Upoznali ste muškarca na prijateljičinu tulumu i na prvu loptu shvatili da je vrlo šarmantan, simpatičan i duhovit.

S njim možete pričati o svemu, čini se da je stvarno zainteresiran i htio bi izaći s vama i da se pobliže upoznate. Jedini problem? Zove se isto kao i vaš brat ili tata.

Nema šanse da hodam s dečkom koji ima isto ime kao moj brat ili tata, povjerila nam je Tamara. Bilo bi čudno da izgovaram to ime u intimnim trenucima kada cijeli život ovim imenom nazivam osobe iz svojeg najužeg kruga obitelji na vrlo platonski način.

Tamara nije jedina koja razmišlja na ovaj način. Po internetskim forumima nerijetko se raspravlja upravo o ovom pitanju – biste li mogli biti u vezi s nekim tko ima isto ime kao vaš otac (ili majka), a žene i muškarci podijeljeni su u mišljenjima.


Meni to nikad nije smetalo, otkriva Marijana. U braku sam s čovjekom koji dijeli isto ime s mojim tatom. Možda bi mi bilo čudno da imam brata i da dijeli njegovo ime, ali ja svojeg tatu nikad nisam zvala njegovim imenom, pa mi nije bio nikakav problem. Meni je tata – tata. A moj Robert je Robert.

S njom se djelomično slaže i Maja, koja je u sretnoj dvogodišnjoj vezi s Ivanom.

Kad sam upoznala svojeg sadašnjeg dečka, nisam ni razmišljala o tome da se zove isto kao i moj brat. Možda zato što brata nikad nisam zvala Ivan, već burki. Ali da, sada kada razmišljam o tome, malo je čudno što imaju ista imena.

Iako se možda čini kao sitnica, imena mogu potaknuti intenzivna sjećanja i velike emocije. Uz imena svojih roditelja, braće i sestara povezujemo određena emocionalna sjećanja i nekima je teško odvojiti ih od tog obiteljskog konteksta.

Što napraviti ako upoznate takvog muškarca?

Ime nije najvažniji dio identiteta neka osobe. Ime ne bi trebalo biti razlog da odbacimo potencijalnu srodnu dušu.

Nije neobično da ljudi budu u vezi s osobom koja ima slično ime kao član obitelji, ističe psihijatrica dr. Susan Edelman. Kad počnete s nekim razgovarati, zbog asocijacija na vašeg roditelja možete se osjećati neugodno, ali što više vremena odvojite da nekog upoznate, to ćete više početi o toj osobi razmišljati na nov, drugačiji način.


Kada nekoga pobliže upoznate, fokusirajte se na njegove kvalitete i karakteristike, a ne na njegovo ime, dodaje dr. Edelman.

Ako i dalje osjećate nelagodu vezanu za ime nakon što ste osobu bolje upoznali, pokušajte svojem novom potencijalnom partneru dati nadimak koji je drugačiji od imena vašeg tate ili brata. Poslužit će i generički nadimci poput 'dušo', 'srce', 'ljubavi' i slično.

Biste li bili u vezi s muškarcem koji ima isto ime kao vaš tata ili brat?

glasova:

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju