Prošlo je točno 30 godina od svjetske premijere megahita "Zgodna žena": Mnogi ne znaju da je film scenarista J. F. Lawtona i redatelja Garryja Marshalla u originalu zapravo trebao biti mračna drama.

Galerija Tijekom filmske utakmice pola, Julia je nosila haljinu s točkastim uzorkom Julia Roberts +0 Julia Roberts i Richard Gere u filmu

Original je bio umjetnički, nezavisni, prestižni film. Temeljio se na ideji ekonomske nejednakosti. Nije se toliko bazirao na prostituciji, bio je to napad na nekontrolirani kapitalizam. Scenarij je eksplodirao u Hollywoodu. Kada pišete filmove o nindžama, ne shvaćaju vas ozbiljno. Kada pišete umjetničke filmove, onda vas shvate ozbiljno, ispričao je Lawton povodom ove velike obljetnice.

Koncept filma iz temelja se promijenio kada je studio Disney nadmašio Universal i kupio scenarij.

Tadašnji predsjednik Disneyja Jeffrey Katzenberg film je dao u ruke tad već etabliranom redatelju komedija Garryju Marshallu, a tada je krenula i drastična promjena scenarija.

Tijekom filmske utakmice pola, Julia je nosila haljinu s točkastim uzorkom Julia Roberts (Vivian) i Richard Gere (Edward) u sceni iz filma "Zgodna žena" (Foto: Profimedia)

U originalu se Vivian zaljubljuje u Edwarda, ali on ne dijeli njezine osjećaje. Na kraju filma pokuša je vratiti natrag na ulicu, ali Vivian ne želi izaći iz njegova automobila. Uslijedi fizički obračun u kojem ga ona udara, a on je naposljetku izvuče iz automobila. Pokuša joj dati novac koji je zaradila, ali ona ga ne želi prihvatiti.

Kada Edward ostavi njezinih 3000 dolara na cesti pored nje, Vivian mu novac baci u lice. Edward nakon toga odjuri u svom automobilu i ostavlja Vivian samu na istom mjestu gdje ju je prvi put našao.

Prema prvom scenariju, Edward je varao svoju partnericu s Vivian, a u završnoj verziji on se ipak oporavlja od prekida i u Vivian nalazi utjehu.

Slika nije dostupna Neka bude optimizam! 10 filmova koji će vam vratiti osmijeh na lice

Slika nije dostupna Potez Kina Mediteran: 22 besplatna filma za ostanak kod kuće

Glavne uloge naposljetku su pripale Juliji Roberts i Richardu Gereu, ali oni nisu bili prvi Disneyjev izbor.

Studio je u filmu želio vidjeti Ala Pacina i Michelle Pfeiffer, koji su prije toga zajedno radili na legendarnom filmu "Scarface" Briana DePalme.

Michelle se nije zainteresirala za scenarij i odbila je ulogu, ali zato se scenarij svidio Pacinu koji je čak odradio testno čitanje s Julijom Roberts.

Al Pacino i Michelle Pfeiffer...

glasova:

Sjajna je, ona će eksplodirati, bit će ogromna zvijezda. Savršena je za ulogu, komentirao je Pacino. I onda odustao od filma. Nedugo nakon toga, Pacino i Pfeiffer napravili su s Marshallom drugu ljubavnu dramu, "Frankie i Johnny".

Ulogu Edwarda odbili su zatim Burt Reynolds i Tom Berenger, a scenarij je zatim došao do Richarda Gerea.

On je priznao kako nije bio zadovoljan svojim likom, ali predomislio se upravo zbog Julije, koja je bila jednostavno fantastična. Prema Lawtonovu priznanju, kemija između Gerea i Roberts bila je toliko jaka da nisu imali drugog izbora i morali su napisati sretan završetak.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju