Lijepo je imati dobro opremljenu kuhinju sa svim mogućim pomagalima. No nije nužno imati baš svaki komad kuharske ili slastičarske opreme. Donosimo vam trikove koji vam pomažu pripremiti najraznovrsnije slastice bez trošenja dodatnog novca.

1. Pregradite lim za pečenje
Zaželjeli ste se brownieja, ali svi recepti traže kockasti lim za pečenje kojeg nemate u svojoj kuhinji? Nema problema! Običan lim za pečenje možete „pregraditi“ na veličinu koja vam je potrebna.

Uzmite komad aluminijske folije i savijajte je dok ne dobijete čvrstu, ali fleksibilnu traku. Stavite je na određeni dio klasičnog lima za pečenje i lagano zavinite rubove. Potom u pregrađeni dio ulijte smjesu za pečenje. Ovaj tip pregrade će bolje funkcionirati za kolače guste smjese poput brownieja ili za pečenje pita.

Ilustracija čokoladnog kolača Desert bez grižnje savjesti: Brzi čokoladni kolač koji se neće lijepiti za bokove

2. Napravite kalup za kuglof
Klasičan kalup za pečenje kuglofa ima rupu u sredini koja ovom kolaču od dizanog tijesta daje prepoznatljivi oblik. Ako nemate kalup za kuglof, poslužiti se možete i malim trikom. U običan kalup za pečenje torti stavite čistu metalnu konzervu koji ćete napuniti sirovom rižom.

U ostatak kalupa potom nalijete smjesu za kolač i pecite na uobičajen način. Kad izvadite kolač iz pećnice, pažljivo uklonite konzervu iz sredine i voila - dobili ste kuglof!

3. Razvucite tijesto sa staklenom bocom
Pripremili ste tijesto za omiljeni desert, ali ga nemate čime razvući? Upotrijebite staklenu bocu od jedne litre od soka ili kakvog alkoholnog pića. Važno je samo temeljito oprati bocu i skinuti eventualnu etiketu sa stakla prije nego što istu pobrašnite i krenete s razvijanjem tijesta.

S jednom smjesom možete napraviti sedam vrsti kolača Jedna smjesa, sedam vrsta kolača: Brzi recept za prefine blagdanske slastice

4. Oblikujte kekse čašom
Lijepo oblikovani keksići hit su na svakom stolu i profilu Instagrama. No ne morate kupovati posebne kalupe da biste uživali u hrskavim zalogajima. Tijesto možete oblikovati i obručem bilo koje staklene čaše.

Kako možete pregraditi klasični lim za pečenje, pogledajte u YouTube videu Food52.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju