Svaki kuhinjski ormarić u svom kutku skriva namirnicu koju dugo nismo koristili pa ne znamo bismo li je bacili ili iskoristili. Donosimo vam popis namirnica bez roka trajanja. One mogu promijeniti okus ili izgled ako ih pravilno ne čuvate, ali neće se pokvariti

1. Šećer

Bez obzira je li u pitanju svijetli ili tamni šećer s većim postotkom melase, ova se slatka namirnica nikada ne kvari. Šećer je neprijateljsko okruženje za bakterije u kojemu ne mogu živjeti. Jedino o čemu treba da vodite računa je da šećer bude na suhom i u dobro zatvorenoj posudi.

2. Med

Med se može kristalizirati ili promijeniti boju, ali ne i pokvariti. Med čuvajte na hladnom, a ukoliko se kristalizira možete ga i dalje normalno nastaviti koristiti.

'Med se može kristalizirati ili promijeniti boju, ali ne i pokvariti.'

3. Škrobno brašno

Ako nije izloženo vlazi, čuva se na suhom i hladnom mjestu u hermetički zatvorenoj posudi, škrobno brašno neće se nikada pokvariti.

4. Ekstrakt vanilije

Zbog alkohola kojeg sadrži, ekstrakt vanilije nema rok trajanja već s vremenom sazrijeva. Čisti ekstrakt ima viši alkoholni postotak i traje vječno, dok će aromi vanilije nekoliko mjeseci nakon otvaranja okus postati sve slabiji.

5. Sol

Sol se u najgorem slučaju može stvrdnuti. Kako biste to spriječili čuvajte ga na suhom, tamnom mjestu na kojemu će sačuvati svoju strukturu.

6. Riža

Rok trajanja ima samo smeđa riža koja je masnija zbog čega se može pokvariti. No, njezin rok trajanja možete produžiti čuvate li je u hermetički zatvorenim posudama te u hladnjaku.

7. Bijeli vinski ocat.

Zbog velike količine kiselina koje zapravo služe kao “konzervans”, svaka vrsta octa može imati poprilično dugačak rok trajanja, a bijeli ocat nikada se neće pokvariti. Eventualno može promijeniti svoj okus. Odgovara mu čuvanje na suhom i hladnom mjestu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju