Naš dom pravo je malo leglo bakterija, a 3 površine koje su u svakodnevnoj uporabi nalaze se na listi najprljavijih mjesta u svakom kućanstvu. Provjerite koliko često ih moramo čistiti

Madrac, tepih i pećnicu stručnjaci s razlogom proglašavaju najprljavijim površinama u svakom domu. Naime, to su površine koje su u svakodnevnoj uporabi, ali ne čiste se svakodnevno. Madrac je dom grinjama, tepih je izložen nečistoćama koje unosimo izvana, a u pećnici se skupljaju ostaci hrane i masnoća iz kojih se razvijaju bakterije.

Ako imate tu mogućnosti, madrac iznesite u dvorište ili na balkon tijekom sunčanog dana kako bi se provjetrio nekoliko sati.

Stručnjaci preporučaju da ih obavezno čistimo 3 puta godišnje.

MADRAC

Nikada ga nemojte dugoročno ostavljati u plastičnim presvlakama jer onda madrac ne može 'disati'. Zbog višesatne izloženosti tijelu tj. temperaturi našeg tijela ispod presvlake se stvara vlaga koja uništava madrac, a on uz to upija znoj i skuplja mrtve stanice tijela.

1. Ako imate tu mogućnosti, madrac iznesite u dvorište ili na balkon tijekom sunčanog dana kako bi se provjetrio nekoliko sati. Nakon toga dobro ga usišite usisavačem, ali nikada nemojte koristiti nastavak koji koristite podove već odaberite jedan koji će služiti isključivo za usisavanje madraca.

2. U vodu stavite sredstvo za čišćenje tapeciranog namještaja (količinu odredite prema uputama na proizvodu). Namočite krpu u vodu, dobro je ocijedite i zatim prebrišite mrlje na madracu. Radite to pažljivo kako ne biste 'natopili' madrac jer voda tj. vlaga pogoduje stvaranju plijesni i raznih oštećenja.

3. Redovito rotirajte svoj madrac kako biste izbjegli stvaranje ulegnuća.

PEĆNICA

1. Izvadite rešetke iz pećnice. Pripremite'kupku' od tople vode i deterdženta za pranje suđa, uronite u nju rešetke i ostavite da se namaču preko noći. Sljedeći dan ih dobro izribajte i temeljito isperite u toploj vodi.

2. U unutrašnjost pećnice nanesite sredstvo za odmašćivanje. Ako primijetite da su nečistoće tvrdokorne, pustite sredstvo da djeluje preko noći. Ujutro odstranite nečistoće krpom koju ćete namakati u toplu vodu.

3. Pećnicu obavezno prebrišite i izvana. Možete to napraviti s toplom vodom i deterdžentom za pranje suđa ili možete sami napraviti prirodno sredstvo za čišćenje pećnice.

TEPIH

Moramo ga redovito usisavati, a održavati ga možemo uz pomoć 3 prirodna sredstva za čist i mirišljav tepih s kojima ćete ukloniti mrlje i osvježiti ga.

Preporuča se da jednom godišnje tepih odnesete na profesionalno čišćenje koje se najčešće provodi parom koja iz tepiha izvlači sve nečistoće. Za razliku od pare i drugih profesionalnih metoda čišćenja, usisavanje i održavanje raznim sredstvima djeluje samo površinski.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju