Kiselo vrhnje česta je namirnica u spremanju jela u našem podneblju, no zbog različitih razloga u posljednje vrijeme mnogi traže alternativu.

Kiselo vrhnje je fermentirani mliječni proizvod s udjelom masti od 15 do čak 58 posto, no kako su u posljednje vrijeme sve jači trend veganstva, prepoznavanje netolerancije na laktozu ili naprosto želja za zdravijim opcijama, vrijedi imati na umu i druge namirnice.

Kod nekih ljudi javljaju se alergijske reakcije na proteine mlijeka ili intolerancija na mliječni šećer laktozu. Nedostatak enzima laktaze izaziva intoleranciju na laktozu.

Kod neke se djece prestankom dojenja, a osobito u odrasloj dobi, količina enzima laktaze smanjuje ili se potpuno prestaje stvarati, zbog čega nastaje deficit tog enzima i kao posljedicu ima nemogućnost probavljanja mliječnog šećera laktoze.

Bilo da je slučaj to, vegetarijanstvo, veganstvo ili naprosto želja za zdravijim namirnicama nego što je to vrhnje zbog velikog udjela masnoće, ovo su njegove moguće zamjene.

1. Grčki jogurt

Ako alergija na laktozu nije problem, nego jednostavno želite zdraviju mliječnu varijantu, grčki jogurt pravi je odabir.
Slične je gustoće kao kiselo vrhnje, a usto ima više proteina. Naprosto količinu vrhnja koju ste ranije stavljali u ili uz jela zamijenite jednakom količinom grčkog jogurta.

2. Svježi sir

Kao i grčki jogurt, svježi sir može poslužiti kao alternativa kiselom vrhnju s više proteina. Međutim, budući da je okus blaži nego kod grčkog jogurta, jednu šalicu svježeg sira treba pomiješati s četiri žlice mlijeka i dvije žličice limunova soka kako biste zamijenili komponentu kiselog vrhnja u bilo kojem receptu.

3. Kokosovo mlijeko

Ako su mliječni proizvodi ono što vas sputava da konzumirate kiselo vrhnje, konzervirano kokosovo mlijeko odlična je početna točka za uvođenje promjene. To je mlijeko, ako je u limenci, prekriveno debelim, kremastim slojem, koji možete skinuti i pomiješati s malo limunova soka kako biste dobili puniji okus.

4. Indijski oraščići

Nešto zahtjevnija namirnica, što se tiče same pripreme, jesu indijski oraščići. Oni su iznimno svestrani kada je u pitanju zdrava prehrana, a da biste dobili masu što više nalik vrhnju, indijske oraščiće trebate namočiti u vodi dok ne postanu dovoljno mekani da se glatko pomiješaju s octom ili limunovim sokom.

5. Tofu (sir od soje)

Na tržištu postoji nekoliko nadomjestaka kiselog vrhnja na bazi soje, ali možete i sami to napraviti po istom principu kao s kokosovim mlijekom ili indijskim oraščićima. Svježi tofu naprosto narežite na kockice, zgnječite vilicom te pomiješajte s kiselinom poput jabučnog octa ili limunova soka za jednako kremastu alternativu kiselom vrhnju.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju