sve je rezultiralo time da je "Opium" postao jedan od najprodavanijih parfema u povijesti.

Druga kontroverza se pak pojavila 2000. u Velikoj Britaniji zbog reklamne kampanje za "Opium" u kojoj se pojavila gola manekenka Sophie Dahl noseći samo štikle i držeći jednu ruku na grudima.

Povedeni simpatičnom nostalgijom prema osamdesetima, pronašli smo 10 najpopularnijih parfema iz toga razdoblja

2. "Fendi" Fendi
Prvi ženski miris talijanskog luksuznog modnog brenda Fendi. Žene ga i danas vole jer je iznimno intenzivan, na koži je postojan čak i nakon kupanja, a na vunenom šalu se zna zadržati tjednima.

Riječ je o klasičnom, oštrom, drvenom, začinjenom mirisu u kojem je idealno postignuta harmonija opijajućih cvjetnih nota, osvježavajućih začina i blagorodnih drvenih nota, senzibilnog mošusa.

Osnovne note su: ylang-ylang, ruža, jasmin, iris, karanfil, muškatni orah, pačuli, vetiver, sandalovina, cedar, jantar, hrastova mahovina i mošus.

3. "Paris" Yves Saint Laurent

Francuski dizajner Yves Saint Laurent obožavao je Pariz i jedan od svojih najslavnijih parfema posvetio je Parižankama koje su uvijek elegantne, romantične, živahne, ironične, jednostavne i šarmantne. "Paris" je briljantna harmonija ruža i ljubičica. Cvjetno-drveni miris otvara se notama bergamota i ljubičice, s majskom ružom i irisom u srcu, a završava se toplinom sandalovine.

Bočica je romantična i predstavlja sjaj i svjetlost Pariza, kreirana u obliku mnogolikog stakla. Parfem "Paris YSL" dobitnik je nagrade FiFi, parfemskog Oscara, 1985. godine.

4. "Roma" Laura Biagotti
Parfem je nestao kao oda vječnom gradu Rimu, omiljenom gradu talijanske dizajnerice Laure Biagotti. Opisuju ga kao misteriozni i ženstveni parfem idealan za prohladne noći i primjereniji ženama iznad 30 godina.

Ovaj vrlo senzibilan miris počinje s blistavim ružičastim grejpfrutom, sicilijanskim bergamotom i svježom mentom koja kao prohladno južno jutro najavljuje topao dan. Srce mirisa zvuči nježnom cvjetnom melodijom sačinjenom od nota jasmina, ruže i đurđice.

5. "Poison" Christian Dior
Ovaj miris još od osamdesetih žene biraju kada se žele osjećati seksi. "Poison" se opisuje kao zabranjeno voće, revolucionarni parfem koji je postao legenda otkad se pojavio 1985. godine.

Poison je neponovljiva alkemija: začinjeni, voćni, drveni miris tajanstvene dubine koja primamljuje i ne pušta natrag. U visokim notama je korijander, u srcu je divlje voće, med naranče i tuberoza, a u bazi opopanar. Parfem je 1987. godine osvojio nagradu FiFi, znanu i kao parfemski Oscar.

Francuski dizajner Yves Saint Laurent obožavao je Pariz i jedan od svojih najslavnijih parfema, 'Paris', posvetio je Parižankama

6. "Anais Anais" Cacharel
Ovaj parfem s mirisom svježe ubranog cvijeća mnogiam je bio prvi parfem. Neki mu pridodaju epitet tetkasti, ali drugi ga opisuju na profinjeniji način: vintage parfem kojem treba biti dorastao. Aroma svježih i prozračnih latica cvijeta naranče i intenzivni miris zumbula čine visoke note kompozicije.

Cvjetno srce parfema miriše slatkom ružom, nježnim bijelim ljiljanom i čarobnim jasminom. Jednako kao i miris, prepoznatljiva je i debeljuškasta bočica parfema "Anais Anais" koju krasi nježno, proljetno cvijeće.

7. "Vanderbilt" Gloria Vanderbilt
Ovaj ženstveni i klasični miris prvi je parfem iz kolekcije parfema koju je stvorila američka umjetnica Gloria Vanderbilt. U srcu parfema su jasmin, svijet naranče, ruža, tuberoza i ylang-ylang. Orijentalna baza uključuje note cimeta, mošusa, opoponaksa, vetivera, sandalovine i vanilije.

8. "Diva" Emanuel Ungaro
To je najpopularniji parfem francuskog dizajnera Emanuela Ungara slavi žene. Ungaro je smatrao da svaka žena ima pravo osjećati se kao diva pa je tako i nazvao svoj parfemski prvijenac.

Diva je klasični ženski parfem čija je kompozicija je izgrađena oko ruže, simbola modne kuće Ungaro. Bočica pak asocira na obline ženskog tijela, što je opet jedan od prepoznatljivih Ungarovih simbola.

9. "Obsession" Calvin Klein
Topli začinski orijentalni miris sa cimetom u centru i vanilijom u tragu, koji grije zimi kao vunena dekica i s njime na koži žena se osjeća nevjerojatno komotno. Postojan, strog i klasičan parfem primjeren baš za hladnije dane i za osobe snažnijeg karaktera.

Osnovne note su: mandarina, bergamot, vanilija, cimet, zeleno lišće, sandalovina, mošus i začini.

Calvin Klein je i u 90-ima stvorio miris bez kojeg nismo mogle, pročitajte 5 zanimljivosti o kultnom Calvin Klein "One".

10. "Magie Noire" Lancôme
U prijevodu crna magija, parfem "Magie Noire" ne prati klasičnu tročlanu strukturu od visokih, srednjih i baznih nota. Njegova kompozicija napravljena je u obliku "osmice": poslije svog potpunog otvaranja, razvoj mirisa krene u suprotnom pravcu da bi se ponovio ispočetka. Parfem spada u orijentalnu grupu i jedan je od velikih orijentalnih mirisa.

Egzotični buke je protkan od bugarske ruže, pupoljaka crnog ribizla, uz tople note jasmina, ylang-ylanga, ambera i tamjana.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju