Prije 40 godina, 29. srpnja 1981. vjenčali su se princeza Diana i princ Charles. Vjenčanje stoljeća bilo je jedan od najgledanijih događaja u povijesti koji se emitirao u 74 zemlje, a gledalo ga je 750 milijuna ljudi. Vjenčali su se u katedrali sv. Pavla u Londonu, a Diana je bila prva kraljevska mladenka koja je iz crkvenih zavjeta izbacila riječ poslušnost.

Toga dana snimljeno je mnoštvo fotografija koje su ušle u povijest, no jedna fotografija snimljena na balkonu Buckinghamske palače smatra se najvažnijom fotografijom s vjenčanja princeze Diane i princa Charlesa.

Prije 40 godina, 29. srpnja 1981. vjenčali su se princeza Diana i princ Charles

Glavna fotografija dana snimljena je na balkonu Buckinghamske palače kada je Charles poljubio Dianu jer se to nikada prije nije dogodilo. Mirror je dvadeset stranica posvetio tom danu, ali fotografija na prvoj stranici bila je ta jer nikad prije nisu vidjeli nešto takvo, otkrio je fotograf Kent Gavin, koji je bio jedan od glavnih fotografa kraljevskog vjenčanja.

Gavin nije bio među fotografima koji su zabilježili taj trenutak jer je, kako je rekao, želio svjedočiti onome što se događalo unutar palače, međutim tada nije ni znao kakva se priča odvijala pred njegovim očima.

Da sam barem tada znao da su sve bivše djevojke princa Charlesa sjedile u prvom redu na vjenčanju. To bi bila itekakva priča, ali to se saznalo tek poslije vjenčanja, dodao je fotograf.

Princeza Diana: Haljina koja je uvela novu moćnu modnu kategoriju Princeza Diana u Serpentinskoj galeriji 29. lipnja 1994. godine Princeza Diana u kreaciji Christine Stambolian Princeza Diana u osvetničkoj haljini 1994. godine +0 Diana i Charles vjenčali su se 1981. godine, a formalno razveli u kolovozu 1996.

Slika nije dostupna Vjerna eleganciji: Modeli haljina od kojih se princeza Diana jednostavno nije odvajala

Toliko je toga što sada znam, a što bih volio da sam znao tada. Ono čega se sjećam iz toga dana jest tuga na Dianinu licu kada sam je vidio kako hoda prema oltaru i razlika kada je hodala s Charlesom prema vratima katedrale, sretna i nasmiješena.

Vjenčanje je svima donijelo puno radosti. U to vrijeme u Engleskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu situacija je bila grozna, štakori po ulicama, recesija, a vjenčanje je za stotine i stotine ljudi bilo razlog da budu sretni, ispričao je Kent Gavin.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju