Ljudsko tijelo kompleksan je "stroj" s brojnim mehanizmima koje je majčica priroda tako dobro posložila u našu korist. Jeste li znali da mnoštvo stvari koje naše tijelo svakodnevno radi zapravo služe kao obrambeni mehanizmi?

Doznajte kojih 8 uobičajenih stvari koje naša tijela rade zapravo služe kao obrambeni mehanizmi i štite nas:

1. Zijevanje
Glavna svrha zijevanja je rashlađivanje mozga nakon što se on pregrijao ili previše naprezao.

2. Kihanje
Obično kihnemo kada nam se dišni putovi napune s previše alergena, mikroba, prašine ili s drugim nadražujućim česticama. Kihanjem se tijelo rješava tog "smeća".

Glavna svrha zijevanja je rashlađivanje mozga nakon što se on pregrijao ili previše naprezao.

3. Jutarnje protezanje
Ujutro se instinktivno protegnemo kako bismo pripremili tijelo za fizičke napore koji nas čekaju tijekom dana. Istovremeno, protezanje "razbuđuje" mišiće, pokreće krvotok i poboljšava naše raspoloženje. A znate li što vam tijelo poručuje kada se trznete iz prvog sna.

4. Štucanje
Kada jedemo jako brzo, gutamo velike komade hrane ili se jednostavno prejedemo, to sve može iritirati pneumogastrični živac koji je blisko povezan sa želucem u dijafragmom. Posljedica je napad štucavice.

5. Smežurana koža
Nabori koji nastaju na koži dlanova kada je ona izložena vodi ili vlazi, imaju važnu ulogu. Naime, kada koža dođe u dodir s većom količinom vlage, to joj signalizira da okoliš može biti sklizak. Koža na rukama odmah se počinje mijenjati na način da vam bude lakše primiti se za mokre površine.

6. Gubitak pamćenja

Gubitak pamćenja često uzrokuju najneugodnija životna iskustva. Ljudski mozak doslovno izbriše najstrašnije trenutke iz našeg pamćenja.

7. Žmarci ili trnci
Primarna funkcija žmaraca je da tijelo izgubi manje topline koja se isparava kroz pore zbog čega nam je onda lakše ugrijati se u negostoljubivim klimatskim uvjetima.

8. Suze
Osim što štite membranu oka kada ona dođe u kontakt sa stranim objektom, suze služe i kao oruđe za "emocionalnu obranu". Znanstvenici vjeruju da u stresnim situacijama tijelo stvara novi, moćni izvor iritacije - suze - koji će osobi svratiti misli od boli koju osjeća u tom trenutku.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju