Festival svjetske književnosti održat će se peti put od 3. do 9. rujna u Zagrebu i Splitu. Festival je zamišljen kao platforma koja će okupiti najbolje od europskih i svjetskih pisaca i staviti ih u dijalog s ponajboljim hrvatskim piscima, kako u razgovorima tako i na okruglim stolovima. Ove je godine u fokusu književnost njemačkoga govornog područja, pa najveći broj gostiju dolazi iz Austrije, Njemačke i Švicarske

Festival će se svečano otvoriti 3. rujna u 20 sati s jednom od najvećih zvijezda suvremene europske i svjetske književnosti, Austrijancem i Nijemcem, ali prije svega građaninom svijeta Danielom Kehlmannom.

Uz njega, od velikih zvijezda njemačkog govornog područja na Festivalu će gostovati jedan od najznačajnijih švicarskih pisaca Christian Kracht te možda najveći živući urednik i pjesnik njemačkoga područja Michael Krüger.

Tu su i mlada nadolazeća zvijezda grafičke novele Ulli Lust, najveći poznavatelj djela Thomasa Bernhardta Manfred Mittermayer te nagrađivana Marjana Gaponenko i Richard Schuberth.

Uz spomenute na Festival dolaze francuski pisac Philippe Claudel, nigerijski pisac Chigozie Obioma, španjolska spisateljica Clara Usón, jedan od najboljih novijih latinskoameričkih autora Eduardo Halfon (Gvatemala) te omiljeni spisateljski par supružnika Rita Monaldi i Francesco Sorti, koji će otvoriti splitski dio Festivala.

Na Festivalu će gostovati jedan od najznačajnijih švicarskih pisaca Christian Kracht te možda najveći živući urednik i pjesnik njemačkoga područja Michael Krüger

Njima će se pridružiti domaće spisateljske snage: Pavao Pavličić, Marina Vujčić, Franjo Janeš, Dubravka Ugrešić, Olja Savičević Ivančević, a iz regije Vladimir Tabašević, Ognjen Spahić i posebni gosti: jedna od najvećih zvijezda suvremenog austrijskog i europskog cross overa Jelena Popržan, violistica, pjevačica i performerica koja će s jednim od najvećih interpreta bosanske sevdalinke Damirom Imamovićem na Festivalu predstaviti svoj novi projekt.

I FILM I IZLOŽBE KAO DIO FESTIVALA

Uz sve to, suradnja Festivala s hrvatskim PEN centrom rezultirat će gostovanjem pjesnika iz Italije i Portugala.

I ove će se godine uoči Festivala, 31. kolovoza u kultnoj galeriji Josipa Račića otvoriti izložba likovnih portreta sudionika Festivala. Filmski će pak program biti posebno zanimljiv i drugačiji zahvaljujući Goethe-Institutu – bit će prikazan niz filmova, od kojih će dio imati svoje hrvatske premijere upravo u Zagrebu i Splitu.

Od svoga drugoga izdanja Festival radi na promicanju čitanja među mladima te je program književnih matineja jedan od najuspješnijih, a učenici zagrebačkih srednjih škola, gimnazijalci i drugi srednjoškolci i ove će godine odabrati neke od suvremenih autora te predstaviti po jedno njihovo djelo.

Sve ovo i još mnogo toga kreće u Zagrebu 3. rujna u prostorima Kina Europa, Knjižnice Bogdana Ogrizovića i Galerije Josip Račić, i još nekim prostorima.

Vizualni identitet ovogodišnjeg festivala nastao je otvorenim pozivom i u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu pod mentorstvom Svjetlana Junakovića, a među više od sto radova čak osamnaestero mladih umjetnika žiri je izabrao rad Roberta Fenricha, koji je zajedno s grafičkim dizajnerom Mariom Aničićem zadužen za vizualni identitet petoga po redu Festivala svjetske književnosti.

Pogledajte cijeli program Festivala svjetske književnosti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju