Kate Winslet u ulozi Rose DeWitt Bukater u filmu "Titanic" nosila je 13 kostima za koje je bila zaslužna dizajnerica Deborah Lynn Scott. Među 11 Oscara koje je "Titanik" osvojio bio je i onaj za kostimografiju, a Scott je svoje umijeće dizajniranja kostima pokazala i u filmovima "Legenda o jeseni", "Transformeri", "Avatar" i "Čudesni Spiderman".

Galerija Kostimi Kate Winslet iz filma 'Titanic' - 11 Kostimi Kate Winslet iz filma 'Titanic' - 6 Kostimi Kate Winslet iz filma 'Titanic' - 7 +7 'Haljina koja tone' prodana je na aukciji za gotovo 119 tisuća dolara

Za kreiranje kostima iz filma "Titanik" Deborah Lynn Scott puno je istraživala o tom periodu iz povijesnih dokumenata i fotografija te je obilazila muzeje i razgovarala s članovima Povijesnog društva Titanic. Što se tiče kostima glavne junakinje te epske romantične drame iz 1997. godine, Rose DeWitt Bukater, oni su morali predstavljati vrhunac edvardijanske mode i glamura, s obzirom na to da je Rose kretala na veliku turneju Europom.

Jedna od najljepših haljina koju je Kate Winslet nosila u "Titanicu" svakako je svjetlucava dvoslojna večernja toaleta. Donji sloj sašiven je od svile koraljne boje, dok je gornji sloj sačinjen od crnog šifona bogato ukrašenog svjetlucavim perlicama. Rose je uz tu veličanstvenu kreaciju nosila dugačke bijele rukavice i otmjenu svjetlucavu ogrlicu.

Kostimi Kate Winslet iz filma 'Titanic' - 2 Večernja haljina iz filma 'Titanic' (Foto: Profimedia)

Ipak, haljina iz "Titanika" koja ima posebno značenje je ona koju je glumica nosila u posljednjem dijelu filma, odnosno u dijelu potonuća Titanica, zbog čega je dobila naziv "sinking dress" (haljina koja tone). To je ujedno i haljina koju je Kate Winslet najduže nosila u filmu i jedina ispod koje nije nosila korzet.

Izostanak steznika simbolizirao je Roseino oslobođenje i transformaciju iz djevojke iz visokog društva u neovisnu ženu te veliku prekretnicu u razvoju glavnog ženskog lika i njegovom karakteru.

U suprotnosti s drugim krutijim kostimima i strožim krojevima, ova haljina od laganog šifona, kakva se u to vrijeme nosila na ljetnim društvenim događanjima, bila je mekša, eterična, lepršavija i laganija, nježnih, svijetlih tonova, s kratkim rukavima i malo čipe na predjelu dekoltea.

Kostimi Kate Winslet iz filma 'Titanic' - 6 Haljina koju Kate Winslet nosi u sceni potonuća smatra se najposebnijom iz filma 'Titanic' (Foto: Profimedia)

Dizajnerica kostima Deborah Lynn Scott s tom je haljinom imala dodatan zadatak jer je morala izgledati dobro i dok je mokra, s obzirom na to da je Winslet u njoj morala biti u vodi. Sama haljina u filmu se vidi zapravo dosta malo jer je glumica preko nje nosila dva kaputa, onaj ružičaste boje te kaput koji joj je dao Cal, a u kojem se nalazilo Srce oceana, kao i deku te pojas za spašavanje. No, i to je bilo dovoljno da haljina u kojoj je Rose dočekala potonuće Titanika ostavi dojam i da se nađe na listi kultnih filmskih kostima.

Popularnost "haljine koja tone" dokazuje i činjenica da je na aukciji Heritage Auctions u Dallasu prodana za gotovo 119 tisuća dolara.

Kostimi Kate Winslet iz filma 'Titanic' - 1 'Haljina koja tone' prodana je na aukciji za gotovo 119 tisuća dolara (Foto: Profimedia (Heritage Auctions))

Najslavnija zelena haljina u povijesti filma obilježila je ključnu scenu drame "Okajanje" Keira Knightley u kultnoj zelenoj haljini iz filma 'Okajanje' - 6 Keira Knightley u kultnoj zelenoj haljini iz filma 'Okajanje' - 5 Keira Knightley u kultnoj zelenoj haljini iz filma 'Okajanje' - 4 +6 Keira Knightley u kultnoj zelenoj haljini iz filma 'Okajanje' - 3

Drama s haljinom: Što se na setu "Zgodne žene" događalo s crvenom toaletom Julije Roberts Kultna crvena haljina koju je Julia Roberts nosila u filmu 'Zgodna žena' - 3 Kultna crvena haljina koju je Julia Roberts nosila u filmu 'Zgodna žena' - 4 Kultna crvena haljina koju je Julia Roberts nosila u filmu 'Zgodna žena' - 6 +4 Kultna crvena haljina koju je Julia Roberts nosila u filmu 'Zgodna žena' - 7

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju