Visoke temperature mnogima nisu drage, no nismo samo mi ti koji svoje navike trebaju prilagoditi vanjskim uvjetima. Biljke u ovom dijelu godine također zahtijevaju posebnu pažnju.

Kako nam pojašnjava Antonia Šarić, velika zaljubljenica u biljke te vlasnica bloga Biljke su zelene, biljke za koje vjerujemo da mogu bez problema opstati na visokim temperaturama u našem podneblju nemaju iste uvjete kao u svojim prirodnim, tropskim staništima, uz posebno naglašen nedostatak vlage koja im je nužna za rast i razvoj.

Upravo se zato često tijekom ljeta na biljkama mogu primijetiti žute ili smeđe mrlje, a da bismo to spriječili, Antonia nam donosi pet savjeta.

1. Osigurajte biljkama veću vlažnost zraka
Veću vlažnost zraka možemo postići korištenjem ovlaživača zraka, redovitim tuširanjem i/ili prskanjem listova biljaka. Također, možete postaviti tanjurić ispunjen kamenčićima i vodom ispod posude u kojoj je biljka. Tako voda isparava i biljkama se osigurava potrebna vlaga.

2. Dobro ih zalijte
U vrijeme kada biljke dobivaju puno svjetlosti i topline potrebno ih je i obilnije zalijevati. Za zalijevanje nastojte koristiti odstajalu vodu jer je ona izravno iz slavine tvrda i može naštetiti nekim osjetljivim biljkama. Zalijevajte ih sve dok iz rupica na dnu posude ne počne istjecati voda, a onu koja ostane na tanjuriću iskoristite za zalijevanje drugih biljaka.

Jednako kao što biljke ne vole propuh, ne vole ni hladan zrak iz klima-uređaja.

Također, važno je da se supstrat djelomično osuši između zalijevanja i da prije zalijevanja provjerite koliko je supstrat vlažan jer zbog prevelike vlažnosti supstrata korijenje biljaka truli.

3. Zaštitite ih od izravne sunčeve svjetlosti
Jedna od pogrešaka koja se često zna dogoditi onima koji se tek upoznaju s brigom o biljkama jest izlaganje sobnih biljaka izravnom suncu. U najboljoj namjeri da im se osigura dovoljno svjetlosti čini im se veća šteta. Postavite ih na mjesto gdje će dobivati potrebnu svjetlost, ali gdje neće biti izravno izložene sunčevim zrakama.

Zeko-sukulent zaista izgleda preslatko Zeko-sukulent: Najslađa biljčica s mekanim ušima jednostavna za održavanje

4. Zaštitite ih od klima-uređaja
Jednako kao što biljke ne vole propuh, ne vole ni hladan zrak iz klima-uređaja. Držite li biljke u prostoriji s klima-uređajem, trebali biste ih postaviti na mjesto gdje neće biti izložene izravnom hladnom zraku. Također, primijetite li promjene na listovima svojih biljaka, premjestite biljke u neku drugu prostoriju bez prisutnosti hladnog zraka.

5. Izbjegavajte presađivanje
Presađivanje predstavlja šok za biljke i potrebno im je određeno vrijeme prilagodbe na novo okruženje pa je najbolje izbjegavati presađivanje u vrijeme kada i temperatura zraka nije idealna za vaše sobne biljke. Za vrijeme vrućih ljetnih dana treba smanjiti sve aktivnosti koje biljkama mogu izazvati šok te im osigurati što ugodnije okruženje u kojem će moći rasti.

Dodatni savjet: Planirate li putovanje te nemate kome povjeriti brigu o biljkama, djelomično zamračite prostoriju s biljkama. Tako se prostor neće pretjerano zagrijavati, a ne primaju li biljke mnogo svjetlosti i topline, neće im trebati ni puno vode. No svakako treba ostaviti određeni izvor vode. Antonia preporučuje korištenje kugli za zalijevanje koje polako opskrbljuju biljku vodom.

Želite li svakodnevno upijati Antonijine savjete i inspiraciju koju nudi svojom zelenom oazom, posjetite njezin blog.

Pogledajte i kućne biljke koje će preživjeti uz minimalnu njegu:

10 kućnih biljaka kojima treba jako malo pažnje Kućne biljke koje nisu zahtjevne Kućne biljke koje nisu zahtjevne Kućne biljke koje nisu zahtjevne +7 Kućne biljke koje nisu zahtjevne

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju