Greta Thunberg postala je ikona našeg doba već se petnaest godina, a ovo je knjiga o njoj.

Zovem se Greta Thunberg. Imam šesnaest godina. Iz Švedske sam i govorim u ime budućih naraštaja. Znam da nas mnogi od vas ne žele slušati – kažete da smo tek djeca. Ali mi samo ponavljamo poruku ujedinjene znanosti o klimi. Mnoge od vas brine što trošimo dragocjeno vrijeme nastave, ali ja vas uvjeravam da ćemo se vratiti u školu čim počnete slušati i date nam budućnost. Zaista, tražimo li previše? - iz govora Grete Thunberg održanog u Londonu u travnju 2019.

Ovih dana svijet govori o jednoj mladoj osobi – Greti Thunberg, koja je postala simbolom aktivizma mladih usmjerenog na borbu protiv klimatskih promjena. Njezini su istupi beskompromisni, a govori vatreni i strastveni. Iz dana u dan slijedi je sve više ljudi, a njezin se glas čuje sve dalje. No tko je ta djevojka, otkud se pojavila s tolikom snagom karaktera?

Greta Thunberg održala je govor pred svjetskim liderima Govor Grete Thunberg o kojem se priča: "Ukrali ste moje snove i djetinjstvo ispraznim riječima"

Odgovore možemo pronaći u novoj knjizi Naša kuća u plamenu koju je napisala zajedno s članovima svoje obitelji. Priča je ispripovijedana iz prvog lica Gretine majke Malene, a govori o obitelji koja je proživjela brojne potrese te se ujedinila u zajedničkom cilju.

Gretini su istupi beskompromisni, a govori vatreni i strastveni. Iz dana u dan, slijedi je sve više ljudi, a njezin se glas čuje sve dalje.

Gretina majka govori nam o odrastanju svojih dviju kćeri, Grete i Beate, kojima su već u ranoj dobi dijagnosticirani poremećaji ponašanja iz spektra Aspergera. Jako je zanimljiva paralela koja u knjizi spaja tihu patnju obitelji u kojima postoje ovakvi problemi – situacije koje su vrlo ozbiljne, ali ih društvo ne tretira na zadovoljavajući način jer su neuhvatljive, te time društvu gotovo nevidljive – i klimatske promjene koje našem planetu nanose veliku štetu. Iako je golom oku često nevidljiva, promjene se događaju, a Zemlja pati. Kao što znate, mi živimo na tom planetu te se sve što se tiče njega, tiče i nas.

I dok nam Gretina majka opisuje patnje jedne obitelji, u priču polako uvodi Gretin interes za planet Zemlju, specifično usmjeren na onečišćenje koje proizvodi čovjek. U jednom ćemo poglavlju biti u vrlo intimnom okruženju obitelji, a već u drugom čitati o znanstvenim činjenicama.

Planet Zemlja I hrvatski učenici bore se za Zemlju: Što djeca i mladi mogu napraviti za zaštitu okoliša?

Vještina kojom su te dvije teme prepletene nevjerojatna je jer obje stvari dobivaju svoj glase te se time bolje čuju. Iako nešto ne vidimo jasno, ne znači da ne postoji – baš suprotno, promjene koje se događaju izvan svjetala reflektora mnogo su ozbiljnije i veće.

Ova intimna ispovijest jedne male jezgre društva koju nazivamo obitelj vrlo je razuman poziv na djelovanje jer potiče empatiju, dok istovremeno racionalno opisuje ono što se događa na više razina. Greta Thunberg, kao i njezina cijela obitelj, nema razloga lagati, a time je nepotkupljiva i istinu može sagledati jasnije.

Ona se nema razloga bojati nečijeg mišljenja jer je autsajderica. Njezin poremećaj ponašanja daje joj gotovo neljudsku snagu i determinaciju da spasi ono što je spasiti da, a mi ne možemo učiniti manje od čitanja ove knjige. Priča koja će vas dobro uzdrmati i navesti da razmislite o svojem mjestu u svijetu.

Naša kuća u plamenu Greti je bilo tek osam godina kada je pogledala dokumentarac o klimatskoj krizi i upitala se kako to da o tome nitko ne govori (Foto: Sonja Kovač)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju