Možda ste čuli za mit da će vaša kosa biti zdrava i sjajna ako kroz nju svaki dan prođete četkom sto puta. Međutim, mitovi su jedno, a stvarnost nešto potpuno drugo.

O češljanju kose zato smo razgovarali s Nikolinom Perković iz frizerskog studija "Nikas".

Ona kaže da je ravnu kosu potrebno raščešljati kod pranja, dok je regenerator na njoj, te prije i za vrijeme sušenja.

Nekim ravnim kosama dovoljni su samo prsti za raščešljavanje, a neke koje su sklone tome da se zamrse treba nježno češljati, dodala je.

Ravnu kosu koja se mrsi, kaže Nikolina, treba raščešljati pod regeneratorom i to češljem širih zubaca, a prije i za vrijeme sušenja dobro ju je četkati četkom.

Četke mogu biti od prirodne dlake, s drvenim zubcima, plastične, gumene. Danas postoji velik izbor četki, kaže.

Kada je u pitanju valovita i kovrčava kosa, nju se, objasnila je Nikolina, treba češljati mokru pod regeneratorom. Takva suha kosa ne smije se češljati kako bi se zadržale kovrče i valovi.

Kovrčavu kosu trebate češljati isključivo češljem sa širokim zubcima.

Nikolina se dotaknula još jedna skupine kod koje je češljanje posebno težak zadatak - a to su djeca koja imaju osjetljivo tjeme i kosicu koja se mrsi.

Postoje mlijeka i sprejevi za kosu i male četke s likovima iz crtića koje olakšavaju raščešljavanje, rekla je Nikolina i dodala da to koliko ćemo četkati kosu ovisi o navikama i potrebama.

PONEKAD VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI

O tome što je stvarna istina kada je u pitanju četkanje odnosno češljanje kose progovorio je i britanski frizer Sam Burnett, koji kaže da u stvarnosti četkanje kose ponekad može učiniti više štete nego koristi, posebno ako koristite pogrešnu četku ili imate kovrčavu kosu.

Previše četkanja kose može dovesti do oštećenja i zato kosu trebate četkati samo onoliko koliko je potrebno da bude glatka i nezapetljana.

Ženama s kovrčavom kosom Sam također preporučuje da je uopće ne četkaju jer vlasi na taj način razdvajaju i umjesto lijepih, prirodnih kovrči rezultat je često napuhana kosa.

Previše četkanja može oštetiti kosu, zato ne pretjerujte.

Također, ne postoji dokaz da će četkanje vašu kosu učiniti snažnijom i duljom. Prednosti četkanja zapravo uopće nisu povezane s rastom kose, što ima smisla jer zapravo četkate nešto što više nije "živo", odnosno otpale vlasi.

Međutim, četkanje kose nije potpuno beskorisno. Izvrsno je za uklanjanje vlasi koje bi svakako otpale u sklopu prirodnog ciklusa rasta kose. Osim toga, korisno je za raspetljavanje manjih čvorića prije nego što se pretvore u veće i dovedu do oštećenja i lomova.

Korištenje četki od prirodnih vlakana pomaže prirodnim uljima da odrade svoj posao kroz kosu i održe ju zdravom.

Jennifer Lopez 10 frizura koje nikada ne izlaze iz mode

Lucy Hale "Oooo, da, ta je divna": Savršena kombinacija boje i dužine kose koju žene najviše traže

Sam je podijelio i nekoliko savjeta za uklanjanje čvorova.

1. Prvo pokušajte ukloniti čvorove bez četkanja

Prije nego što posegnete za četkom, pokušajte riješiti problem čvorova na druge, za kosu prijateljskije načine.

Između ostalog, poželjno je da jednom tjedno kosu nahranite hidratantnom maskom koja će joj pomoći da bude glatka i manje se petlja.

Ne postoji dokaz da će četkanje vašu kosu učiniti snažnijom i duljom.

2. Ako to ne bude uspješno, posegnite za - češljem

Čvorove je najlakše raspetljati kad je kosa mokra. Zato Sam kaže da je u redu u tom trenutku baciti se na raspetljavanje čvorova, ali ako to činite, obvezno koristite široki češalj, a ne četku. Češalj će pomoći raspetljati čvorove bez lomova.

3. Krenite od vrhova

Iako vam se to možda čini protuintuitivnim, Sam savjetuje da je najbolji način za uklanjanje čvorova taj da počnete raspetljavati čvorove na vrhovima kose i krećete se prema korijenu. Na taj način posljedica će biti manje slomljenih vlasi.

Pogledajte i 10 slavnih dama kojima ne biste pogodili prirodnu boju kose i frizuru.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju