Uspavane ljepotice: Ponovno buđenje mode bila je tema ovogodišnje izložbe Metropolitan muzeja u New Yorku koja je sinoć i službenog otvorena, a koja preispituje kako tehnologija može udahnuti novi život odjeći koja je prestara i previše krhka za nošenje.

Galerija Nicole Kidman na Met Gali 2024. u Balenciaginoj haljini - 2 Nicole Kidman na Met Gali 2024. u Balenciaginoj haljini - 5 Nicole Kidman na Met Gali 2024. u Balenciaginoj haljini - 4 +1 Svako pero je ručno ušiveno u suknju haljine

Ne čudi stoga što su mnoge slavne dame na svečanom tepihu Met Gale odlučile udahnuti novi život komadima iz dizajnerskih arhiva. Nicole Kidman je jedna od njih.

Holivudska glumica na najvažniji svečani tepih u modnom kalendaru odabrala je kultnu haljinu Cristobala Balenciage iz 50-ih godina prošlog stoljeća. Točnije, nosila je rekreaciju raskošne bijelo-crne krinoline koja je izvorno bila dio kolekcije za proljeće / ljeto 1951. godine slavnog španjolskog dizajnera.

Tema Met Gale – Garden of Time – je tako prekrasna. Mislim da sam se zaljubila u ideju da poljupcem probudim Balenciaginu couture haljinu iz sna, rekla je Nicole Kidman magazinu Vogue.

Nicole Kidman na Met Gali 2024. u Balenciaginoj haljini - 1 Nicole Kidman u Balenciaginoj haljini nadahnuta odjećom flamenko plesačica (Foto: Afp)

1200 sati rada na haljini

Na ideju da rekreiraju ovu haljinu tim Nicole Kidman je došao nakon što su vidjeli fotografiju spomenute haljine objavljene u Harpers' Bazaaru proslavljenog fotografa Richarda Avedona, a koju je tada nosila Dorian Leigh.

I originalna haljina i njezina kopija koju je napravio kreativni direktor Balenciage – Demna – nadahnuta je kreacijama s volanima koje su nosile plesačice flamenka. Model ima dvostruko poprsje od svilenog satena, a koje se nosila uz lepršavu suknju u crnoj boji te ručno izvezene ukrase od svilene organze koje podsjećaju na perje.

U rekreaciju haljine potrošeno je oko 150 metara svilene organze i 800 sati ručnog vezenja – svako "pero" je ručno izrezano, presavijeno, naborano i ušiveno. Uz to potrošeno je još 400 sati rada u ateljeu kako bi haljina uistinu nalikovala originalu.

Nicole Kidman na Met Gali 2024. u Balenciaginoj haljini - 3 Svako pero je ručno ušiveno u suknju haljine (Foto: Afp)

Nova kraljica Met Gale: Zendaya isporučila dva spektakularna izdanja, koje je bolje? Zendaya na Met Gali 2024. - 1 Zendaya na Met Gali 2024. - 7 Zendaya na Met Gali 2024. - 8 +7 Zendaya na Met Gali 2024. - 6

Kim Kardashian: Srebrni korzet za nestvarno uzak struk na Met Gali Kim Kardashian u haljini Johna Galliana na Met Gali 2024. - 1 Kim Kardashian u haljini Johna Galliana na Met Gali 2024. - 6 Kim Kardashian u haljini Johna Galliana na Met Gali 2024. - 5 +2 Kim Kardashian u haljini Johna Galliana na Met Gali 2024. - 4

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju