„Mržnja razara i ubija, oprost smiruje dušu, a zaborav ubija identitet“, riječi su Branka Lustiga koje su uzvanici čuli na otvorenju 11. Festivala tolerancije

Prošlo je 70 godina od kada sam izašao iz logora, ali danas sam se ujutro svega sjetio. I bunkera i bosih, zgaženih nogu, čizama, vješanja i rastezanja. Molim vas, gledajte ove filmove s pažnjom i zapamtite! izjavio je Branko Lustig prije početka projekcije remakea kultnog filma iz osamdesetih „Gol među vukovima“, s kojim je otvoren 11. Festival tolerancije.

Film je reinterpretacija istoimenog romana Bruna Apitza iz 1958. koji je postao simbol antifašističkog pokreta otpora u Njemačkoj.

Festival tolerancije organiziran je 21 put unutar šire regije, a na njemu je prikazano više od 600 filmskih projekcija, organizirano više od 20 izložbi, 25 koncerata, 75 edukacijskih jutara, 29 diskusija i okruglih stolova.

''Tolerancija je najvažnija stvar na svijetu ukoliko želimo da ljudska rasa opstane''

Cjelokupan program fokusiran je na očuvanje sjećanja na holokaust, društveni angažman, poticanje međukulturalnog dijaloga, poticanje društva na djelovanje i razvoj lokalne zajednice.

Ovaj projekt djelo je zajedničkog rada velikog broja ljudi, a posebno smo ponosni što svake godine imamo sve bolji program i sve bolje filmove, istaknula je direktorica festivala Nataša Popović.

Ovogodišnje 11. izdanje Festivala tolerancije u Zagreb donosi više od 70 filmova iz raznih dijelova svijeta, dvije izložbe, predstavljanje knjiga, koncerte i dva edukacijska jutra.

Osim Branka Lustiga, svjedoka holokausta, govorit će i dr. Daniel Wildmann koji će posjetitelje upoznati s utjecajem buržujske kulture na nacizam tridesetih godina dvadesetog stoljeća.

Uz filmove i diskusije organizirana su i tri okrugla stola, a predstavit će se i Litvanska kinematografija kao i najstariji europski Human Right Film Festival iz Barcelone.

Tolerancija je najvažnija stvar na svijetu ukoliko želimo da ljudska rasa opstane, kazao je nagrađivani glumac i redatelj Karl Markovics, gost festivala, koji se zagrebačkoj publici predstavlja s tri filma.

Dva su filma njegova redateljska ostvarenja, „Supersvijet“ iz 2015. i „Disanje“ iz 2011., a u filmu „Magla u kolovozu“, redatelja Kaia Wessela, nastupa u sporednoj ulozi.

Svi programi su besplatni, a više informacija i raspored filmova i događanje možete pronaći na www.festivaloftolerance.com/zagreb

 

A post shared by zadovoljna.hr (@zadovoljnahr) on

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju