Svi bismo bili najsretniji da potražni psi nikad nemaju posla, ali kada nam zatrebaju, dobro je znati da smo u sigurnim šapama i da su potražni psi HGSS-a izvrsno trenirani, što su i pokazali nakon potresa u Petrinji uspješno pronalazeći preživjele zarobljene pod ruševinama.

A ovim neumornim spasiocima kroz naredno će se vrijeme pridružiti i nova članica šibenskog HGSS-a, kujica ravnodlakog retrivera Tunja. Kako je običaj da se potražnom psu da kratko ime, štene je dobilo neobično kratko dalmatinsko ime.

S dva mjeseca Tunja je stigla kao poklon od Željka Gradiščaka iz Zagreba, na čemu su mu šibenski HGSS-ovci zahvalni jer riječ je o vrlo cijenjenoj i skupoj pasmini čiji se pripadnici najčešće i treniraju za potražne pse. Malenu Tunju trenirat će HGSS-ovac Ante Ercegović kojemu je ovo drugi pas kojeg će naučiti spašavati živote unesrećenika u raznim situacijama.

Potražni psi I oni su neumorni junaci: Witch, Lula, Tama i La Mar traže preživjele pod ruševinama

Kruno Stipetić iz ogulinskog HGSS-a i njegov pas Draco Pas Draco kojeg su htjeli uspavati spasio je ženu zatrpanu u potresu

S prvim psom, također kujicom, Ante je s treninzima uspio doći do izvrsnosti te je bila među pet, šest najboljih potražnih pasa u Hrvatskoj.

Tražila je preživjele u ruševinama, šumi, vodi, snijegu, pod lavinom, no kada je uginula nabavili smo novog psa. Sada nam predstoji treniranje i vježbanje. Malo je problematično zbog korone pa se ne možemo družiti s drugim ljudima i psima, ali vjerojatno će i to proći pa ćemo od Tunje napraviti novog psa koji će tražiti izgubljene u šumi ili, ne daj Bože, pod ruševinama, kaže Ante Ercegović.

Border Collie Jedan i jedini Border Collie: Najpametniji psi koji zadivljuju svojim sposobnostima

Belgijski ovčar Belgijski ovčar: Inteligentni i hrabri psi koji se diče svojim junaštvom, ali i privrženošću vlasniku

Malena Tunja sada je još vrlo zaigrana, ali ne sumnjamo da će uz puno ljubavi, pozitivne discipline i rada izrasti u pouzdanog i neustrašivog spasioca koji će biti na ponos Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju