Bračni status i dalje je važno pitanje u mnogim kulturama. One tradicionalnije i dalje vjeruju da žena nije 'potpuna' dok ne stupi u brak

Naša kći je dobra, ali baš i nije lijepa, izgleda prosječno, zato je ona 'žena ostatak', pričali su nasmiješeni roditelji o svojoj kćeri dok su se njoj niz lice slijevale suze.

Ovo je prizor iz emotivnog videa kineske kompanije SK-II koja je pokrenula kampanju pod nazivom 'Change Destiny'.

Neudane žene u Kini rastrgane su između potrebe da udovolje svojim roditeljima i želje da žive svoj život onako kako one žele, bez pritiska i bez osjećaja da su manje vrijedne.

Kampanjom žele diljem svijeta prenijeti važne poruke žena koje u Kini nazivaju 'ostacima'. 'Sheng Nu' pogrdni je izraz za sve žene starije od 25 godina koje se nisu udale. Prema tradicionalnim vjerovanjima kineskog društva, žena nije kompletna dok ne stupi u brak. Poštivanje roditelja najvažnija je ljudska kvaliteta u kineskoj kulturi, a ostati neudana žena smatra se znakom nepoštovanja.

Vrijeme je da riješimo taj problem, nemoj biti okrutna prema meni, govori jedan otac u videu svojoj kćeri dok drugi kaže da bi mu 'srce oboljelo kada se njegova kći ne bi udala'.

Roditelji redovito organiziraju 'bračne tržnice', druženja na koja donose životopise svojih kćeri i sinova u kojima su navedeni osobni podaci koji se smatraju važnima - osao, prihod, imaju li kuću i auto.

Neudane žene u Kini rastrgane su između potrebe da udovolje svojim roditeljima i želje da žive svoj život onako kako one žele, bez pritiska i bez osjećaja da su manje vrijedne. Skupina žena zbog toga je odlučila doći na jednu 'bračnu tržnicu', ali ne zato da pronađu supruga nego zato da svima jasno pokažu što misle i kako se osjećaju.

Uz svoje fotografije nisu napisale osobne podatke nego poruke roditeljima koje su mnoge dovele do suza.

Mislite li da sreća žene ovisi o bračnom statusu?

glasova:


'Ne želim se udati samo zato da bih bila udata. To me neće usrećiti'

'Čak i ako ostanem sama, bit ću sretna i imat ću dobar život.'

Poštivanje roditelja najvažnija je ljudska kvaliteta u kineskoj kulturi, a ostati neudana žena smatra se znakom nepoštovanja.

'Želim vremena kako bih pronašla pravu osobu za sebe.'

'Sretna sam zato što nemam nikoga. Osjećam se slobodno i uživam u svom statusu samca.'

'Samopouzdana sam. Neovisna. Volim život. Ja sam nevjerojatna žena.'

Nemojte dopustiti da pritisak zavlada vašom budućnosti. Slavite neovisne žene diljem svijeta dijeljenjem ovog videa i pomognite u mijenjanju sudbine, piše na kraju videa koji bi trebala pogledati svaka žena.

One udate nakon toga će možda shvatiti težinu i bespotrebnost pitanja 'a kad ćeš se ti udati', a neudate još jednom potvrditi da najveći izvor sreće nije samo prsten na ruci.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju