Najpoznatiji plavi kaputić, onaj koji je u vukovarskoj koloni 1991. godine nosila djevojčica čije je uplakano lice u koloni slomljenog Vukovara obišlo svijet, više nije sam.

Galerija

U radionici udruge Kamensko, po uzoru na njega, kroji se i šije nova linija plavih kaputića.

Bila mi je čast uopće držati taj kaputić u ruci i raditi kopiju tog kaputića, da izgleda što vjerodostojnije ovom pravom kaputiću, rekao je krojač Udruge Kamensko Tomislav Rogina.

Prihod od prodaje namijenjen je u humanitarne svrhe. Udruga koja je i sama prošla težak put nije dvojila.

Kako ne bismo prihvatili ovako nešto. Odmah ti se izmiješaju svi oni osjećaji, vrate ti se slike iz onog vremena kad smo plakali zajedno s tom djevojčicom, rekla je predsjednica Udruge Kamensko Đurđa Grozaj.

Najpoznatiji plavi kaputić više nije sam - 3
Prihod od prodaje namjenjen je u humanitarne svrhe (Foto: screenshot/Dnevnik Nove TV)

Djevojčica u plavom kaputiću danas je žena koja u Berku nedaleko od Vukovara želi izgraditi istoimenu Kuću sjećanja. Željka Mitrović Jurić objasnila je da bi tu trebao biti početak priče i da bi se ta soba trebala zvati plavi kaputić.

Sa suprugom je digla kredit i kupila staru napuštenu kuću, no projekt je zahtjevan i ne može ga iznjedriti sama.

Drago mi je što nisu zaboravili taj simbol i to što su došle na tu ideju baš me dirnulo u srce, rekla je danas 34-godišnja Željka o potezu Udruge Kamensko.

Kuća bi svjedočila o djeci stradaloj u Domovinskom ratu te manje poznatim ljudima iz kolone, kao i njihovim tragičnim sudbinama Sve njih Željka želi spasiti od zaborava.

Meni bi to značilo puno. Zašto? Zato što bi neki ljudi koji su poginuli te '91. ostali tu zauvijek i ja duboko u sebi vjerujem da bi oni našli svoj mir, a isto tako da bih i ja našla svoj mir, kaže Željka.

Njezina je ideja o gradnji Kuće sjećanja odjeknula i počela joj je stizati velika podrška. Pomoć su najavili neki gradovi, javljaju se pojedinci. U petak će se u Zagrebu održati i humanitarna večer.

Kuća sjećanja Plavi kaputić Željkina je životna misija.

Najpoznatiji plavi kaputić više nije sam - 6
Najpoznatiji plavi kaputić više nije sam (Foto: screenshot/Dnevnik Nove TV)