U ranim jutarnjim satima 15. travnja 1912. na obali Newfoundlanda u sjevernom Atlantiku potonuo je Titanik, nekoliko sati nakon što je udario u ledenjak. Od 2224 putnika i članova posade, više od 1500 njih poginulo je u katastrofalnoj nesreći koja i danas steže srca. Među poginulim putnicima bili su Ida i Isidor Straus, vlasnici robne kuće Macy's, koji se pojavljuju i u filmu "Titanik" Jamesa Camerona kao par koji zagrljen na krevetu čeka da brod potone.

Scena je to koja slama srca: stariji muškarac i žena čvrsto zagrljeni leže na krevetu gledajući kako ledena voda oceana prodire u njihovu kabinu. On stisne njezinu ruku i nježno je poljubi u obraz. Čekaju svoju sudbinu...

Jedna od najupečatljivijih scena iz filma "Titanik" Jamesa Camerona temelji se na stvarnim osobama, Idi i Isidoru Straus, vlasnicima slavne američke robne kuće Macy's. Cameron je iskoristio svoju umjetničku slobodu i zamislio da par svoj kraj dočeka zagrljen na krevetu, što u stvarnosti nije bilo tako. Posljednje trenutke života zapravo su proveli na palubi broda i tako skupa potonuli. Kao što je Cameron to prikazao, umrli su onako kako su i živjeli – u ljubavi.

Ida Straus skinula je svoju bundu, dala je svojoj služavki i prepustila joj svoje mjesto u čamcu za spašavanje

Što se stvarno dogodilo sa supružnicima Straus te kobne noći? Kada je postalo jasno da će Titanik potonuti, Ida i Isidor poslušali su naredbu posade te odjenuli prsluke za spašavanje i otrčali na palubu gdje su brodski časnici spuštali čamce za spašavanje i upućivali žene, djecu i putnike prve klase da se ukrcaju prvi.

Supružnici Straus bili su među najbogatijim putnicima na Titaniku i za njih je bio osiguran čamac za spašavanje na koji su se oboje mogli ukrcati. Prema svjedočanstvu Idine služavke i Isidorova kolege, koji su oboje preživjeli, brodski časnik rekao je Idi da uđe u čamac, što je ona i učinila. Kada se njezin suprug trebao ukrcati, odmahnuo je glavom.

Ne, neću ući u čamac dok ne vidim da su svaka žena i dijete dobili priliku da se spase, odlučan je bio Isidor. Časnik mu je odgovorio:

Gledajte, gospodine Straus, mi znamo tko ste vi i naravno da ćete dobiti mjesto u čamcu.

No Isidor je ostao na palubi. Ida je ustala iz čamca, vratila se na brod, okrenula prema voljenom mužu i rekla mu:

Živjeli smo skupa 40 predivnih godina i imamo šestero prekrasne djece. Ako ti nećeš ući u čamac, neću ni ja.

Ida je zatim skinula svoju bundu i dala je svojoj služavki Ellen Bird.

Neće mi više ništa trebati. Molim te, uzmi ovaj kaput da te grije u čamcu dok ne dođu spasitelji, obratila se Ida Straus posljednji put svojoj služavki. Isidor je zagrlio svoju ženu i držao je tako sve dok nije došao veliki val i oboje ih odnio u ocean.

"PRIČA KOJA ĆE LJUDIMA DATI NADU"

O smrti vlasnika robne kuće Macy's mnogo se pisalo nakon potonuća Titanika. U tim pričama njihova predivna ljubav i žrtva nastavile su živjeti desetljećima kasnije te dospjeli i u legendarni film Jamesa Camerona iz 1997. godine.

Postoji i izbrisana scena iz "Titanika" u kojoj Isidor pokušava nagovoriti Idu da se ukrca u čamac bez njega. Ida mu odgovara:

Kamo ti ideš, idem i ja. Ne svađaj se sa mnom, Isidore, znaš da to ne donosi ništa dobro.

Niti ova scena, kao ni scena u krevetu, ne dogovara potpuno istini, ali Cameron je od praunuka supružnika Straus, povjesničara i profesora Paula Kurzmana, dobio dopuštenje da zadnje trenutke života njegovih bake i djeda interpretira na svoj način.

Isidor Straus rodio se u njemačkom gradu Otterbergu 1845. godine te je sredinom 50-ih 19 stoljeća sa svojom obitelji imigrirao u Georgiju u SAD-u. Kasnije su došli u New York, gdje je upoznao Idu. Kada su Idi bile 22, a Isidoru 26 godina, zaručili su se, a svoju su ljubav često iskazivali i u javnosti, što za to vrijeme nije bilo uobičajeno, štoviše nije bilo prihvatljivo.

O smrti vlasnika robne kuće Macy's puno se pisalo nakon potonuća Titanika. Kroz te priče, njihova predivna ljubav i žrtva nastavili su živjeti desetljećima kasnije

Često ih se moglo vidjeti kako se ljube, grle i drže za ruke, što je za ljude njihova statusa i imućnosti u to vrijeme bilo nezamislivo. Jednom su čak uhvaćeni kako se međusobno ljube u vrat. Takvo ponašanje nastavilo se i u kasnijim godinama njihova života. Imali su nešto zaista posebno, otkrio je njihov praunuk. Isidor je s vremenom postao vlasnik robne kuće Macy's, a kada je zbog posla morao ići na prekooceanska putovanja, svaki je dan pisao svojoj voljenoj.

Scene iz filma Titanik "My Heart Will Go On": Himna ljubavi koju Celine Dion nije željela otpjevati

Kate Winslet i Leonardo Dicaprio u Titanicu Ma daj! Koji je ljepotan trebao glumiti Jacka u "Titanicu" umjesto Leonarda DiCaprija?

Godine 1912. par je proveo neke vrijeme na odmoru u blizini Francuske rivijere. Povratak kući planirali su na brodu Olympic, sestrinskom brodu Titanika, ali kada je taj put odgođen, odlučili su se vratiti kući na Titaniku.

Odsjeli su u luksuznom apartmanu koji se sastojao od tri kabine. Prema povijesnim napisima, 14. travnja uživali su u večeri od deset sljedova nakon koje su prošetali palubom te se povukli u svoju sobu. Malo prije ponoći Titanik je udario u ledenjak, zbog čega je potonuo prije točno 107 godina i sa sobom odnio više od 1500 života.

Idino tijelo nikada nije pronađeno, ali Isidorovo je pronađeno i dovedeno u New York, gdje je 12. svibnja održano memorijalno odavanje počasti supružnicima Straus na kojem se okupilo šest tisuća ljudi. Na groblju u Bronxu postavljen im je spomenik na kojem piše:

Mnoge vode ne mogu ugasiti ljubav niti je poplave mogu potopiti.

Ovo je ljubavna priča. Nadam se da će u vremenu kada ovom svijetu bude trebalo malo više ljubavi, malo više nadahnuća, vječna priča o Idi i Isidoru Strausu ljudima dati nadu, poručio je Paul Kurzman, praunuk pravih Rose i Jacka s Titanika.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju