Postoji osam vitamina B koji se zajednički nazivaju B kompleks. To su tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotenska kiselina (B5), piridoksin (B6), biotin (B7), folat (B9) i kobalamin (B12).

Svaki od navedenih vitamina ima jedinstvenu funkciju, ali općenito, ovi vitamini imaju važnu ulogu u održavanju dobrog zdravlja. Izravno utječu na razinu energije, rad mozga i metabolizam. Kompleks vitamina B pomaže u sprječavanju infekcija. Povoljno djeluje i na funkciju mozga, probavu, apetit, funkciju živaca, proizvodnju hormona i kolesterola, karidovaskulanro zdravlje, tonus mišića... Vitamini iz ove skupine mogu pomoći u ravnjanju trbuha, odnosno rješavanju problema nadutosti.

Izuzev vitamina B12, naše tijelo ne može dugo skladištiti ove vitamine zbog čega ih je potrebno redovito nadoknađivati hranom. Mnoge namirnice sadrže vitamine B, a u nastavku smo izdvojili njih 13 koje su bogate jednim ili više vitamina iz ove skupine.

Slika nije dostupna Spas za probavu: 20 namirnica bogatih vlaknima koje pomažu i u borbi sa zatvorom

1. Losos

Losos u sebi sadrži B1, B2, B3, B5, B6 i B12 vitamine, a osim toga bogat je omega-3 masnim kiselinama i bjelančevinama.

2. Lisnato povrće

Lisnato povrće, među kojim se ističe špinat, je među najboljim izborima folne kiseline. Možete uživati u sirovom povrću ili ga kratko kuhati na pari kako bi zadržali što više folata.

3. Jetrica

Možda nisu osobito popularni, ali organi poput jetrice prepuni su vitamina B. Ako vam ne odgovara njezin okus, pokušajte je pomiješati s drugim, tradicionalnijim komadima mesa.

4. Jaja

Jaja su glavni izbor biotina, a ako ne jedete jaja, meso i druge životinsjke proizvode, potrebe za biotinom možete zadovoljiti konzumiranjem povrća, voća, orašastih proizvoda, cjelovitih žitarica...

5. Mlijeko

Mlijeko i drugi mliječni proizvodi u jednoj šalici od 240 mililitara sadrže otprilike trećinu dnevne potrebe za riboflavinom. Mlijeko je izvor i vitamina B12.

6. Govedina

Govedina može dati veliki dopinos unosu vitamina B. Sadrži visoke količine vitamina B3, B6 i B 12.

7. Kamenice, dagnje i druge školjke

Kamenice i dagnje bogate suriboflavinom i vitaminom B12, a sadrže i manje količine timanina, niacina i folata, piše Healthline.

Slika nije dostupna Čuvaju zdravlje i pomažu skidati kilograme: 10 najhranjivijih namirnica na planetu

8. Mahunarke

Mahunarke su namirnice poznate po visokom sadržaju folata, a pružaju i manje količine drugih vitamina B.

9. Piletina/puretina

Piletina i puretina, osobito njihovo bijelo meso, imaju visoki sadržaj vitamina B3 i B6. Većina hranjivih tvari nalazi se u mesu, a ne u kožici.

10. Jogurt

Jogurt je prirodno bogat vitaminima B2 i B12. Kod konzumacije jogurta, trudite se što manje konzumirati zaslađene verzije.

Slika nije dostupna Gase žeđ i rashlađuju: 10 namirnica koje sadrže najviše vode

11. Svinjetina

Kao i ostale vrste mesa i svinjetina je prepuna nekoliko vitamina B među kojima se ističe velika količina tiamina. Kako bi svinjetina bila što zdraviji izbor, birajte dijelove koji imaju manje masti.

12. Pastrva

Ova slatkovodna riba bogata je s nekoliko vitamina B, a osim toga odličan je izvor proteina i omega-3 masnih kiselina.

13. Sjemenke suncokreta

Sjemenke suncokreta jedan su od najboljih izvora pantotenske kiseline, vitamina koji se nalazi u većini namirnica, ali obično samo u malim količinama.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju