Zlatno pravilo koje ljestvicu zdravlja i optimalne težine drži pod kontrolom je konzumacija osam čaša vode dnevno, što se brojnima čini kao nemoguć zadatak. No nutricionisti ističu kako čak 20 posto dnevnog unosa vode možete zamijeniti krutom hranom, točnije voćem i povrćem koje sadrži najmanje 90 posto vode u svom sastavu

Salata kristalka
Sadržaj vode: 95.6%
Kristalku nutricionisti često skidaju s popisa poželjnog povrća jer je nutritivno siromašna, dok kada je u pitanju udio vode prednjači kao jedna od najvećih riznica tekućine. Osim u slatama možete je koristiti kao omot za zalogaje sa svježim sirom, humusom ili piletinom, na ovaj način potpuno možete smanjiti potrebu za konzumiranjem kruha.

Lišće celera
Sadržaj vode: 95.4%
Celer ima jako malo kalorija, samo šest po stabljici, dok njegova vlakna i voda pomažu kontrolirati osjećaj gladi i apetit. Celer sadrži folate i vitamine A, C i K, dok zahvaljujući visokoj količini vode, celer neutralizira želučanu kiselinu i često se preporučuje kao prirodno sredstvo protiv žgaravice i izlučivanja kiseline.

Voće i povrće koje u svom sastavu sadži čak 90 posto vode istovremeno hidratizira tijelo, te ga opskrbljuje svim potrebnim vitaminima i mineralima važnima za zdravljeRajčice
Sadržaj vode: 94.5%
Kriške i kockice rajčice uz malo sira mogu biti izvrstan međuobrok, dok glavnom obroku podižu razinu korisnosti za tijelo. Rajčice sadrže gotovo 95 posto vode u svom sastavu zbog čega ekspresno hidratiziraju tijelo.

Zelena paprika
Sadržaj vode: 93.9%
Paprike svih boja zapravo imaju visok sadržaj vode, ali zelene paprike ih predvode, dok žute i crvene imaju nešto manji sadržaj vode (približno 92% vode). Paprike su savršena grickalica prije večere, ili tijekom dana kada vas uhvati želja za okusima.

Cvjetača
Sadržaj vode: 92.1%
Gusti cvjetići cvjetače osim što sadrži dosta vode, obiluju vitaminima i fitonutrijenatima za koje se pokazalo da smanjuju kolesterol. Cvjetaču je najbolje konzumirati svježu, najlakše je ubaciti u sendviće ili salatu, kada je triječ o kuhanju najbolčje je obraditi kratko na pari čime će se sačuvati sav njezin zdrav sadržaj.

Špinat
Sadržaj vode: 91.4%
Špinat je bogat luteinom, kalijem, vlaknima i folatom koji osvježava mozak, a samo jedna šalica sirovih listova sadrži 15% dnevne potrebe za vitaminom E – antioksidansom važnim za borbu protiv slobodnih radikala. Dodavanje listova špinata u salatu ili na sendvič pruža vam odličnu hidratizaciju uz dodatak nutritivnih vrijednosti.

Celer zahvaljujući visokoj količini vode neutralizira želučanu kiselinu, dok njegova vlakna i voda pomažu kontrolirati osjećaj gladi i apetit

Krastavac
Sadržaj vode: 96.7%
Krastavac ima najveći sadržaj vode od svih krutih namirnica , što ga čini savršenim za grizkanje i dodatak jelimaa. Želite li još pojačati snagu hidratizacije koja dolazi iz krastavca pomiješajte ga s nemasnim jogurtom ili mentom.

Brokula

Sadržaj vode: 90.7%
Brokula obiluje vlaknima, kalijem, vitaminom A i C, te sadrži sulforafan - snažan sastojak koji pojačava tjelesne prirodne enzime i istjerava kemikealije iz tijela. Nazivaju je detoksikacijskim čudom, pa osim što par hrskavih zelenih bombica dnevno hidratizita tijelo ono ga istovremeno i tušira od nečistoća.

Grejp
Sadržaj vode: 90.5%
Grejp pomaže smanjiti kolesterol i suziti struk, a istraživanja su pokazala kako jedan grejp dnevno smanuje loši kolesterol za čak 15 posto. Osim toga pola grejpa prije svakog obroka pokazalo se na ispitanicima, utjecalo je na gubljenje 1.5 kilograma tijelom 12 tjedana dijete. Grejp sagorijeva masnoće i regulira šećer u krvi, čime je odličan saveznik u borbi sa pretjeranim zalogajima.

Mlada mrkva

Sadržaj vode: 90.4%
Mlada mrkva sadrži dvostruko veći udio vode negoli kada dođe u zadnju fazu rasta, narezanu na trakice i posluženu sa zdravim namazom poput humusa idelana je kao međuobrok. Osim toga nutricionisti preporučuju da je konzumirate i nakon obroka kako bi smanjili potrebu za grešnim zalogajima.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju