Film "Zgodna žena" pratio je vrhunski soundtrack na kojem se našla i pjesma "It Must Have Been Love" grupe Roxette. O kakvom je velikom hitu riječ, govori i činjenica da pjesma na YouTubeu ima 665 milijuna pregleda, a film "Zgodna žena" bez te melankolične balade ne bi bio isti.

Pjesmu "It Must Have Been Love", originalnog naziva "It Must Have Been Love (Christmas for the Broken Hearted)", iz 1987. napisao je Per Gessle, član švedskog pop-dua Roxette, koji je pjesmu i otpjevao. Moćna balada postala je njihov treći hit broj jedan u SAD-u i jedna je od najprodavanijih pjesama grupe Roxette, sa zlatnim ili platinastim ostvarenjem u brojnim zemljama.

Snimljene su četiri različite verzije pjesme, originalna iz 1987., nakon koje slijedi najuspješnija, malo editirana verzija, bez božićnih referenci, snimljena za soundtrack iz filma "Zgodna žena". Tijekom svjetske turneje "Join the Joyride" 1991. duo je snimio country-verziju, koja se našla na njihovu albumu Tourism iz 1992. godine. Četiri godine kasnije na njihovu kompilacijskom albumu balada na španjolskom našla se verzija iz "Zgodne žene" otpjevana na španjolskom jeziku. Zadnja verzija, izvedba uživo u pratnji orkestra s koncerta Night of the Proms 2009. godine, uvrštena je na studijski album Travelling iz 2012. godine.

Pjesma je prvi put objavljena u prosincu 1987. pod nazivom "It Must Have Been Love (Christmas for the Broken Hearted)". Napisana je nakon što je EMI Germany zamolio Marie Fredriksson i Pera Gesslea da smisle inteligentan pop-singl. Pjesma je ušla među top pet hitova u Švedskoj, ali nije objavljena međunarodno. Ta prva verzija pjesme nije bila uvrštena ni u jedan studijski album grupe Roxette sve do 1997. i reizdanja njihova debi albuma Pearls of Passion iz 1986. godine.

Nakon niza sve uspješnijih singlova s albuma "Look Sharp!" iz 1988. Touchstone Pictures obratio se grupi Roxette i njihovoj izdavačkoj kući želeći da "It Must Have Been Love“ bude uvrštena na soundtrack nove romantične komedije "Zgodna žena" s Julijom Roberts i Richardom Gereom u glavnim ulogama. Film se u kinima pojavio u ožujku 1990. godine i zaradio je više od 460 milijuna dolara na kinoblagajnama diljem svijeta. Prateći album također je postigao veliki komercijalni uspjeh, s trostrukom platinastom nakladom u SAD-u i prodanih više od devet milijuna primjeraka diljem svijeta.

Marie Fredriksson i Per Gessle činili su slavni švedski pop duo Roxette Marie Fredriksson i Per Gessle činili su slavni švedski pop duo Roxette (Foto: Profimedia)

Glazbeni kritičari pjesmu su opisivali kao remek-djelo boli, bezvremensku baladu koja stari poput dobrog vina i najtužniju pjesmu o prekidu svih vremena, a Refinery29 o pjesmi je pisao da predstavlja savršen omjer šale i osjećaja.

U rukama nekoga poput Celine Dion pjesma bi bila potpuna katastrofa, ali švedski duo pjeva 'gdje voda teče' i 'gdje vjetar puše', a da ne zvuči poput Disneyjevih likova iz devedesetih, pisao je Refinery29.

Verzija pjesme iz "Zgodne žene", u kojoj je stih "It's a hard Christmas day“ promijenjen u "It's a hard winter's day", postala je međunarodni hit tijekom ljeta 1990. godine. To nije bio prvi objavljeni singl sa soundtracka "Zgodna žena", ali je postao najuspješniji, provevši dva tjedna na prvom mjestu ljestvice Billboard Hot 100. Na kraju 1990. Billboard je "It Must Have Been Love“ proglasio drugim najuspješnijim singlom godine, iza "Hold On" grupe Wilson Phillips.

Drama s haljinom: Što se na setu "Zgodne žene" događalo s crvenom toaletom Julije Roberts Kultna crvena haljina koju je Julia Roberts nosila u filmu 'Zgodna žena' - 3 Kultna crvena haljina koju je Julia Roberts nosila u filmu 'Zgodna žena' - 4 Kultna crvena haljina koju je Julia Roberts nosila u filmu 'Zgodna žena' - 6 +4 Kultna crvena haljina koju je Julia Roberts nosila u filmu 'Zgodna žena' - 7

Kultna crvena haljina koju je Julia Roberts nosila u filmu 'Zgodna žena' - 1 10 pitanja na koja točno znaju odgovoriti samo pravi poznavatelji "Zgodne žene"

Snimanje spota, koje se odvilo u jednom skladištu, Marie Fredriksson opisala je kao nadrealno iskustvo jer je redatelj Doug Freel želio da svi pokreti budu usporeni, pa je ona morala otvarati usta na dvostrukoj brzini.

Moja prva lekcija kako pjevati emotivnu baladu u stilu Mickeyja Mousea, opisala je pjevačica to iskustvo.

Melankoličan spot sadržava i scene iz "Zgodne žene", a Marie Fredriksson u uskoj bijeloj mini haljini, na kojoj se odražava lik Julije Roberts, izgleda poput vizije.

Spot je na YouTubeu pogledan 665 milijuna puta, a moć te pjesme možda najbolje opisuje jedan od komentara ispod videa:

Čudan osjećaj kada shvatiš da si čuo ovu pjesmu kad si imao deset... I sad imaš 42 i ne osjećaš te 32 godine jer se osjećaš kao da ti je opet 10 - čarolija.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju