Iako mislite da bi život bez sira, jogurta ili kave s mlijekom bio nezamisliv, nema potrebe za strahom. I za one koji osjećaju posljedice netolerancije na laktozu ima i više nego dovoljno opcija. Donosimo popis alternativa.

Šareni mliječni frapei s komadićima banane, jagodama, nasjeckanim lješnjacima – raj za nepce. Pola sata nakon, baš kada bi trebali uslijediti trenutci uživanja, osjećate nadutost i grčeve u trbuhu. To bi mogla biti posljedica netolerancije na laktozu. Niste jedini, svaka treća osoba ima problema s probavljanjem mliječnog šećera. No, rješenje postoji.

1. Pravilan odabir

Postoje brojni mliječni proizvodi u kojima možete uživati iako ne podnosite laktozu. Prije kupovine provjerite koji napitci imaju dodan probavni enzim laktazu. Njime se suzbija laktoza sadržana u mlijeku. Jedna od opcija je i odabir mlijeka koje ne sadrži laktozu poput Dukat mlijeka Lagano jutro, ili neki od sličnih napitaka. Takvo mlijeko lakše je probavljivo pa više nećete morati razmišljati o neugodnim posljedicama. Za razliku od napitaka od soje ili zobi, ovo mlijeko izvor je kalcija, a razliku u okusu nećete ni primjetiti jer je u ovakvim proizvodima laktoza razgrađena na jednostavnije šećere čime je vaše mlijeko slađe.

2. Ne morate se odreći sira

Sir i dalje može biti vaš užitak. Pokušajte konzumirati zrele sireve jer oni zbog procesa proizvodnje sadrže manje laktoze od drugih mliječnih proizvoda. Prilikom kupovine, samo provjerite deklaraciju. Budući da je laktoza šećer, pronalazak idealnog sira neće biti problem – odaberite onaj koji sadrži malo ili uopće ne sadrži šećer.

3. Često, po malo

Postoje dokazi koji potvrđuju da i oni s problemom netolerancije na laktozu trebaju konzumirati mliječne proizvode. Svakodnevnim unošenjem malih količina, povećava se tolerancija. Iako u početku neće moći popiti cijeli karton mlijeka bez da osjetite bol, mogli biste pokušati uživati u pola čaše mlijeka i tako nekoliko puta u danu.

4. Samo uz ručak ili večeru

Pokušajte svoj omiljeni mliječni proizvod konzumirati uz količinski veći obrok. Tako ćete usporiti probavu laktoze, a time se smanjuje mogućnost nadutosti. Za početak, malu čašu mlijeka popite uz večeru.

5. Dodaci u šalici mlijeka

Posljednji savjet će vam se sigurno svidjeti. U šalicu mlijeka dodajte kakao u prahu. Mogao bi pomoći u smanjenju simptoma uzrokovanih netolerancijom na laktozu. Konzumacijom kakaa probava se usporava što smanjuje brzinu kojom laktoza dolazi do crijeva.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju