Najpoznatiji plavi kaputić, onaj koji je u vukovarskoj koloni 1991. godine nosila djevojčica čije je uplakano lice u koloni slomljenog Vukovara obišlo svijet, više nije sam.

U radionici udruge Kamensko, po uzoru na njega, kroji se i šije nova linija plavih kaputića.

Bila mi je čast uopće držati taj kaputić u ruci i raditi kopiju tog kaputića, da izgleda što vjerodostojnije ovom pravom kaputiću, rekao je krojač Udruge Kamensko Tomislav Rogina.

Prihod od prodaje namijenjen je u humanitarne svrhe. Udruga koja je i sama prošla težak put nije dvojila.

Slika nije dostupna Pozitivne, šarene i prekrasne žene šalju novu poruku iz Vukovara

Kako ne bismo prihvatili ovako nešto. Odmah ti se izmiješaju svi oni osjećaji, vrate ti se slike iz onog vremena kad smo plakali zajedno s tom djevojčicom, rekla je predsjednica Udruge Kamensko Đurđa Grozaj.

Djevojčica u plavom kaputiću danas je žena koja u Berku nedaleko od Vukovara želi izgraditi istoimenu Kuću sjećanja. Željka Mitrović Jurić objasnila je da bi tu trebao biti početak priče i da bi se ta soba trebala zvati plavi kaputić.

Sa suprugom je digla kredit i kupila staru napuštenu kuću, no projekt je zahtjevan i ne može ga iznjedriti sama.

Slika nije dostupna ''Djecu morate voljeti jednako. Ovako su na jednoj strani djeca Vukovara, a na drugoj djeca Republike Hrvatske"

Drago mi je što nisu zaboravili taj simbol i to što su došle na tu ideju baš me dirnulo u srce, rekla je danas 34-godišnja Željka o potezu Udruge Kamensko.

Kuća bi svjedočila o djeci stradaloj u Domovinskom ratu te manje poznatim ljudima iz kolone, kao i njihovim tragičnim sudbinama Sve njih Željka želi spasiti od zaborava.

Meni bi to značilo puno. Zašto? Zato što bi neki ljudi koji su poginuli te '91. ostali tu zauvijek i ja duboko u sebi vjerujem da bi oni našli svoj mir, a isto tako da bih i ja našla svoj mir, kaže Željka.

Njezina je ideja o gradnji Kuće sjećanja odjeknula i počela joj je stizati velika podrška. Pomoć su najavili neki gradovi, javljaju se pojedinci. U petak će se u Zagrebu održati i humanitarna večer.

Kuća sjećanja Plavi kaputić Željkina je životna misija.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju