Ako niste od onih koji uživaju u teretanama i u grupnim programima vježbanja, istraživanje o najboljim vrstama rekreacije znanstvenika s Harvarda izmamit će vam osmijeh na lice

Ne umara i pruža stopostotnu uživanciju, zdravo je za um i tijelo, a s obzirom na trenutačne vremenske uvjete, nema razloga da ne poslušate harvardske znanstvenike i za vikend odaberete šetnju.

U svom izvještaju voditelj istraživanja govori kako 30 minuta hodanja na dan uvelike utječe na funkcije mozga

1. HODANJE
Najnovija studija ovog prestižnog sveučilišta donosi kako je hodanje sa svojim zdravstvenim blagodatima za cijeli organizam "potuklo" i plivanje.

U posebnom zdravstvenom izvješću koje objavljuje Harvard Medical School pod nazivom Starting to Exercise ili Započnimo vježbatiprofesor I-Min Lee navodi kako je ono najbolje za skidanje viška kilograma, izgradnju mišića, jačanje kostiju te zdravlje srca i mozga.

Profesor Lee također govori kako 30 minuta hodanja na dan uvelike utječe na funkcije mozga, posebno jača dio koji je odgovoran za gubitak pamćenja, a pomaže i kod depresije. 

2. PLIVANJE
Kod plivanja rade svi mišići u tijelu, ono smanjuje stres i nije agresivno, pa je najbolje za ljude koji imaju slabije zglobove. Profesor Lee preporuča 30 minuta plivanja na dan, ako se borite s velikom količinom stresa ili depresijom. 

3. TAI CHI

Vježbe s vlastitim tijelom i dodatkom utega najbolje su ako želite smršaviti te imati savršeno oblikovanu figuru

Ova umirujuća vrsta rekreacije savršena je za koncentraciju, a smanjit će i bilo kakve tenzije u tijelu. Popularan u Aziji, ali sve više i kod zapadnoeuropskih vježbača, preporuča se starijim osobama kako bi popravili ravnotežu.

4. VJEŽBE SNAGE
Vježbe s vlastitim tijelom i dodatkom utega najbolje su ako želite smršaviti te imati savršeno oblikovanu figuru. S ovakvim treninzima tijelo će postati snažnije i automatski manje sklono ozljedama. Poželjna bi bila dva treninga snage na tjedan. Ako se npr. bavite trčanjem, objašnjava dr. Lee, ovakvi će vam treninzi smanjiti rizik od ozljeda za 30 posto. 

5. KEGEL VJEŽBE
Vježbe za jačanje zdjelice trebalo bi sve češće raditi kako starimo. Profesor Lee preporuča ove vježbe pet puta na dan. Dovoljno je stisnuti mišiće zdjelice na dvije ili tri sekundi pa opustite. Ponovite 10 puta.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju