Bondove djevojke uvijek su posebne, a Ursula Andress i njezin slavni bikini privlače posebnu pažnju.

Galerija +0 Ursula Andress - Dr. No (1962.)

Švicarska glumica zanosnih oblina koja je najpoznatija po svojoj ulozi Bondove djevojke, za svoju ulogu Honey Ryder u prvom filmu ikada snimljenom o Jamesu Bondu, Dr. No, osvojila je Zlatni globus za novu zvijezdu godine 1964.

Scena u kojoj izlazi iz Karipskog mora u bijelom bikiniju sa školjkom u rukama postala je dio filmske povijesti te nadahnula i druge filmske scene, poput one u kojoj Halle Berry, koja je utjelovila Bondovu djevojlku mnogo godina kasnije, također izlazi iz mora u bikiniju.

Gotovo poput Botticelijeve Venere, Honey Ryder (Andress) izranja iz mora u bijelom bikiniju koji se sastoji od grudnjaka vezanog na prsima te donjeg dijela koji uokviruje pojas na čijem se kraju nalazi nož potreban mladoj Honey prilikom traženja školjaka. Upravo je taj detalj pojasa i noža bio ono što je Honey pretvorilo u femme fatale.

Bikini je dizajnirala sama Ursula Andress zajedno s redateljem filma Terenceom Youngom, a na Jamajci ga je izradila krojačica zapadnoindijskog porijekla.

Dizajniran je tako da bude praktična radna odjeća prikladna za snažnu ulogu Honey, a detalj pojasa naknadno je stavljen na samom mjestu snimanja.

Naime, kako je 2018. rekao sada umirovljeni časnik Američke mornarice Gordon Joslin, Ursula je smatrala da bikiniju nešto nedostaje, a članovi filmske družine zamoljeni su da pitaju mornare koji su se u tom času zatekli na plaži mogu li pomoći. Elizabeth Taylor 12 legendarnih diva koje dokazuju da kupaći kostimi vole obline

Jedan od radnika koju su radili na setu uočio je pojas na Joslinu, stavio ga na Ursulu i tako je stvoren kultni bikini.

No Ursula tada nije shvaćala što će točno značiti ta scena s bikinijem ne samo za filmsku industriju i nju nego i za druge žene diljem svijeta.

Bikini je dizajnirala sama Ursula Andress zajedno s redateljem filma Terenceom Youngom.

Godinama kasnije Ursula je to potvrdila. Iako joj je uloga otvorila brojna vrata, u trenutku snimanja filma nije ni slutila da će se također otvoriti vrata i slobodi izričaja žena kada je u pitanju taj komad za plažu.

U vrijeme snimanja filma, u prvoj polovici šezdesetih godina 20. stoljeća, bikini je već bio dobro prihvaćen na plažama zapadne Europe, i to zahvaljujući Brigitte Bardot i njezinoj ulozi Dalide. Ursula Andress - Dr. No (1962.) Ursula Andress - Dr. No (1962.) (Foto: Profimedia)

U isto vrijeme Sjedinjene Američke Države bile su još poprilično puritanske i zatvorene po pitanju pokazivanja ženskog tijela na plažama, pa je zato scena u filmu izazvala pravu pomutnju kada je stigla u ondašnja kina.

U zoru seksualne revolucije film je pozvao na oslobađanje i otkrivanje ženskog tijela, a plaže diljem velikog dijela svijeta preplavili su dvodijelni kupaći kostimi, odnosno bikiniji.

Koliko je taj bikini bio značajan ne samo za filmsku umjetnost nego i kulturu općenito, govori i podatak da je 2001. godine bio prodan za 150 tisuća američkih dolara, a scena nalik Ursulinoj opet se pojavila, kako smo već spomenuli, i u drugim izdanjima franšize.

Procjenjuje se da je današnja vrijednost bikinija pola milijuna dolara.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju