Sve što većinom napravite prije nego sjednete za volan jest da odete na WC i provjerite imate li novčanik, ključeve i dovoljno benzina? To znači da propuštate bitnu sitnicu koja vam čak može i spasiti život dok ste u prometu.

Naime, američko istraživanje otkrilo je da vožnja u dehidriranom stanju može biti jednako opasna kao vožnja pod utjecajem alkohola. Zato je vrlo važno, pogotovo za toplog vremena kakvo nas prati posljednjih dana, popiti dovoljnu količinu vode prije nego što počnete voziti.

Dehidracija negativno utječe na vještine važne za pravilnu vožnju poput bistrine uma, pravovremene reakcije, fokusiranja, koncentracije pa čak i na raspoloženje

U američkom istraživanju ispitivalo se koliko će grešaka tijekom simulirane vožnje ispitanici napraviti ovisno o tome koliko vode su prije vožnje popili.

Prvi dan ispitanici su svakih sat vremena popili čašu vode te ukupno napravili 47 grešaka, a drugi dan svaka sata vremena popili su samo gutljaj vode te napravili ukupno 101 grešku, dakle više nego dvostruko. Greške koje su činili bile su, između ostalog, vrludanje u traci, prelaženje preko trake, prekasno kočenje i slično.

Slika nije dostupna Važno: Gdje trebate staviti bocu vode u automobilu izloženom suncu?

Slika nije dostupna Vozači, oprezno! Zanemarena navika opasna kao i vožnja pod utjecajem alkohola

Kako su vožnja i ispijanje dovoljne količine vode uopće povezani? Naime, ljudski mozak ne funkcionira optimalno kad je organizam dehidriran.

Dehidracija također negativno utječe na vještine važne za pravilnu vožnju poput bistrine uma, pravovremene reakcije, fokusiranja, koncentracije, pa čak i na raspoloženje. Kad organizmu fali vode, mišići također ne funkcioniraju dovoljno dobro kako bi trebali. Pročitajte i zašto istu plastičnu bocu za piće ne smijete upotrebljavati dvaput.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju