Dolaskom toplijih mjeseci sve više vremena provodimo na balkonima, a ugođaj je još ljepši kad smo u društvu balkonskih ljepotica. Jedna od njih je i čarobna begonija, cvijet upečatljivih boja koji ima jedno od najmanjih sjemena na svijetu, nalik prašini.

Galerija Begonija Begonija Begonija +5 Begonija

Begonija pripada porodici begonijevki, koju čini oko dvije tisuće različitih biljaka, trajnica i grmova. Prirodno raste u SAD-u, Africi i južnoj Aziji, a svoj naziv duguje guverneru Haitija, botaničaru Michaelu Begonu. Njezin latinski naziv – semperflorens, u doslovnom prijevodu znači stalno cvjetajući.

Jedna od najvećih posebnosti ove biljke jest njezina raznolikosti – može narasti od 10 centimetara, sve do dva metra visine.

Begonija Begonija (Foto: Living4media)

Može puzati, uspravno stajati i privlačiti pažnju u tegli na balkonu, a cvjetovi unutar vrsta mogu se toliko razlikovati da uopće ne bismo na prvu prepoznali da se radi o begojini. Točkasta, vlaknasta, gomoljasta – samo su neki primjeri impresivnog cvijeta, a postoji i begonija imena anđeoska krila (kod nas poznata kao solunac), koja doista izgleda poput anđeoskih krila.

Anđeoska krila Anđeoska krila, solunac (Foto: Shutterstock)

Treba napomenuti da je većina begonija otrovna za kućne ljubimce, ali za ljudsko zdravlje je blagotvorna. Primjerice, pomaže kod izostanaka menstruacije, kod artritisa, a dobra je i za jetru. Neki izvori čak govore da je pomaže i kod ugriza zmije.

Begonija Begonija (Foto: Living4media)

Ako vam se svidjela ružičasta ljepotica, u nastavku možete pronaći nekoliko savjeta kako da uspije i na vašem balkonu.

  • Begoniju treba posaditi u proljeće, kad smo sigurni da nas neće iznenaditi mraz, a najbolje ju je posaditi u vlažno tlo.
  • Iako nije previše zahtjevna, više voli vrućinu nego hladnoću, ali treba paziti da nije na direktom suncu. Ne odgovaraju joj temperature niže od 16 stupnjeva, stoga, ako je želimo posaditi vani, moramo biti sigurni da temperatura noću neće pasti ispod 16 stupnjeva.
  • Kod nas uspijeva i na balkonu, ali najbolje se snalazi u zatvorenom prostoru. Ako begoniju želite posaditi u tegli, treba znati da ona voli skučeni prostor.
  • Begoniju treba zalijevati svaki put kad se tlo osuši. Treba paziti da je tlo vlažno, ali ne i natopljeno.
  • Ako pazimo da ima dovoljno svjetlosti, ali da nije na direktnom suncu i ako je pravilno zalijevamo – uspjeh je zagarantiran.

Begonija Begonija (Foto: Living4media)

12 balkonskih ljepotica koje vole (i ne vole) sunce Pustinjska ruža +0 Lobelija Kad se priroda zaigra: 15 najljepših cvjetova na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu +11 Najljepše cvijeće na svijetu

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju