Neumorni junaci u pomaganju područjima pogođenima potresom koji se dogodio prije točno godinu dana bili su i potražni psi koji su spašavali ljude zarobljene pod ruševinama. Sve pasmine pogodne su za treniranje, kao i mješanci, no za potražne pse najčešće se koriste retriveri, Border Collieji i belgijski ovčari.

Upravo se Border Collieji smatraju najpametnijim psima na svijetu, a Witch, Trudi i Ellie pripadnici su te pasmine koji su tražili preživjele u Petrinji.

Genijalci među psima, Border Collieji mogu naučiti novu naredbu u manje od pet ponavljanja i slijediti je barem 95 posto vremena. Osim što su među najboljim potražnim psima, Border Collieji su i divni kućni ljubimci, uz pravog vlasnika.

Neumorni junaci u pomaganju područjima pogođenima potresom bili su i potražni psi

Nadaleko slavan po svojoj okretnosti, inteligenciji i poslušnosti, Border Collie ili graničarski škotski ovčar učinit će sve da udovolji svom vlasniku te ga je lako trenirati. Nevjerojatno inteligentan i pun energije, taj pas konstantno traži zanimaciju i svrhu te je izuzetno povezan s ljudima. Ipak, treba znati da će najsretniji biti s ljudima koji imaju jednako puno energije kao i oni sami. Znači, riječ je o psu kojim se konstantno treba baviti i koji će s vlasnikom rado poći na aktivnosti u prirodi.

Kao pravi atletičar među psima, izuzetno je energičan pas koji traži dobro istrčavanje kako bi se riješio viška energije te umorio. Neki vlasnici imaju i po dva psa ove pasmine jer samo drugi Border Collie može najbolje držati korak s tim brzim i inteligentnim bićem.

Snažan instinkt Border Collieja za život u čoporu znači dvije stvari kada je riječ o drugim psima s kojima živi. Prvo, vrlo je vjerojatno da će se slagati s njima, uostalom Border Collie je i uzgojen tako da se slaže s drugim životinjama. Međutim, vrlo će vjerojatno pokušavati održati svoj čopor na okupu, pa iako je on prijateljski raspoložen prema drugim psima, njima će možda biti teže voljeti njega.

Slika nije dostupna Kakvi genijalci! Znate li koja pasmina može zapamtiti više od 100 imena igračaka?

Taj dlakavac živi između 10 i 14 godina, a zdravstveni problemi koji ga mogu pogoditi uglavnom su iznenadni napadaji i hipotireoza. Border Collie bit će najsretniji i najzdraviji ako se puno kreće i ako puno vremena provodi na otvorenom.

U odnosu Border Collieja s djecom treba pripaziti jer s obzirom na njihovu ovčarsku prirodu, u društvu male djece ti psi mogu se osjećati frustrirano jer ih ne mogu držati na okupu. S pravim čovjekom Border Collie bit će super istreniran pas, izuzetno dobar u učenju i vjeran pratitelj.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju