Centar za sigurniji internet te Centar za nestalu i zlostavljanu djecu uputio je apel hrvatskim roditeljima o odgovornom ponašanju na društvenim mrežama koje jamči sigurnost njihovih mališana


Molimo sve ponosne roditelje, djede, bake i ostalu rodbinu, da slike svoje male djece koja uživaju u ljetu ne dijele po društvenim mrežama i sličnim digitalnim medijima, djeca će Vam biti zahvalna kada odrastu.

Onoga trenutka kad objavite fotografije na internetu, one prestaju biti vaše vlasništvo. One mogu pokazati čime se vaše dijete bavi i što voli, što su informacije koje se mogu zloupotrijebiti.

Možemo predložiti da počnete opet koristiti i fotoalbum (stvarni, ne virtualni ), ipak je bolje kada znate tko te slike gleda, apel je objavljen na Facebook stranicama Centra za sigurniji internet iz Osijeka te s potporom Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Kao što ovi neprofitni centri u svojem radu ističu, slike s plaže roditeljima su slatka uspomena, no neki ih mogu promatrati u drugom svijetlu.

Ne otkrivajte djetetovu lokaciju

Onoga trenutka kad objavite fotografije na internetu, one prestaju biti vaše vlasništvo. One mogu pokazati čime se vaše dijete bavi i što voli, što su informacije koje se mogu zloupotrijebiti.

Otkrijte i ove 3 greške na društvenim mrežama koje si ne smijemo dozvoliti.

Povrh svega lokacija na fotografijama može pokazati gdje se dijete nalazi, čime se može ugroziti njegovu sigurnost.

Ovaj apel samo je jedan u nizu akcija Centra koji radi na zaštiti djece od svih oblika iskorištavanja i zlostavljanja putem interneta. Širenje globalne računalne tehnologije, nažalost, dovelo je i do širenja društveno neprihvatljivih ponašanja koje utječu na psihosocijalni razvoj djece i mladih.

Za sva pitanja i savjete možete se obratiti Centru na besplatni broj telefona 0800 606 606 ili više informacija pronaći na službenim internetskim stranicama.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju