Krajnje je vrijeme za razbijanje predrasuda i mitova o tome kako žensko tijelo treba izgledati i čemu služi. Zato vam donosimo popis najvećih pogrešnih vjerovanja o ženskom tijelu u koje nitko ne bi trebao vjerovati.

 

1. Glavna je svrha ženskog tijela rađanje djece. Sposobnost rađanja nije ono što nas čini ženom. Tradicionalna vjerovanja prema kojima nas upravo to definira trebamo što prije izbrisati iz memorije.

Ženska tijela nisu projekt, a ključ našeg uspjeha i sreće nije u njegovom usavršavanju

Svođenje ženskog roda na maternicu nije uvreda samo ženama onima koje svjesno odabiru da ne žele rađati nego i onima koje iz bilo kojih zdravstvenih razloga ne mogu imati djecu. Glavna svrha našeg tijela jest da nas nosi prema našim ciljevima, kakvi god oni bili.

2. Naše tijelo treba sređivati do "savršenstva". Ženska tijela nisu projekt, a ključ našeg uspjeha i sreće nije u njihovu usavršavanju. Naše tijelo neće biti savršeno ako izgubimo 10 kilograma, isklešemo trbušnjake, laserom odstranimo sve tragove bora i dlačica. Trebamo težiti unutarnjem zadovoljstvu koje će se sigurno projicirati na našu vanjštinu.

3. Jedine dlačice dozvoljene na ženskom tijelu jesu obrve, trepavice i kosa. Živimo u društvu koje stigmatizira dlačice na tijelu do te mjere da se u posljednje vrijeme čak pokušava popularizirati ideja brijanja ženskog lica.

Konačna je odluka vaša. Ako se želite brijati, depilirati ili trajno uklanjati dlačice – to je vaša stvar, a ako se želite odmoriti od toga, ne dopustite da vas drugi uvjeravaju kako zbog toga niste normalni ili kako to nije higijenski. Zapamtite, dlačice su na našem tijelu s razlogom. Pročitajte i šest rečenica koje nikada ne smijete reći kada ste goli.

Glavna svrha našeg tijela jest da nas nosi prema našim ciljevima, kakvi god oni bili.

4. Žensko tijelo nije snažno i moćno. Recite to svim slavnim sportašicama koje obaraju rekorde i svojom snagom mogle bi posramiti većinu muškaraca. Recite to svim ženama koje rade takozvane "muške" poslove bolje od "snažnijih" polovica. Nema toga što žensko tijelo ne može.

5. Drugi mogu donositi odluke o našem tijelu. Patrijarhalno društvo želi nam nametnuti sliku idealne žene prema kojoj moramo "modelirati" sebe, političari žele odlučivati o tome mogu li žene ići na umjetnu oplodnju, a neki pokušavaju odrediti kako, kada i pod kojim uvjetima žena smije slobodno uživati u seksualnom zadovoljstvu. Vaše tijelo je VAŠE, u punom smislu te riječi, i vi donosite odluke o njemu.

6. Najveća je prijetnja ženskom tijelu rak dojke. Ova opaka bolest jedan je od najvećih ženskih "neprijatelja", ali kod podizanja svijesti ne smijemo zaboraviti na druge zdravstvene probleme koji također predstavljaju veliku prijetnju ženskom zdravlju.

Bolesti srca visoko su na toj listi, baš kao i rak kože, od kojeg obolijeva sve veći broj žena zbog prevelikog izlaganja suncu ili prekomjernim odlascima u solarij.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju