Neke bolesti lako je dijagnosticirati na vrijeme jer dolaze 'najavljeno', s lako prepoznatljivim simptomima, ali moramo obratiti pažnju na one tihe bolesti za koje nema znakova upozorenja

Tjedan borbe protiv glaukoma od 12. do 18. ožujka održava se s ciljem podizanja svijesti o važnosti zdravlja očiju.

Oko je organ koji nam omogućuje vid i percepciju svih zbivanja u našoj okolini, a sklon je raznim problemima od kojih se najopasnijim pokazao očni tlak.

Naime, povišeni očni tlak uzrokuje glaukom. To je očna bolest koja može dovesti do trajnog oštećenja očnog živca i slijepila. Ne može se izliječiti, ali može se kontrolirati uz pomoć lijekova. Najčešće se dijagnosticira osobama starije životne dobi, ali glaukom zapravo ne bira pa od njega može oboljeti novorođenčad, djeca i mlade osobe.

Gubitak vida koji uzrokuje glaukom je trajan i zbog toga je važno redovito provjeravati očni tlak, a važno je napomenuti kako povišeni očni zapravo tlak nema nikakve simptome. Upravo zato mnogi ljudi ni ne znaju da imaju taj opasan zdravstveni problem.

REDOVITI PREGLEDI NAKON 40. GODINE

Ako nosite naočale, imate genetsku predispoziciju za glaukom, patite od problema poput progresivne kratkovidnosti i urođene dalekovidnosti ili bilo kojeg drugog stanja štetnog za oko, redovito biste trebali odlaziti oftalmologu na mjerenje očnog tlaka.

Nemojte čekati pogoršanje vida tj. fizičku manifestaciju očnih problema jer tada već može biti prekasno.

Ako ni vi ni vaši članovi obitelji nemate problema s vidom, trebali biste ga redovito mjeriti nakon 40. godine jer tada svi ulazimo u dobnu skupinu sklonu razvoju povišenog očnog tlaka i glaukoma.

VAŽNOST PREHRANE I TJELOVJEŽBE U PREVENCIJI I LIJEČENJU

Baš kao i kod mnogih drugih zdravstvenih problema, u prevenciji i liječenju očnog tlaka važnu ulogu ima zdrava prehrana i redovita tjelovježba.

Prehrana bogata vitaminom C, E i A, zdravim masnim kiselinama i mineralima pogoduje zdravlju oka. Potrebno je smanjiti unos industrijskih šećera, ugljikohidrata, procesirane brze hrane, a preporuča se prehrana bazirana na zelenom povrću i voću.

U svakodnevnu rutinu uključite minimalno 40 minuta tjelesne aktivnosti dnevno, pogotovo ako radite sjedilački posao koji uključuje svakodnevni boravak pred kompjuterom. Fizička aktivnost i tjelovježba pomažu u smanjivanju krvnog, ali i očnog tlaka.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju