Svi smo itekako svjesni negativnog učinka cigarete i nikotina na naš organizam. Ako ste prestali pušiti ili ste strastveni pušač, najbrži način da tijelo očistite od nikotina je pomoću ovih namirnica.

1. Špinat
Folna kiselina vrlo je važna za normalan rad i razvoj tijela, ali isto tako pomaže tijelu da se riješi nikotina. Velike količine folne kiseline nalaze se u špinatu.

2. Brokula, cvjetača i kupus
Povrće iz porodice krstašica iznimno je zdravo. Osim što sadrži polifenole, koji su se pokazali korisnima u smanjivanju raznih upala u probavnom sustavu, također sadrži i antioksidanse, koji čiste tijelo od brojnih toksina. Kuhajte ih što kraće kako biste sačuvali sve njihove blagodati.

Đumbir i češnjak Jedite ih češće: Tri namirnce koje "čiste" pluća (bivšim) pušačima

3. Zeleni čaj i vitaminska voda
Pušenjem tijelo gubi potrebnu tekućinu te organizam puno brže dolazi u stanje dehidracije. Ispijanje velike količine domaće vitaminske vode, koju lako možete napraviti sami, te zelenog čaja prepunog antioksidanata ispirete nikotin iz tijela.

4. Mrkva
Nikotin uništava kožu i čini je beživotnom i suhom. Želite li se riješiti ove ružne nuspojave pušenja, jedite što više mrkve. Ona sadrži velike količine vitamina A, K, C i B, koji su glavni čistači tijela. Mrkvu iscijedite u sokovniku pomiješanu s jabukom i limunom ili je naribajte u salatu.

Slika nije dostupna Zašto u hrvatskim dječjim parkićima nema znakova zabrane pušenja?

5. Kivi, limun i naranča
Osim vode, pušenje iz tijela izbacuje i vitamine A, C i E, koji jačaju imunitet i pomažu organizmu da se bori protiv raznih infekcija i bakterija. Kako biste nadoknadili izgubljene vitamine, posegnite za kivijem ili pak popijte čašu limunade.

Sok od naranče hidrira tijelo, pruža mu potrebne vitamine, ali i čisti organizam od nikotina. Iscijedite dvije naranče, dodajte malo vode i popijte između obroka.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju